Индонезия преговаря за Rafale

185 прочитания

Индонезийското правителство преговаря с Франция за покупката на многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това е казал френският министър на отбраната Флоранс Парли в телевизионно интервю излъчено на 3 декември 2020 г.

Парли е казала, че преговорите са достатъчно напреднали и се касае за доставка на 36 изтребителя. Тя не е дала друга информация, освен че ако сделката се осъществи, това ще е отлична новина за френската аерокосмическа индустрия.

Новината бе съобщена малко преди това и от френския бизнес вестник La Tribune. Той се позовава на няколко собствени източници, но говори за 48 броя Rafale и твърди, че индонезийската страна иска бързо да финализира договора.

Ако тези намерения се реализират, то това ще е нов успех за френския изтребител. Припомняме, че вече бяха продадени 36 броя за Индия, 24 за Катар и 24 за Египет. Отделно, съвсем скоро ще се сключи договор с Гърция за 18 машини (12 от които ще са употребявани).

По-интересно е, че ако Индонезия действително подпише договор за Rafale и то за 36 броя, това вероятно ще сложи край на дългите години хаотични търсения на нови бойни самолети, в които се е впуснала страната.

През 2017 г. Индонезия се споразумя за покупката на 11 броя Су-35 и дори подписа договор за $1,1 млрд. Той, обаче така и не е преведен в изпълнение. Точните причини за това не са известни, но се предполага, че страната се опасява от американски санкции по линия на закона CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), в рамките на когото могат да се наказват държави извършващи големи оръжейни сделки с Русия. Официално, Индонезия не се отказала от придобиването на Су-35.

През миналия ноември стана ясно, че страната проучва възможността да купи две ескадрили F-16 Block 70/72. Освен това, през тази година стана ясно, че индонезийското правителство официално е отправило питане за покупка на 15-те употребявани австрийски Eurofighter.

За да е хаосът пълен, официално Индонезия участва в корейския проект KF-X, за създаване на изтребител от ново поколение. Тя трябва да поеме 20% от разходите по проектирането и изпитанията и да купи 48 машини. От 2017 г. насам, обаче индонезийците не правят вноски по проекта и няма яснота какви са реалните им намерения за него.

Индонезийските ВВС днес изглеждат повече от шарено. Страната има 10 броя F-16A/B, някои от които са модернизирани до стандарта MLU, 23 броя F-16C/D Block 32 (част от които са модернизирани до нивото на Block 52), пет Су-27СКМ, 11 Су-30МК2 и 23 броя от леките изтребители Hawk Mk.209. Отделно има и по 15 учебно-бойни KAI T-50i и турбовитлови Super Tucano.

Свързани теми

Предишна публикация
Тайван планира да получи още 22 модернизирани F-16 тази година
Следваща публикация
Италия получи нови AW139 за бойно търсене и спасяване
185 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Холандия купува още девет F-35

Холандското правителство обяви вчера, 8 октомври 2019 г., плановете си за покупката на още девет изтребителя от следващо поколение F-35A.

САЩ са отказали да изпратят инструктори за F-16 на Турция

САЩ са отказали да изпратят инструктори за обучение на F-16 в турските ВВС. Анкара е направила такова запитване наскоро поради проблеми с обучението на нови изтребителни пилоти. Това съобщава турския вестник Hürriyet.

Валери Симеонов поиска нов конкурс

Бившият вицепремиер и лидер на партията НФСБ, която е част от коалицията Обединени патриоти, Валери Симеонов заяви, че е най-добре процесът за избор на нов боен самолет да бъде прекратен и след това рестартиран. Това заяви той днес, 9 януари 2019 г. в ефира на телевизия „Европа”.

Франция показа новия си военен вертолет

Макетът на новия военен вертолет за френските въоръжени сили бе показан днес, 27 май 2019 г. на министърът на отбраната на Франция Флоранс Парли. Вертолетът ще бъде създаден на базата на цивилния модел Airbus Helicopters H160.

Меню