Четвърто удължаване на срока за подаване на оферти за концесия на летище София

771 прочитания

Вчера, 1 февруари 2019 г. министърът на транспорта Росен Желязков с Решение № РК-7, одобри срокът за подаване на оферти за концесиониране на летище София да бъде удължен до 3 април 2019 г.

След четвъртото поредно удължаване на срока заявления и оферти се подават до 3 април 2019 г., 16,30 часа българско време. Заявленията ще бъдат отворени на 4 април 2019 г. в 9,30 часа българско време.

Обявлението за поправка е изпратено за публикуване в Официалния вестник на Европейския съюз, днес, 1 февруари 2019 г.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията също така уведоми икономическите оператори да съобразят новата дата за подаване на заявления и оферти. Посочваме, че ще бъде удължен срокът за поискване на разяснения или допълнителна информация, за което ще бъде съответно изменена Документацията за концесията.

Настоящото решение е резултат на искания на икономически оператори за удължаване на срока за подаване на заявления и оферти и е съгласувано със, подкрепено и препоръчано от консултанта на министерството по сделката – Международната финансова корпорация, част от Групата на Световната банка, в сътрудничество с Европейската банка за възстановяване и развитие. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и занапред ще продължи да разчита на съветите на Международната финансова корпорация, част от Групата на Световната банка, за успешното приключване на сделката, се казва в съобщението на транспортното министерство.

Според вестник „Капитал”, основната причина за удължаването на срока за подаване на оферти е факта, че държавата не е спазила ангажимента си да коригира Закона за концесиите, според който всички членове на консорциумите носят безкрайна отговорност.

Основният притеснителен момент за кандидатите към момента е разписаното в Закона за концесиите изискване за отговорността, което според консултанти надхвърля евродирективата и бързо трябва да се промени. Проблемът е, че според сегашните текстове инвеститорите в проектната компания ще отговарят за всичко, дори не до размера на участието си. А практиката по света е рискът да се носи от специално създадената компания, а само финансовите отговорности да се гарантират.

Втори проблем е, че законът не предвижда обезщетение на концесионера за направените инвестиции в случай на форсмажорни обстоятелства, сполетели летището. Стои и въпросът може ли споровете по концесията да се решават в арбитраж, съобщават от „Капитал”.

Първоначално срокът за подаване на оферти бе 22 октомври 2018 г., след това стана 22 ноември, послед 29 януари 2019 г. и предпоследно – 5 февруари 2019 г. Концесията бе стартирана на 5 юли миналата година и към момента към нея има сериозен интерес.

Правителството иска да отдаде летището на концесия за 35 години, като се чака първоначална еднократна концесионна вноска от 550 млн. лева, а от концесионера ще се искат инвестиции в размер на €600 млн.

Свързани теми

Предишна публикация
Посланик Рубин: Не е имало натиск от САЩ към България за покупката на F-16
Следваща публикация
Министърът и заместник-министърът на отбраната се срещнаха с представители на шведското правителство
771 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 6

Изборите минаха, а ето го и новият епизод на „Авиокаст“. В него говорим за това,…

Прокуратурата отказа да се меси в концесията на летище София

Не е налице законово основание за намеса на прокуратурата по реда на надзора за законност в откритата процедура за концесия на Летище София. Това съобщават от държавното обвинение днес, 7 ноември 2018 г.

Участва ли турска фирма в процедурата за концесиониране на летище София?

Участва или не турска фирма в процедурата по концесиониране на софийското летище и дали тази фирма е вече предопределена за победител. Тази полемика се разгоря днес, 10 май 2019 г., след като вчера бяха отворени офертите на участничките в процеса.

Меню