Полетите в Граф Игнатиево са спрени

33 прочитания

Полетите в авиобаза Граф Игнатиево са били спрени рано сутринта днес, 24 октомври 2017 г., поради това, че летателният състав масово е докладвал, че се чувства психологически непригоден за полети. Бойното дежурство продължава да се носи. Това научи АЕРО от собствени източници.

Днес е трябвало да се проведат регулярни тренировъчни полети в авиобазата, която е въоръжена с изтребители МиГ-29, но летателният състав масово е докладвал, че се чувства несигурен да лети. Поради това планираните за днес полети в авиобазата са били отменени.

В регламентиращите документи е посочено, че ако летецът не се чувства подготвен и уверен в безопасното изпълняването на поставената му летателна задача, той може да бъде спрян от полети. Такъв е бил и случая от тази сутрин в Граф Игнатиево.

Дежурството по мисията „ер полисинг“ в рамките на интегрираната система за ПВО на НАТО продължава да се носи без прекъсване.

От Министерството на отбраната са заявили за bTV, че летците са спрели полети в знак на несъгласие със състоянието на ВВС.

За същата телевизия заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов е заявил, че „проявената неувереност е свързана с недостатъчна натренираност поради налетени недостатъчно часове“. 

В последните месеци изтребителната ни авиация отнесе няколко „шамара“, които влошиха и без това лошото ѝ състояние. В момента българските МиГ-29 са останали с мизерен ресурс, който допълнително сваля нальота на пилотите, които и сега летят далеч под изискванията на НАТО.

През миналата седмица стана ясно, че осем от доставените 10 двигателя РД-33 от Русия не са вкарани в експлоатация поради документални проблеми с тях. От МО обещаха този проблем да се оправи бързо.

Източници на АЕРО посочват, че проблемите с двигателите РД-33 са още по-дълбоки. Един от моторите ремонтирани в Полша вече е дал отказ в системата за управление на соплото. Двигателят е бил в гаранция. Отказ е имало и в един от двата ремонтирани в Русия РД-33, които бяха доставени тази пролет. Моторът е заклинил и също е предявена гаранция.

Освен това в авиобазата отново няма смазочни материали. Така, дори и осемте двигателя от Русия да бъдат вкарани в експлоатация, няма да има масло за тяхната разконсервация и полети с тях. През май – юни 2017 г. се стигна практически до спиране на полетите заради липса на масло. Тогава военният министър Красимир Каракачанов обеща решаване на логистичните проблеми и повече нальот за базата.

От сайта на МО се вижда, че на 17 октомври 2017 г. е пусната обществена поръчка за доставка на гориво-смазочни материали, включително и авиационно масло с марка МС-8рк. Крайният срок за подаване на офертите е 22 ноември 2017 г., което значи че процедурата едва ли ще бъде приключена до края на годината, а материалите по нея могат да се чакат чак догодина.

Хроничните трудности с логистиката на МиГ-29 са само половината част от проблема. Само преди месец Народното събрание фактически рестартира процеса на избор на нов изтребител, с което практически прати подмяната на изтребителите МиГ-29 някъде далеч в бъдещето. Това стана след приемането на крайно спорен доклад от временната парламентарна група, която трябваше да проучва процедурата по избор на нов изтребител.

Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков в няколко интервюта, които даде около празника на ВВС 16 октомври, директно заяви, че във ВВС се наблюдава демотивация сред офицерите  и дори се е зародила усещане за обида, след масовите политически коментари във връзка с процеса по избор на нов изтребител.

„Чрез политизацията на дебата, като че ли се пренебрегва и истинското състояние на изправността на авиационната техника и нивото на бойната подготовка във войските на ВВС. Започва и едно противопоставяне, което е друг съществен въпрос – до противопоставяне между видовете въоръжени сили – кой е по-важен и приоритетен – което не трябва да се случва. Както и до противопоставяне на различни социални групи – между военни и цивилни, когато става дума за здравеопазване, образование, социална сфера. Това също не трябва да се случва“, това заяви генерал Стойков в интервю публикувано миналия петък във вестник „Българска армия“.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов заподозря, че някой изкуствено създава недоволство в Граф Игнатиево
Следваща публикация
Прокуратурата не откри нарушения в боравенето с класифицирана информация от президенството
33 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Избраха изпълнител за поръчката за поддръжка на Bell 206

Компанията „Ротсас Интернешънъл” ЕООД е избрана за изпълнител на обществената поръчка с предмет поддръжката на леките еднодвигателни вертолети Bell 206, които са на въоръжение във ВВС. Това се чете от решение на министъра на отбраната от 16 ноември 2018 г., публикуван на сайта на МО.

Белият дом: F-16 предлага най-добрите възможности

Ден преди Министерски съвет да гласува решението за стартиране на преговори за покупка на F-16, от Белия дом излязоха с нарочно съобщение по темата за новия изтребител. Съобщението бе разпространено от посолството на САЩ в България.

Ще получи ли ОАЕ F-35?

Една от най-богатите страни в света, Обединените арабски емирства (ОАЕ), желае да купи F-35 от…

Lockheed Martin ребрандира F-16 за конкурса в Индия

Lockheed Martin предлага на Индия нова вариация на F-16 Block 70, която ще бъде известна под индекса F-21. Това компанията обяви днес, 20 февруари 2019 г., в рамките на изложението Aero India, което се провежда в момента.

Меню