F-35 продължава да страда от ниска надеждност

23 прочитания

Усилията за подобряване на надеждността на изтребителите от следващото поколение F-35 не дават резултат, поради продължаващи проблеми с доставката на резервни части. Това съобщава Bloomberg, цитирайки доклад на Пентагона.

Според Bloomberg, изправните F-35 продължава да бъдат около 50% от наличните изтребители от този тип във въоръжените сили на САЩ, като по този показател не се наблюдава сериозно подобрение от октомври 2014 г., въпреки че общия брой бойни самолети от типа продължава

Това става ясно от доклад на Робърт Белър, новият директор на отдела за оперативни изпитания на Пентагона, който този вторник е изнесъл доклад пред висши офицери и конгресмени.

В докладът, който е попаднал в Bloomberg, се посочва, че за септември 2018 г. се планира старта на оперативните изпитания на изтребителите F-35 снабдени със софтуер по стандарта Block 3F, който отговаря на самолет с пълни бойни възможности. В момента наличните F-35 са със софтуер Block 2B и 3I, който осигурява само частични бойни възможности.

Тестовете обаче вече закъсняват с повече от година. Едва след тяхното приключване и оценка може да се даде разрешение за стартиране на пълномащабно производство на типа. Тогава и се очаква производствената цена да падне, а това е основното перо от което Пентагона се надява, че ще спести. Очаква се до 2070 г. САЩ да вложат $1,2 трилиона в производството и поддръжката изтребителите F-35.

Тази цена обаче продължава да нараства, поради няколко фактора, включително и този, че самолетите продължават да се произвеждат с нисък темп и при по-високи разходи. В същото време, ако започне пълномащабно производство на все още недовършен самолет, това също заплашва с преразходи.

В доклада на Пентагона се посочва, че все още F-35 страда от множество проблеми от чисто техническо естество – проблеми с оптико-електронната прицелно-обзорна система, проблеми при изстрелването на ракети „въздух-въздух”, проблеми при използването на боеприпаси с GPS насочване и други.

Всичко това трябва да се изчисти в софтуера Block 3F, който пък от своя страна трябва да премине през повече от година усилени оперативни тестове.

Към проблемите се добавят и постоянния глад за резервни части, който приковава много самолети на земята. Един от последните технически проблеми е свързан с гумите на версията на Морската пехота F-35B. Оказва се, че те се изхабяват много по-бързо от очакваното.

Ако оперативните изпитания започнат през септември 2018 г. се очаква те да приключат не по-рано от декември 2019 г., според Пентагона. По това време, когато ще е ясно до колко финалния F-35 отговаря на изискванията на въоръжените сили на САЩ ще са произведени около 600 самолета. Всякакви открити по-сериозни проблеми ще води до скъпото им доработване.

Пентагонът и производителят Lockheed Martin са заявили, че нямат коментари по информацията, която изнася Bloomberg.

Свързани теми

Предишна публикация
Полетя нов Ту-160 и подписаха договора за производството на модернизирани машини
Следваща публикация
ATR се похвали с добра година
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румъния подписа за още пет португалски F-16

Румънският военен министър Николае-Йонел Чюка подписа със своя португалски колега Жоао Гомес Кравиньо договор за покупката на още пет употребявани изтребители F-16. Това стана на 27 януари 2020 г. в португалската авиобаза Монте Реал.

Luftwaffe определи F-35 като идеален заместник на Tornado

Германските ВВС са направили къс списък с потенциални заместници на изтребителя-бомбардировач Tornado, но изтребителят от следващо поколение F-35 се смята за „перфектния избор”. Това съобщава IHS Jane’s, цитирайки източник в Luftwaffe.

Унгария купува още четири Gripen

Унгария купува още четири многоцелеви изтребителя Gripen C и удължава експлоатацията на типа до поне…

Руските ВКС получиха десет броя Су-35

Руските Въздушно-космически сили (ВКС) са получили през настоящата 2019 г. десет броя многоцелеви изтребители Су-35, с което е изпълнена държавната поръчка за тази година. Това е съобщил заместник-министъра на отбраната на Русия Алексей Криворучко.

Меню