Полетите в Граф Игнатиево са спрени

34 прочитания

Полетите в авиобаза Граф Игнатиево са били спрени рано сутринта днес, 24 октомври 2017 г., поради това, че летателният състав масово е докладвал, че се чувства психологически непригоден за полети. Бойното дежурство продължава да се носи. Това научи АЕРО от собствени източници.

Днес е трябвало да се проведат регулярни тренировъчни полети в авиобазата, която е въоръжена с изтребители МиГ-29, но летателният състав масово е докладвал, че се чувства несигурен да лети. Поради това планираните за днес полети в авиобазата са били отменени.

В регламентиращите документи е посочено, че ако летецът не се чувства подготвен и уверен в безопасното изпълняването на поставената му летателна задача, той може да бъде спрян от полети. Такъв е бил и случая от тази сутрин в Граф Игнатиево.

Дежурството по мисията „ер полисинг“ в рамките на интегрираната система за ПВО на НАТО продължава да се носи без прекъсване.

От Министерството на отбраната са заявили за bTV, че летците са спрели полети в знак на несъгласие със състоянието на ВВС.

За същата телевизия заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов е заявил, че „проявената неувереност е свързана с недостатъчна натренираност поради налетени недостатъчно часове“. 

В последните месеци изтребителната ни авиация отнесе няколко „шамара“, които влошиха и без това лошото ѝ състояние. В момента българските МиГ-29 са останали с мизерен ресурс, който допълнително сваля нальота на пилотите, които и сега летят далеч под изискванията на НАТО.

През миналата седмица стана ясно, че осем от доставените 10 двигателя РД-33 от Русия не са вкарани в експлоатация поради документални проблеми с тях. От МО обещаха този проблем да се оправи бързо.

Източници на АЕРО посочват, че проблемите с двигателите РД-33 са още по-дълбоки. Един от моторите ремонтирани в Полша вече е дал отказ в системата за управление на соплото. Двигателят е бил в гаранция. Отказ е имало и в един от двата ремонтирани в Русия РД-33, които бяха доставени тази пролет. Моторът е заклинил и също е предявена гаранция.

Освен това в авиобазата отново няма смазочни материали. Така, дори и осемте двигателя от Русия да бъдат вкарани в експлоатация, няма да има масло за тяхната разконсервация и полети с тях. През май – юни 2017 г. се стигна практически до спиране на полетите заради липса на масло. Тогава военният министър Красимир Каракачанов обеща решаване на логистичните проблеми и повече нальот за базата.

От сайта на МО се вижда, че на 17 октомври 2017 г. е пусната обществена поръчка за доставка на гориво-смазочни материали, включително и авиационно масло с марка МС-8рк. Крайният срок за подаване на офертите е 22 ноември 2017 г., което значи че процедурата едва ли ще бъде приключена до края на годината, а материалите по нея могат да се чакат чак догодина.

Хроничните трудности с логистиката на МиГ-29 са само половината част от проблема. Само преди месец Народното събрание фактически рестартира процеса на избор на нов изтребител, с което практически прати подмяната на изтребителите МиГ-29 някъде далеч в бъдещето. Това стана след приемането на крайно спорен доклад от временната парламентарна група, която трябваше да проучва процедурата по избор на нов изтребител.

Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков в няколко интервюта, които даде около празника на ВВС 16 октомври, директно заяви, че във ВВС се наблюдава демотивация сред офицерите  и дори се е зародила усещане за обида, след масовите политически коментари във връзка с процеса по избор на нов изтребител.

„Чрез политизацията на дебата, като че ли се пренебрегва и истинското състояние на изправността на авиационната техника и нивото на бойната подготовка във войските на ВВС. Започва и едно противопоставяне, което е друг съществен въпрос – до противопоставяне между видовете въоръжени сили – кой е по-важен и приоритетен – което не трябва да се случва. Както и до противопоставяне на различни социални групи – между военни и цивилни, когато става дума за здравеопазване, образование, социална сфера. Това също не трябва да се случва“, това заяви генерал Стойков в интервю публикувано миналия петък във вестник „Българска армия“.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов заподозря, че някой изкуствено създава недоволство в Граф Игнатиево
Следваща публикация
Прокуратурата не откри нарушения в боравенето с класифицирана информация от президенството
34 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МиГ-29М се разби в Египет

Изтребител МиГ-29М от състава на египетските ВВС се е разбил вчера, 3 ноември 2018 г., при регулярен тренировъчен полет. Това съобщава руският вестник „КоммерсантЪ”.

Гърция чака оферта за модернизация на своите F-16

Гърция очаква в близките седмици Lockheed Martin да даде оферта за модернизация на флота от изтребители F-16C/D. На нейна база ще бъде взето решение как да се процедира занапред. Това съобщава гръцкия сайт Defense Greece.

Ще има въздушен парад за Гергьовден

Български военни самолети и вертолети ще преминат над София в рамките на парада по случай Денят на храбростта и празник на Българската армия, който ще се проведе на 6 май 2018 г.

Меню