Летище София отива на концесия през 2018 г.

3 прочитания

Процедурата за отдаване на концесия на софийското летище ще бъде подновена през следващата година. Това се разбира от думите на министъра на транспорта Ивайло Московски след заседанието на Министерски съвет днес, 30 октомври 2017 г.

Транспортният министър поясни, че миналата седмица е подписан консултантски договор със Световна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие в рамките, който за около два месеца трябва да се довършат предконцесионните анализи, защото за 2015 – 2016 г. на практика не фигурират в процедурата тези данни. Ако има данни за 2017 г. ще бъдат включени и те.

Ще се направи преглед на цялата документация заедно с допълване на анализите за 2015-2016 г., които са основно технически данни за трафик и юридически анализ. Процедурата се рестартира с приключването на анализите, което реално ще стане в началото на 2018 г.

По думите на министър Московски се запазва принципът за авансово плащане от концесионера, запазва се и принципът да има годишна концесионна такса, да има инвестиции, както е по закон. Всичко, построено по време на концесията ще се актува като публично- държавата собственост.

Процедурата за отдаване на концесия на софийското летище бе стартирана през юни 2016 г. Срокът за подаване на документи бе удължаван многократно, но интересът към нея бе вял. В крайна сметка служебният кабинет „Герджиков” прекрати процедурата през април 2017 г. с аргументите, че изискванията в процедурата не отговарят на новите реалности около бума на нискотарифните авиокомпании и изчерпващият се капацитет на двата терминала.

Свързани теми

Предишна публикация
10 години Lufthansa Technik в България
Следваща публикация
Министър Каракачанов ще иска оферти за нови и за употребявани изтребители
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Спартани по европейски в София

Развитие на една добра практика във време, когато добрите новини за българската военна авиация са кът или направо въобще ги няма. Така може да се определи третото поредно издание на летателната тренировка, която през 2016 и 2017 г. носеше името „Балкански Спартан“ (Balkan Spartan), а от тази година е с политически и географски по-коректното име „Европейския Спартан – 18“ (European Spartan – 18).

Отново ще има въздушен парад за 6 май

И тази година ще има въздушен парад по случай честването на Деня на храбростта и празника на Българската армия 6 май. Над София ще преминат практически всички изправни типове с които разполага българската военна авиация.

Wizz Air спира полетите по шест дестинации от София

Унгapcĸaтa ниcĸoтapифнa aвиoĸoмпaния Wіzz Аіr нaмaлявa дecтинaциите, ĸoитo oбcлyжвa oт Бългapия, ĸaтo щe бъдaт cпpeни пoлeтитe дo шecт дecтинaции oт Coфия и двe oт Bapнa. Toвa cтaвa яcнo oт oтгoвop нa ĸoмпaниятa нa зaпитвaнe нa mоnеу.bg .

Wizz Air е превозила 30 млн. пасажери за 12 месеца

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air обяви нов пътнически рекорд в историята си. През последните 12 месеца авиокомпанията е превозила внушителните над 30 млн. пътници, след като операциите ѝ в Европа нараснаха с 24% в сравнение със същия период на миналата година.

Меню