Министър Каракачанов ще иска оферти за нови и за употребявани изтребители

9 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще поиска от САЩ, Италия и Швеция да си повторят офертите и да дадат такива за доставка на новопроизведени изтребители. Това казва той в интервю за вестник „24 часа” публикувано днес, 30 октомври 2017 г.

„Ще поискаме офертите досега да бъдат повторени и да ни бъдат дадени предложения и за нови самолети. Тези оферти ще бъдат разгледани, този, който даде най-добри условия, печели и ще започнат конкретните разговори с него за сключване на договор”, разяснява Каракачанов.

Военният министър казва още, че Съвета по отбрана е приел нова пътната карта за проекта за нови изтребители, но не дава детайли по тези срокове. От думите на Каракачанов не става и ясно дали ще се пише нов Инвестиционен проект, ще има ли промени в изискванията към новите изтребители и методиката им на оценка. Военният министър и застъпва за пореден път тезата, че е по-добре да се купи новопроизведен изтребител.

Интересно е, че в интервюто си министър Каракачанов развенчава мита за „оферта” за новопроизведени F-16, която е била получена през февруари, но не е била разгледана.

„Това първо не е оферта, а е на базата на проведени разговори от нашия посланик и военен аташе в САЩ. Така че официално такава оферта няма”, казва Каракачанов.

Красимир Каракачанов изразява надежда, че до края на 2018 г. ще има сключени договори и по трите договора за модернизация на въоръжените ни сили.

Министърът на отбраната заявява отново, че покупката на нов изтребител трябва да върви паралелно с поддръжката на наличните МиГ-29. По думите му, в следващите седмици се очаква делегация от РСК „МиГ”, която да прегледа българските изтребители и да даде оценка за цената им за ремонт и евентуална модернизация. Каракачанов смята, че поне част от наличните 15 изтребителя трябва да се поддържат и модернизират.

Министърът разяснява, че все още не е подписан приемателния протокол за доставените РД-33 от Русия, защото трябва да бъдат изяснени всички обстоятелства за произхода им, както е и изискването по договора, сключен по времето на министър Николай Ненчев. Каракачанов посочва, че имало документи, че двигателите са ремонтирани в РСК „МиГ”, но няма оригинални документи за произхода им. Освен това за новите двигатели липсвала „една малка част”. Тя липсвала не защото „нарочно някой не я доставя, а защото просто още доставката не е извършена”.

Каракачанов омаловажава случилото се в авиобаза Граф Игнатиево през миналата седмица. Според него група млади пилоти, които е трябвало да летят през деня са се почувствали неуверени заради малкия си нальот и лошите метеорологични условия. Той отхвърля всякакви други трактовки, като „бунт”, „измяна”, „държавен преврат” и други подобни, които бяха лансирани от бивши и настоящи политици.

В същото време Каракачанов признава, че част от наличните МиГ-29 са с много малък остатъчен ресурс, който бил в рамките на няколко часа. Това наложило сериозно орязване на летателните часове в последните месеци.

Свързани теми

Предишна публикация
Летище София отива на концесия през 2018 г.
Следваща публикация
САЩ може да санкционира страни правещи бизнес с РСК „МиГ”
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Задава ли се криза с L-39?

Провалени и влачещите се обществени поръчки, обжалвания в КЗК, съдебни дела, промени в компанията производител…

ВВС с демонстрация пред Военния комитет на ЕС

Българските ВВС проведоха демонстрация на военни способности пред Военния комитет на Европейския съюз. Това стана факт днес, 26 април 2018 г., на територията на авиобаза Граф Игнатиево.

Меню