Премиерът Борисов: F-16 ще струват 2,2 млрд. лева

1K прочитания

Премиерът Бойко Борисов заяви, че за покупката на нови изтребители F-16 ще трябва да се дадат 2,2 млрд. лева. Това каза той днес, 20 юни 2019 г. Пред репортери в Брюксел.

„Едното (покупката на F-16 – бел. Ред.) е 2,2 млрд., а другото (ремонтът на Су-25 – бел. Ред.) е 40 млн. Просто да си спестите такива коментари, защото не са правилни“, отговори премиерът на въпрос, дали в отбранителната политика следва принципа да има пари за САЩ, но да има и за Русия, що се отнася до харчовете в отбраната.

Борисов коментира, че в последните дни провеждал дълги срещи с военния министър Красимир Каракачанов, по отношение на проекта за придобиване на нови бойни самолети, като освен това го подкрепил и в осигуряването на ремонта на щурмовите самолети Су-25, за да имала пехотата поддръжка от въздуха.

Пред репортери Борисов отбеляза, че предстояли големи разходи за да се повиши новото на сигурност на страната, като освен самолети, трябвало да се купуват два бойни кораба и 100 бронирани машини за пехотата.

Това практически е първата конкретна информация, която представител на правителството дава по отношение на ценовото измерение на американската оферта, която бе получена в понеделник.

Припомняме, че през миналата година Народното събрание отпусна бюджет от 1,5 млрд. лева без ДДС за покупката на осем многоцелеви изтребители. Ако сумата от 2,2 млрд. е точна, то говорим за оскъпяване с близо 50% на фона на първоначално заделените за проекта пари. Остават и въпросите за това, в каква конфигурация, с какво оборудване и колко въоръжение ще дойдат самолетите.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът Борисов: Парите за F-16 ги няма в бюджета, ще вземем от резерва
Следваща публикация
Президентът Радев: Правителството да гарантира, че пакетът за изтребителя не се орязва, иначе имаме пари на вятъра
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Япония обяви плановете си за модернизация на изтребителната си авиация

Япония обяви амбициозни планове за обновяване на изтребителната си авиация, които включват покупка на още F-35, доработка на два вертолетоносача за да могат да поемат на борда си F-35B, модернизация на част от наличните F-15 и инвестиции в създаване на изтребител от следващо поколение. Това съобщава Aviation Week.

Турция е близо до подписване за Су-35

Турция е близо до сключването на сделка с руското правителство за покупката на многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава водещият турски вестник Sabah, цитирайки собствени неназовани източници.

„Комисията „Gripen“ изслуша бивш заместник-министър и военен експерт

Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет изслуша на заседанието си днес, 7 септември 2017 г., бившия замесник-министър на отбраната от кабинета „Орешарски“ Иван Иванов и военния експерт професор Венелин Георгиев.

Меню