Четвърто удължаване на срока за подаване на оферти за концесия на летище София

771 прочитания

Вчера, 1 февруари 2019 г. министърът на транспорта Росен Желязков с Решение № РК-7, одобри срокът за подаване на оферти за концесиониране на летище София да бъде удължен до 3 април 2019 г.

След четвъртото поредно удължаване на срока заявления и оферти се подават до 3 април 2019 г., 16,30 часа българско време. Заявленията ще бъдат отворени на 4 април 2019 г. в 9,30 часа българско време.

Обявлението за поправка е изпратено за публикуване в Официалния вестник на Европейския съюз, днес, 1 февруари 2019 г.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията също така уведоми икономическите оператори да съобразят новата дата за подаване на заявления и оферти. Посочваме, че ще бъде удължен срокът за поискване на разяснения или допълнителна информация, за което ще бъде съответно изменена Документацията за концесията.

Настоящото решение е резултат на искания на икономически оператори за удължаване на срока за подаване на заявления и оферти и е съгласувано със, подкрепено и препоръчано от консултанта на министерството по сделката – Международната финансова корпорация, част от Групата на Световната банка, в сътрудничество с Европейската банка за възстановяване и развитие. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и занапред ще продължи да разчита на съветите на Международната финансова корпорация, част от Групата на Световната банка, за успешното приключване на сделката, се казва в съобщението на транспортното министерство.

Според вестник „Капитал”, основната причина за удължаването на срока за подаване на оферти е факта, че държавата не е спазила ангажимента си да коригира Закона за концесиите, според който всички членове на консорциумите носят безкрайна отговорност.

Основният притеснителен момент за кандидатите към момента е разписаното в Закона за концесиите изискване за отговорността, което според консултанти надхвърля евродирективата и бързо трябва да се промени. Проблемът е, че според сегашните текстове инвеститорите в проектната компания ще отговарят за всичко, дори не до размера на участието си. А практиката по света е рискът да се носи от специално създадената компания, а само финансовите отговорности да се гарантират.

Втори проблем е, че законът не предвижда обезщетение на концесионера за направените инвестиции в случай на форсмажорни обстоятелства, сполетели летището. Стои и въпросът може ли споровете по концесията да се решават в арбитраж, съобщават от „Капитал”.

Първоначално срокът за подаване на оферти бе 22 октомври 2018 г., след това стана 22 ноември, послед 29 януари 2019 г. и предпоследно – 5 февруари 2019 г. Концесията бе стартирана на 5 юли миналата година и към момента към нея има сериозен интерес.

Правителството иска да отдаде летището на концесия за 35 години, като се чака първоначална еднократна концесионна вноска от 550 млн. лева, а от концесионера ще се искат инвестиции в размер на €600 млн.

Свързани теми

Предишна публикация
Посланик Рубин: Не е имало натиск от САЩ към България за покупката на F-16
Следваща публикация
Министърът и заместник-министърът на отбраната се срещнаха с представители на шведското правителство
771 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Договорът за концесиониране на летище Пловдив се отлага с месец

С един месец е удължен срока за подписване на договора за концесията за Летище Пловдив между Министерството на транспорта и консорциума между „Хайнан груп“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“. Това съобщават от БНР.

Заради коронавируса „България ер” временно спира полетите си до Милано

Българската авиокомпания „България ер” обяви, че считано от днес, 24 февруари 2020 г., спира да изпълнява полетите си до и от Милано. Превозвачът изтъква ситуацията с новия коронавирус.

Ryanair с 3 млн. пасажера на летище София

Летище София и Ryanair отбеляза 3 милиона пътници на авиокомпанията в България. Най-много са преминалите през летище София – 2,6 млн. за период от последните две години. Това съобщиха от софийското летище.

Меню