Northrop Grumman иска да строи с Япония изтребител от следващо поколение

92 прочитания

Американската компания Northrop Grumman има интерес да строи изтребител от следващо поколение заедно с Япония. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

През 1991 г. проектът на Northrop YF-23 (на снимката) загуби от YF-22 конкурса за създаване на нов тежък изтребител за ВВС на САЩ. Оттогава компанията не е имала изтребителен проект.

Източниците на Reuters заявяват, че Northrop Grumman е сериозно заинтересувана от евентуална съвместна програма с Япония за създаване на многоцелев изтребител от следващо поколение. Компанията е отговорила на японското запитване за даване на информация (RFI) и е имала предварителни разговори с японската отбранителна индустрия.

Northrop Grumman е дала информация за набора от технологии, които може да предостави за създаването на изтребител от следващо поколение.

За IHS Jane’s от Northrop Grumman са потвърдили изнесената от Reuters информация, но е отказала да дава допълнителна информация.

В момента Япония обмисля няколко варианта за създаване на боен самолет от следващо поколение, който има условното означение F-3. Първата опция е разработката на изцяло нов самолет с изцяло местни технологии. Втората опция е съвместната разработка на изтребителя с чуждестранен партньор. Третият вариант включва лицензното производство на модифициран вариант на наличен в момента боен самолет. И последният вариант е дълбока модернизация на наличните в момента изтребители F-2.

Известно е, че Япония е пуснала RFI до няколко самолетостроителни компании – Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman и BAE Systems. В запитването се поставят въпроси свързани с лицензното производство на наличните модели на компаниите и възможността за създаване на изцяло нов изтребители.

През април стана ясно, че Lockheed Martin смятат да предложат хибрид между F-22 и F-35, но за сега е много малко известно за проекта. Най-вероятно става въпрос за F-22 с авиониката на по-новия F-35.

Не е ясно кога Япония ще вземе решение дали ще създаде F-3 и как точно ще изглежда той. Предполага се, че той трябва да бъде приет на въоръжение около 2035 г. За да стане факт това, най-късно през 2020 г. страната трябва да е приела план за действие.

Свързани теми

Предишна публикация
Румъния купува още пет F-16 от Португалия
Следваща публикация
Великобритания не иска да е „втора цигулка” в проекта FCAS
92 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus и Dassault ще разработят заедно следващия европейски изтребител

Европейските компании Airbus Defence and Space и Dassault се споразумяха за съвместна работа по проекта за създаване на фамилия от системи, които да осигурят бъдещето европейско въздушно превъзходство. Името на проекта е FCAS (Future Air Combat System), а споразумението бе обявено днес, 25 април 2018 г., в рамките на изложението ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Унгария модернизира своите Gripen

Унгарското правителство сключи договор с шведската агенцията за отбранителна аквазиция FMV за модернизация на унгарските…

Полетял е третия предсериен МиГ-35

Третият предсериен изтребител МиГ-35 е полетял. Това става ясно от фотография, която показва самолета в полет от заводското летище на Луховицкия авиационен завод на РСК „МиГ”.

Меню