Полша възстанови полетите с МиГ-29

33 прочитания

След близо четиримесечно прекъсване полските изтребителки МиГ-29 възстановиха полетите си. Това е станало на 5 ноември 2018 г. с полети от 23-та тактическа авиобаза Минск Мазовецки.

Полетите с полските МиГ-29 бяха възстановени, след като приключи разследването на катастрофата от 6 юли 2018 г. При инцидента тогава се разби едноместен изтребител, а пилота му загина след неуспешно катапултиране.

Заключенията на разследващите органи, обаче не са публични и причините за катастрофата остават неясни. Ясно е, че при този случай има поне два отделни отказа – основният, който е причинил катапултирането на пилота и този, който е причинил неговата смърт.

Стана ясно, че катапултното кресло К-36ДМ на авариралият МиГ-29 не е функционирало правилно, което е причинило и смъртта на пилота. Поради това бяха спрени и полетите с изтребителя-бомбардировач Су-22, тъй като той също има К-36. Полетите с този тип бяха възстановени в края на септември.

Основният отказ по катастрофиралият МиГ-29, обаче остава неизвестен, въпреки слуховете за отказ в горивната система на изтребителя.

Полша се опитва да експлоатира своите МиГ-29 практически самостоятелно, като много от системите и агрегатите се използват далеч отвъд назначения им технически ресурс.

Полските ВВС, които в момента разполагат с около 30 броя МиГ-29, планират да експлоатират типа до около 2025 г., но за сега няма никаква яснота по какъв начин ще бъде заменен той.

Свързани теми

Предишна публикация
Служител в КнААЗ осъден за държавна измяна за писане в авиационен форум
Следваща публикация
Dassault няма да участва в изтребителния конкурс на Канада
33 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Китай вероятно модернизира своите J-11B

Китай най-вероятно подлага на сериозна модернизация част от наличните си изтребители J-11B (безлицензен вариант на Су-27СК). Това съобщава Jane’s.

Сглобиха последния F-16 във Форт Уърт

В средата на ноември Lockheed Martin е приключил работата по последния изтребител F-16, който се сглобява на линията във Форт Уърт, Тексас. Машината е предназначена за иракските ВВС.

Катар получи първия F-15QA

На церемония провела се на 25 август 2021 г. Катар получи официално своя първи многоцелев…
Меню