Летище София отива на концесия през 2018 г.

3 прочитания

Процедурата за отдаване на концесия на софийското летище ще бъде подновена през следващата година. Това се разбира от думите на министъра на транспорта Ивайло Московски след заседанието на Министерски съвет днес, 30 октомври 2017 г.

Транспортният министър поясни, че миналата седмица е подписан консултантски договор със Световна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие в рамките, който за около два месеца трябва да се довършат предконцесионните анализи, защото за 2015 – 2016 г. на практика не фигурират в процедурата тези данни. Ако има данни за 2017 г. ще бъдат включени и те.

Ще се направи преглед на цялата документация заедно с допълване на анализите за 2015-2016 г., които са основно технически данни за трафик и юридически анализ. Процедурата се рестартира с приключването на анализите, което реално ще стане в началото на 2018 г.

По думите на министър Московски се запазва принципът за авансово плащане от концесионера, запазва се и принципът да има годишна концесионна такса, да има инвестиции, както е по закон. Всичко, построено по време на концесията ще се актува като публично- държавата собственост.

Процедурата за отдаване на концесия на софийското летище бе стартирана през юни 2016 г. Срокът за подаване на документи бе удължаван многократно, но интересът към нея бе вял. В крайна сметка служебният кабинет „Герджиков” прекрати процедурата през април 2017 г. с аргументите, че изискванията в процедурата не отговарят на новите реалности около бума на нискотарифните авиокомпании и изчерпващият се капацитет на двата терминала.

Свързани теми

Предишна публикация
10 години Lufthansa Technik в България
Следваща публикация
Министър Каракачанов ще иска оферти за нови и за употребявани изтребители
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Участва ли турска фирма в процедурата за концесиониране на летище София?

Участва или не турска фирма в процедурата по концесиониране на софийското летище и дали тази фирма е вече предопределена за победител. Тази полемика се разгоря днес, 10 май 2019 г., след като вчера бяха отворени офертите на участничките в процеса.

Откриха линията София – Одеса

Със специален полет беше даден старт днес, 22 декември 2017 г., на директната въздушна линия София-Одеса, изпълняван от националния превозвач „България ер”, съобщиха от Министерството на транспорта.

Летище София се похвали с 30% ръст на обслужените пасажери за миналата година

Обслужените пътници през периода са почти шест милиона и половина (6 490 096), което е ръст от 30,3% на годишна база. Изминалата година беше рекордна в историята на столичното летище, заявяват от столичния аеропорт.

Меню