До два месеца летище София ще бъде пуснато на концесия

9 прочитания

Концесията на летище София може да бъде рестартирана до месец и половина – два, заяви транспортният министър Ивайло Московски, цитиран от сайта Investor.bg. Летището отбелязва днес 80 години от създаването си.

„В момента водим преговори с трите банки, които искаме да окажат съдействие за анализите и процедурата по концесиониране – Световната банка, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. В момента, в който приключим преговорите, ще обявим процедурата“, заяви министър Московски.

По думите му анализите на чиято база бе пуснато летището на концесия миналата година трябва да бъдат актуализирани.

От коментара стана ясно, че ще бъде коригирано авансовото плащане, за което управляващите настояват, с цел средствата да бъдат насочени към оздравяването на БДЖ. Ще има промяна предвид разрешената от ЕК държавна помощ за БДЖ (в размер на 224 млн. лева), обяснява министърът.

Пред официалните гости на събитието той увери, че темите концесия и публично-частно партньорство не създават рискове за летището, тъй като собствеността остава държавна.

Процедурата за отдаване на концесия на софийското летище бе стартирана през юни 2016 г. Срокът за подаване на документи бе удължаван многократно, но интересът към процедурата бе вял. В крайна сметка служебният кабинет „Герджиков” прекрати процедурата през април 2017 г. с аргументите, че изискванията в процедурата не отговарят на новите реалности около бума на нискотарифните авиокомпании и изчерпващият се капацитет на двата терминала.

На събитието кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че благодарение и на ръста на полетите към столицата за първите осем месеца на годината градът отбелязва 19% ръст на туристите и 24% ръст на нощувките. Пътниците, които минават през метростанцията на летището, са се удвоили до 6000-8000 на ден. Кметът допълни, че София е в първата десетка на европейските дестинации с най-голям ръст на туристите.

За първите осем месеца на годината през летището са преминали над 4,3 млн. души, което е увеличение от 41% спрямо същия период на миналата година.

През август летището е посрещнало с 33% повече пътници или общо 615 544. През същия месец се увеличават и туристическите чартъри – повече от два пъти спрямо същия месец на 2016 г. Най-предпочитани дестинации в разгара на лятото бяха Гърция, Турция и Испания.

Общо 5260 самолета са били обслужени на летище София през август 2017 г. или с близо 14 на сто повече от предходната година. Увеличение от 21 на сто има и при вътрешните линии до Варна и Бургас.

През август на летище София са обработени общо 1601 тона товарни и пощенски пратки, от които 59 на сто са превозени с товарни самолети и 41 на сто – с пътнически.

За рождена дата на летище София се приема 16 септември 1937 г. с издаването на Указ на цар Борис III, но полети са се изпълнявали още от началото на 30-те години. Първата редовна въздушна линия София-Бургас е открита на 29 юни 1947 г. и е осъществена със самолет Юнкерс Ju 52. Първият полет, който днес се изпълнява за половин час, тогава е изпълнен два часа.

Свързани теми

Предишна публикация
Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на четвъртото си заседание
Следваща публикация
Русия се похвали с договор с България за ремонт на афганистански вертолети
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Shell ще доставя гориво на летище София

Съвместна компания на Shell Overseas Holdings и Motor Oil (Hellas) Corinth Refineries ще доставя авиационно гориво за летище София. Доставчик ще бъде Shell & MON Aviation Fuels Bulgaria, което е 100% дъщерно дружество на двете компании. Това съобщиха от компанията.

Скоро пускат отново концесията на летище София

В близките месеци отново ще бъде пусната концесията на летище София. Това стана ясно от думите на транспортния министър Ивайло Московски, който днес, 9 януари 2018 г., участва в откриването на новата скоростна пътна връзка с Терминал 2 на столичното летище.

От февруари тръгват полетите София – Одеса

От 2 февруари 2018 г. стартират единствените за България редовни директни полети между София и Одеса. Те ще се изпълняват от България ер, съобщават от авиокомпанията.

Adria Airways пуска полети Любляна – София

Словенската авиокомпания Adria Airways стартира полети от столицата на страната Любляна до летище София. Това ще стане на 25 март 2018 г. с влизането на лятното разписание.

Спартани по европейски в София

Развитие на една добра практика във време, когато добрите новини за българската военна авиация са кът или направо въобще ги няма. Така може да се определи третото поредно издание на летателната тренировка, която през 2016 и 2017 г. носеше името „Балкански Спартан“ (Balkan Spartan), а от тази година е с политически и географски по-коректното име „Европейския Спартан – 18“ (European Spartan – 18).

Отново ще има въздушен парад за 6 май

И тази година ще има въздушен парад по случай честването на Деня на храбростта и празника на Българската армия 6 май. Над София ще преминат практически всички изправни типове с които разполага българската военна авиация.

Меню