Министър Каракачанов: Пращаме до дни писма на заинтересованите фирми

4 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви днес, 21 ноември 2017 г., в ефира на БНТ1, че до дни се пращали „писма за намерение” до фирмите заинтересувани от продажба на изтребители у нас.

„По проекта за самолетите, буквално тези дни ще бъдат изпратени писмата за намерение на фирмите, които са заинтересовани с очакване те да изработят оферти за нови самолети и те да бъдат изпратени и да започне процедура”, обясни военният министър.

От думите на Каракачанов не става ясно какви точно са тези „писма за намерение”. На държавите кандидати (а не „фирми”, както обяснява министърът) се изпращат друг тип документи, като например запитване за информация (RFI) или запитване за даване на обвързваща оферта (RFP).

Известно е, че в момента се готви променен Проект за инвестиционен разход (ПИР), който трябва да бъде гласуван в Министерски съвет и Парламента. Малко е вероятно да се изпращат обвързващи документи, които искат оферта от отсрещната страна без гласуван ПИР.

„Обмисляме да пратим и на други фирми, спазвайки изискването, което е гласувано от парламента миналата година, а именно – това да са членки на НАТО и ЕС. Това решение не може да пренебрегваме”, каза Каракачанов.

Каракачанов не за първи път се обявява за разширяване кръга на потенциалните кандидати, като вече изрично спомена опцията за F/A-18 Super Hornet. Пред БНТ1 той заяви, че имало специалисти в авиацията, които са поддръжници на качествата му.

Военният министър не пожела да се обвързва със срокове, в рамките на които да се реализира проекта за нов изтребител. По-рано той даваше разнопосочни изказвания по темата – веднъж обяви, че проекта се забавя с година и половина – две, а след това заяви, че до края на юли 2018 г. трябва да има избран победител и подписан договор.

„В същото време тече и проекта за ремонт на МиГ-29. Вчера подписахме споразумение да дойде работна група да извърши дефектация, да прегледа състоянието на нашите изтребители. Това се прави директно с фирмата производител РСК „МиГ””, разясни още Каракачанов.

Свързани теми

Предишна публикация
Цветанов: Президентът прикриваше истината за изтребителя
Следваща публикация
Около руските двигатели за МиГ-29 възникнал и проблем със смазочните материали
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Шведското правителство: Отговаряме на изискванията и сме под бюджета от 1,5 млрд. лева

Шведското предложение отговаря на всички изисквания и е под бюджета от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това се казва в позиция на шведската държавна Агенция за отбранително имущество (FMV) публикувана днес, 22 декември 2018 г.

Красимира Стоянова: Радев не е лобирал за нас

Красимира Стоянова, вицепрезидент на Saab за Централна и Източна Европа, категорично се разгранични от твърденията, че президента Румен Радев е лобирал за тяхния изтребител. Това заяви тя днес, 29 септември 2017 г., в сутрешния блок на Нова Телевизия.

МО иска да прекрати спора с Airbus Helicopters срещу употребяван вертолет

Министерство на отбраната ще се опита да прекрати арбитражното дело срещу вертолетостроителя Airbus Helicopters (някога Eurocopter), като в замяна на оттегляне на своя иск ще поиска употребяван вертолет, който да замести катастрофиралия през миналото лято Panther. Това става ясно от заседание на Комисията по отбрана в НС.

Премиерът Борисов: Ще пазим небето на Македония с новите изтребители, защото не могат да завиват наблизо

Премиерът Бойко Борисов заяви, че се е договорил с македонския си колега, за това новите български изтребители да охраняват въздушното пространство на съседката ни, защото самолетите не можели да завиват. Такова обяснения той даде днес, 12 юни 2019 г., пред репортери на полигона Ново село, където наблюдаваше военно учение.

Меню