Northrop Grumman иска да строи с Япония изтребител от следващо поколение

93 прочитания

Американската компания Northrop Grumman има интерес да строи изтребител от следващо поколение заедно с Япония. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

През 1991 г. проектът на Northrop YF-23 (на снимката) загуби от YF-22 конкурса за създаване на нов тежък изтребител за ВВС на САЩ. Оттогава компанията не е имала изтребителен проект.

Източниците на Reuters заявяват, че Northrop Grumman е сериозно заинтересувана от евентуална съвместна програма с Япония за създаване на многоцелев изтребител от следващо поколение. Компанията е отговорила на японското запитване за даване на информация (RFI) и е имала предварителни разговори с японската отбранителна индустрия.

Northrop Grumman е дала информация за набора от технологии, които може да предостави за създаването на изтребител от следващо поколение.

За IHS Jane’s от Northrop Grumman са потвърдили изнесената от Reuters информация, но е отказала да дава допълнителна информация.

В момента Япония обмисля няколко варианта за създаване на боен самолет от следващо поколение, който има условното означение F-3. Първата опция е разработката на изцяло нов самолет с изцяло местни технологии. Втората опция е съвместната разработка на изтребителя с чуждестранен партньор. Третият вариант включва лицензното производство на модифициран вариант на наличен в момента боен самолет. И последният вариант е дълбока модернизация на наличните в момента изтребители F-2.

Известно е, че Япония е пуснала RFI до няколко самолетостроителни компании – Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman и BAE Systems. В запитването се поставят въпроси свързани с лицензното производство на наличните модели на компаниите и възможността за създаване на изцяло нов изтребители.

През април стана ясно, че Lockheed Martin смятат да предложат хибрид между F-22 и F-35, но за сега е много малко известно за проекта. Най-вероятно става въпрос за F-22 с авиониката на по-новия F-35.

Не е ясно кога Япония ще вземе решение дали ще създаде F-3 и как точно ще изглежда той. Предполага се, че той трябва да бъде приет на въоръжение около 2035 г. За да стане факт това, най-късно през 2020 г. страната трябва да е приела план за действие.

Свързани теми

Предишна публикация
Румъния купува още пет F-16 от Португалия
Следваща публикация
Великобритания не иска да е „втора цигулка” в проекта FCAS
93 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Финландия получи първоначални оферти за замяна на F/A-18C/D

Финландското МО получи на 31 януари 2019 г. първоначалните оферти от петима производители, които са кандидати за доставка на нов многоцелев изтребител, който да замени сега използваните F/A-18C/D Hornet. Проектът се нарича H-X.

Цветанов: Президентът саботира модернизацията на армията

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов продължи атаките си по президента Румен Радев и директно го обвини, че саботира модернизацията на въоръжените сили, като Цветанов не пропусна да промотира отново F-16. Това направи той днес, 20 април 2018 г. в сутрешния блок на bTV.

Експлоатацията на F-35 е изправена пред множество технически проблеми

Експлоатацията на F-35 е изправена пред множество сериозни технически проблеми, значителна част от които са все още неразрешени. Това съобщи вчера, 12 юни 2019 г., американският отбранителен сайт Defense Newsв серия от публикации.

Испания за сега няма да купува F-35

Испания за момента няма планове за покупка на изтребителя от следващо поколение F-35. Това е заявил в испанския парламент министъра на отбраната на страната Мария Долорес де Коспедал.

Напрежение в словашкото правителство около покупката на F-16

Словашкото МО заяви, че е подписало споразумения за покупката на F-16, но часове по-късно премиерът на страната ги обяви за невалидни и това разпали сериозно напрежение в коалиционното правителство, което управлява Словакия.

Меню