Премиерът настоял за решение по казуса със самолетите C-27J

23 прочитания

Премиерът Бойко Борисов и военният министър Красимир Каракачанов са обсъдили днес, 8 декември 2017 г. на среща казуса с поддръжката на транспортните самолети C-27J Spartan, Това обясни пред медиите в парламента Каракачанов като подчерта, че в армията има не малко проблеми и не малка част са свързани с пари.

“Темата за самолетите Spartan е една от темите, която коментирахме, тъй като всяко едно техническо средство, в случая Spartan-ите, също имат своя ресурс, след което трябва да се направи договор за тяхната поддръжка”, обяснява военният министър.

Премиерът е настоял да се намери решение и да се отиде към сключване на договор.

„Разговори вече сме водили, има определени виждания по офертата”, разясни министърът на отбраната, който вчера каза, че се касае за малко над €17 млн. за четири години.

От изказванията на Каракачанов не става ясно дали ще се намери конкретно решение за осигуряването на логистика за самолетите C-27J или се касае просто за проформа загриженост от страна на премиера Борисов, която няма да се претвори в пари за самолета.

Министър Каракачанов определи като „интересен“ въпросът за включване на изтребител Dassault Rafale, за които да отправим оферта за закупуване, но с изричното уточнение, че ще го отнесе към ВВС.

“Въпросът обаче е до пари, тъй като френските изтребители са много скъпи за нас – около €100 млн. единият. Други изтребители са на половин цена”, допълни вицепремиерът.

Каракачанов отново заяви, че по принцип смята, че запитванията за оферти трябва да бъдат изпратени до максимален брой фирми и държави, но да има по-голямо съревнование, отсега трябвало да се каже, че някои от самолетите са изключително скъпи, не са по нашите възможности посочи той.

В същото време Каракачанов наскоро говореше за изтребителите F/A-18 Super Hornet, които са от същия ценови клас, както и Rafale.

Свързани теми

Предишна публикация
Разследват инцидент със сръбски ATR 72 над България
Следваща публикация
МО търси рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за МиГ-29
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Испански C-295 излезе от пистата

Испански военно-транспортен самолет C-295 излезе от пистата при кацане и бе повреден тежко. При инцидентът станал вчера, 3 април 2019 г., няма тежко ранени.

Министър Каракачанов очерта три варианта след „Комисията „Gripen”

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов очерта три възможни сценария за развитие на проекта за покупка на нов изтребител след края на работата на т.нар. „Комисия „Gripen”. Това той направи днес, 17 септември 2017 г.” в интервю по телевизия „Канал 3”.

Цената на изречените неистини

На 11 юни 2019 г. се навърши една година от катастрофата на вертолета Ми-17 в Крумово. При тежкия инцидент загинаха двама авиатори. Разбира се, подобни трагични годишнини не са сред поводите, които хората искат да отбелязват, но това не значи, че политически фигури няма да се опитат да извадят евтини и съмнителни дивиденти от трагедията.

Новият изтребител – три и половина оферти, политическо решение в края и без Израел

Министерство на отбраната получи четири оферти от три страни по проекта за нов боен самолет, а заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че в крайна сметка ще се касае за политическо решение, което ще бъде взето от военния министър Каракачанов. Това стана днес, 1 октомври 2018 г.

Посещението в САЩ за новия изтребител, породи критики от президента и оправдания от МО

Предстоящото посещение в САЩ за група водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, в рамките на което ще се обсъжда покупката на новия изтребител, породи критики от страна на президента Румен Радев и оправдания от страна на военното ведомство.

МО даде ремонта на L-39 за българска фирма с украински подизпълнител, но Aero Vodochody заявява, че няма да носи отговорност за ремонтите в Украйна

Българската компания „Йотов и син”, която е известна най-вече с това, че експортира оръжие, е спечелила обществената поръчка за осигуряване на летателната годност на учебно-тренировъчните самолети L-39. Тази дейност ще се изпълнява с украински подизпълнители. Това се чете в решение на министъра на отбраната, което бе публикувано днес, 26 октомври 2018 г. В същото време, производителят Aero Vodochody, който е класиран на второ място, заявява, че няма да носи отговорност за самолетите ремонтирани в Украйна.

Меню