Премиерът настоял за решение по казуса със самолетите C-27J

23 прочитания

Премиерът Бойко Борисов и военният министър Красимир Каракачанов са обсъдили днес, 8 декември 2017 г. на среща казуса с поддръжката на транспортните самолети C-27J Spartan, Това обясни пред медиите в парламента Каракачанов като подчерта, че в армията има не малко проблеми и не малка част са свързани с пари.

“Темата за самолетите Spartan е една от темите, която коментирахме, тъй като всяко едно техническо средство, в случая Spartan-ите, също имат своя ресурс, след което трябва да се направи договор за тяхната поддръжка”, обяснява военният министър.

Премиерът е настоял да се намери решение и да се отиде към сключване на договор.

„Разговори вече сме водили, има определени виждания по офертата”, разясни министърът на отбраната, който вчера каза, че се касае за малко над €17 млн. за четири години.

От изказванията на Каракачанов не става ясно дали ще се намери конкретно решение за осигуряването на логистика за самолетите C-27J или се касае просто за проформа загриженост от страна на премиера Борисов, която няма да се претвори в пари за самолета.

Министър Каракачанов определи като „интересен“ въпросът за включване на изтребител Dassault Rafale, за които да отправим оферта за закупуване, но с изричното уточнение, че ще го отнесе към ВВС.

“Въпросът обаче е до пари, тъй като френските изтребители са много скъпи за нас – около €100 млн. единият. Други изтребители са на половин цена”, допълни вицепремиерът.

Каракачанов отново заяви, че по принцип смята, че запитванията за оферти трябва да бъдат изпратени до максимален брой фирми и държави, но да има по-голямо съревнование, отсега трябвало да се каже, че някои от самолетите са изключително скъпи, не са по нашите възможности посочи той.

В същото време Каракачанов наскоро говореше за изтребителите F/A-18 Super Hornet, които са от същия ценови клас, както и Rafale.

Свързани теми

Предишна публикация
Разследват инцидент със сръбски ATR 72 над България
Следваща публикация
МО търси рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за МиГ-29
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартира тренировката ETAP-C 19-2

От днес, 1 април до 12 април 2019 г. ще се проведе основният етап от „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация” 2019-2 (ETAP-C 19-2). Това съобщават от ВВС.

Парашутни скокове в Балчик

Морският специален разузнавателен отряд проведе дневни парашутни скокове в района на летище Балчик. Това съобщиха…

Генерал Боцев очаква договора за изтребителя да е подписан през май – юни 2019 г.

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев очаква, че договорът за нов боен самолет за българските ВВС ще бъде подписан през май – юни 2018 г. Това казва той в интервю, публикувано днес, 19 ноември 2018 г., в „Труд”.

Бавно бързане и без Super Hornet при финалните преговори за нов изтребител

Ще се бърза, но бавно при финалните преговори за покупка на нов боен самолет, а от процеса е изпаднал американският двудвигателен изтребител F/A-18E/F Super Hornet. Това стана ясно от изказвания на представители на МО, днес 15 ноември 2018 г.

Меню