Шведската оферта за 10 Gripen C/D е все още валидна, заяви посланикът на кралството у нас

2K прочитания

Шведската оферта за 10 броя Gripen C/D в рамките на българския бюджет е все още валидна. Това заявява в интервю за вестник „Труд“ посланикът на Кралство Швеция у нас Луиз Бергхолм.

“Шведското правителство беше доволно и гордо да подаде оферта, която е много конкурентна и привлекателна. Бих искала да подчертая, че тя все още е валидна. Тя е валидна за период от две години от подаването ѝ, или докато България подпише споразумение с друга държава. Швеция предлага на България десет нови напълно съвместими с НАТО изтребители в рамките на одобрения бюджет. С възможност за гъвкава схема за изплащане и в рамките на задължителните срокове за доставка, заложени в тръжната документация”, заявява в интервюто посланик Бергхолм.

Интервюто се появява в същия ден, в който от посолството на САЩ заявиха, че изпращат обвързваща оферта за покупката на осем броя F-16.

Шведският посланик отбелязва, че офертата на страната ѝ отговаря на всички български изисквания и дава реални възможности за разкриване на високотехнологични работни места за България.

Посланик Бергхолм отбелязва, че страната ѝ е била изненадана и разочарована, че не е поканена за финален кръг от преговори, заедно със САЩ. Според нея, така страната ни е можела да получи по-добри условия.

Шведският посланик на няколко пъти казва в интервюто си, че решението за покупка на нов боен самолет, трябва да бъде взето от българското правителство независимо.

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Радев: Правителството да гарантира, че пакетът за изтребителя не се орязва, иначе имаме пари на вятъра
Следваща публикация
САЩ изпратиха обвързваща оферта за осем F-16 Block 70
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Макс 2019 4 х Су-57

С официално означение, но и с много неизвестни

Новият руски изтребител от следващо поколение ще получи официалното цифрово означение Су-57. Това беше потвърдено от главнокомандващия руските Въздушно-космически сили (ВКС) генерал-полковник Виктор Бондарев в началото на август. Новините около самолета в последните месеци не са много (поне сериозните новини), а и неизвестните и спекулациите около него остават и сигурно положението ще продължи така поне две или дори три години.

Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на FCAS

Правителствата на Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на проекта FCAS, който предвижда създаването на система от системи за осигуряване на въздушно превъзходство. Съобщението за това бе публикувано от Airbus в късните часове на 12 февруари 2020 г.

Променяме изискванията за новия изтребител, търсим и нови F-16

Изискванията за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС ще бъдат променени. В тях ще бъде включена и опция с бонуси за нови самолети. Остават вариантите за американските F-16 и шведските Gripen. Това каза във Велико Търново заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от БНР.

Експлоатацията на F-35 е изправена пред множество технически проблеми

Експлоатацията на F-35 е изправена пред множество сериозни технически проблеми, значителна част от които са все още неразрешени. Това съобщи вчера, 12 юни 2019 г., американският отбранителен сайт Defense Newsв серия от публикации.

Краят на прехващача МиГ-23 – част – 2

Силвия ЖЕЛЕВА предлага втората част от разказа на полковник о.р. инженер Петър Цветков за съдбата на самолета и хората, които свързаха службата и живота си с него.

Меню