Флотът от C-27J се приземява след Нова година

65 прочитания

Флотът от военно-транспортни самолети C-27J Spartan ще бъде приземен след Нова година. Това стана ясно от изказване на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, по време на изслушване в Комисията по отбрана в НС провело се днес, 7 декември 2017 г.

Военният министър е заявил пред Комисията по отбрана, че в момента няма договор за техническа поддръжка за трите военно-транспортни самолети C-27J и че последният самолет от типа, който в момента лети, ще бъде приземен някъде след Нова година.

Каракачанов е обявил още, че в бюджета за 2018 г. няма предвидени пари за техническата поддръжка на C-27J. Военният министър бил уведомил финансовото министерство за нуждата от пари за самолетите Spartan още през юни, но от това не последвало нищо.

През декември 2011 г. бе сключено рамково споразумение за техническа поддръжка на трите ни самолети C-27J за период от 10 години. Тогава бе сключен и конкретен договор за първите пет години с опция за още пет години. Договорът влиза в сила през март 2012 г. и изтече точно пет години по-късно, през този март.

Каракачанов заяви, че в момента офертата от италианската компания Leonardo била за €17,036 млн. за четири години, като било постигната намаляване на цената от първоначалната италианска оферта. Според военният министър може да се търси още намаляване в цената, но трябва да има все пак налични пари в бюджета, а такива няма в момента.

От думите на военният министър не става ясно дали ще бъде намерено решение за финансиране на поддръжката на самолетите C-27J или ще се чака бюджета за 2019 г. за отпускане на пари.

Наскоро бяха отбелязани 10 години от приемането на въоръжение на C-27J. За тези години, периодът на най-интензивна подготовка и най-високи резултати бяха годините, в които имаше осигурена техническа поддръжка на абонаментен принцип.

Договорът от декември 2011 г. бе на стойност от €25 млн., като за всеки самолет се осигуряваха по 250 часа във въздуха годишно. Освен техническа поддръжка, в неговите рамки се включваше и много сериозна тренажорна подготовка за летците.

Българските C-27J се използват за много широк кръг от задачи – от подготовка на парашутистите в българските въоръжени сили до превоз на тежко болни и осигуряване на операции по трансплантации на органи. Вчера и днес пък, последният останал изправен Spartan извърши три полета до Албания за доставка на хуманитарна помощ.

Свързани теми

Предишна публикация
Новият изтребител потъна в нови неясноти, докато експлоатацията на МиГ-29 продължава да е проблематична
Следваща публикация
Президентът Радев летя на изтребител Rafale
65 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът за F-16, изкарването на пари от Долна Митрополия, нарязваните МиГ-23 и Су-25 и реинвестициите от изтребителната сделка

Премиерът Бойко Борисов се впусна с размисли и страсти по въпросите на бойната ни авиация, като говори за покупката на F-16, за очакванията му как военновъздушното училище в Долна Митрополия ще изкарва пари и се възмути как са били нарязани и разпродадени МиГ-23 и Су-25. Това той каза днес, 3 май 2019 г., в предаването „Панорама” по БНТ1.

L-410 поднови полетите си у нас

На 14 февруари 2019 г. се изпълни полет за летателно приемане на самолет L-410 с борден номер 068 от състава на 16-та транспортна авиационна група. Това съобщиха от ВВС.

Нова Зеландия купува пет C-130J

Правителството на Нова Зеландия обяви, че ще купи пет военнотранспортни самолети Lockheed Martin C-130J-30 Super…

ВВС с анализ за 2018 г.

Военновъздушните сили проведоха своя анализ за 2018 г. Това стана днес, 21 януари 2019 г. Като основни акценти бяха поставени върху изграждане на необходимите подготовки, личния състав и поддържане на безопасността на полетите.

Бригаден генерал Лалов се опасява, че недостатъчния ресурс ще доведе до сериозни проблеми

Командирът на 3-та авиационна база Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов изрази опасение, че недостатъчния ресурс на изтребителите МиГ-29 ще доведе до сериозни проблеми в летателната подготовка през следващата година. Това каза той днес, 21 декември 2017 г., пред Нова телевизия.

Управляващите отговориха на Радев за F-16

Два часа след брифинга на президента Радев за ветото върху договорите за придобиването на F-16, министрите на отбраната и финансите, заместник-министъра на отбраната, както и председателят на комисията по отбрана в Народното събрание, дадоха изявление за медиите, в което се опитаха да отговорят на поставените от президента въпроси.

Меню