Правителството предлага нови такси на летище София

29 прочитания

Министерски съвет взе решение за леко намаляване на летищните такси на софийското летище, уеднаквяване на таксите при вътрешни и международни полети, увеличава отстъпките за количеството превозени пасажери, но и запазва еднаквите такси между стария и новия терминал. Това решение бе взето на заседанието на Министерски съвет от днес, 13 декември 2017 г.

Аргументът на кабинета е прилагането на европейската практика за равнопоставеност на всички летищни ползватели с цел еднакво ценово третиране на пътниците, независимо дали летят по вътрешни или по международни линии.

В момента таксата за превозен пасажер е €5,50. Правителството предлага тя да спадне на €5,46, а таксата, която плащат авиокомпаниите за кацане на самолет, да се намали със 7% от 1 януари. В предложението се вижда обаче, че ще има леко повишение за таксите за деца от 2 до 12 години – от €2,25 на 2,73.

В същото време се въвежда отстъпка за брой превозени пътници последователно в последните 12 месеца. Тя обаче ще влезе в сила от 1 юли 2018 г. Ако авиокомпания ежемесечно е превозвала между 100 и 200 000 ще получи отстъпка от €0,50 за пасажер. Намалението ще расте пропорционално на броя на пътниците и ще стигне до €1,30 при транспортирани над 500 000 пасажери месечно. Освен това за транзитно преминаващи през летището пътници таксата ще е с 60 процента по-ниска.

Таксите за престой на самолетите на летището през деня и нощта остават същите, но се въвежда отстъпка за паркинга на повече машини – 50% по-ниска ще е таксата ако авиокомпания държи повече от три самолета на аеропорта в София и 70% – ако въздухоплавателните средства на един превозвач са над шест.

С други промени в Наредбата за определяне на летищните такси се прецизират текстовете по методиката за определяне на таксите между летищния оператор и авиокомпаниите. Регламентират се и текстове относно правото на подаване на жалби срещу летищния оператор, в случите на несъгласие от страна на авиокомпаниите, допълниха от правителствения пресцентър.

Уеднаквавянето на летищните такси за двата терминала на столичната аерогара през 2017 г. предизвика недоволството на нискотарифния оператор Wizz Air, който се закани да оспорва решението в съда и пред Брюксел, тъй като условията на двата терминала са доста различни и на практика са дискриминирани останалите на Терминал 1 превозвачи, сред което е и унгарската авиокомпания.

Допреди изравняването на таксите за пътниците тарифата за преминал пасажер през Терминал 2 беше €11,50, но бе свалена на €5,50, колкото на Терминал 1, където обаче условията са далеч по-лоши – по-тясно е, няма достатъчно магазини и кафенета.

Аргументът за еднаквите такси бе населването на Терминал 2 и облекчаването на работата на Терминал 1, но оставените на стария терминал авиокомпания са недоволни, че конкурентите им като Ryanair се ползват от по-добри условия на същата цена. От Wizz Air смятат, че това е в ущърб и на летищния оператор, чиято загуба на приходи от еднаквите такси е между €8 и 10 млн.

Въпреки това кабинетът продължава същата политика на еднакви такси на двата терминала.

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Радев припомни, че военно-транспортната ни авиация е ползвана за несвойствени задачи
Следваща публикация
Размисли и страсти около военната авиация в Министерски съвет
29 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Летище София се похвали с 30% ръст на обслужените пасажери за миналата година

Обслужените пътници през периода са почти шест милиона и половина (6 490 096), което е ръст от 30,3% на годишна база. Изминалата година беше рекордна в историята на столичното летище, заявяват от столичния аеропорт.

Авиокаст: Епизод 7

Ето го и епизод 7 на „Авиокаст“, в който говорим за много неща, но най-вече…

Wizz Air внезапно спира полетите до няколко английски летища

Всички полети на нискотарифната авиокомпания Wizz Air от София до Бирмингам, Бристол и Донкастър/Шефийлд ще бъдат преустановени от 6 ноември 2016 г. Това се посочва в становище на компанията в отговор на въпрос на БТА по повод сигнал от клиенти на компанията за отменени резервации за посочените дестинации.

Ryanair забавя ръста си и спира полети до София

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair обяви, че забавя ръста си, отменя полети през зимното разписание и спира да лети по 34 линии считано от ноември.

Разследват инцидент със сръбски ATR 72 над България

ATR 72-212A на Air Serbia e претърпял инцидент малко след излитането си от летище София на 26 ноември 2017 г. При инцидента се е откъснал панел от обшивката на машината. Няма пострадали, случаят се разследва.

Меню