Министър Каракачанов: Пращаме до дни писма на заинтересованите фирми

11 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви днес, 21 ноември 2017 г., в ефира на БНТ1, че до дни се пращали „писма за намерение” до фирмите заинтересувани от продажба на изтребители у нас.

„По проекта за самолетите, буквално тези дни ще бъдат изпратени писмата за намерение на фирмите, които са заинтересовани с очакване те да изработят оферти за нови самолети и те да бъдат изпратени и да започне процедура”, обясни военният министър.

От думите на Каракачанов не става ясно какви точно са тези „писма за намерение”. На държавите кандидати (а не „фирми”, както обяснява министърът) се изпращат друг тип документи, като например запитване за информация (RFI) или запитване за даване на обвързваща оферта (RFP).

Известно е, че в момента се готви променен Проект за инвестиционен разход (ПИР), който трябва да бъде гласуван в Министерски съвет и Парламента. Малко е вероятно да се изпращат обвързващи документи, които искат оферта от отсрещната страна без гласуван ПИР.

„Обмисляме да пратим и на други фирми, спазвайки изискването, което е гласувано от парламента миналата година, а именно – това да са членки на НАТО и ЕС. Това решение не може да пренебрегваме”, каза Каракачанов.

Каракачанов не за първи път се обявява за разширяване кръга на потенциалните кандидати, като вече изрично спомена опцията за F/A-18 Super Hornet. Пред БНТ1 той заяви, че имало специалисти в авиацията, които са поддръжници на качествата му.

Военният министър не пожела да се обвързва със срокове, в рамките на които да се реализира проекта за нов изтребител. По-рано той даваше разнопосочни изказвания по темата – веднъж обяви, че проекта се забавя с година и половина – две, а след това заяви, че до края на юли 2018 г. трябва да има избран победител и подписан договор.

„В същото време тече и проекта за ремонт на МиГ-29. Вчера подписахме споразумение да дойде работна група да извърши дефектация, да прегледа състоянието на нашите изтребители. Това се прави директно с фирмата производител РСК „МиГ””, разясни още Каракачанов.

Свързани теми

Предишна публикация
Около руските двигатели за МиГ-29 възникнал и проблем със смазочните материали
Следваща публикация
Цветанов: Президентът прикриваше истината за изтребителя
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Бригаден генерал Лалов се опасява, че недостатъчния ресурс ще доведе до сериозни проблеми

Командирът на 3-та авиационна база Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов изрази опасение, че недостатъчния ресурс на изтребителите МиГ-29 ще доведе до сериозни проблеми в летателната подготовка през следващата година. Това каза той днес, 21 декември 2017 г., пред Нова телевизия.

Плевнелиев поиска да не се влага повече в МиГ-29

Бившият президент и главнокомандващ Росен Плевнелиев поиска да не бъдат влагани повече пари в МиГ-29, след като България ще купува F-16, който щял да позволи внедряването на 5G мрежа. Това каза той днес, 7 май 2019 г.

Полетите в Граф Игнатиево са спрени

Полетите в авиобаза Граф Игнатиево са били спрени рано сутринта днес, 24 октомври 2017 г., поради това, че летателният състав масово е докладвал, че се чувства психологически непригоден за полети. Бойното дежурство продължава да се носи. Това научи АЕРО от собствени източници.

Правителството поиска официално мандат от Парламента за преговори за F-16

Правителството поиска от Народното събрание официален мандат за преговори за закупуването на изтребители F-16 от САЩ. Това стана на закрито заседание, което се проведе днес, 9 януари 2019 г.

Размисли и страсти около военната авиация в Министерски съвет

Сериозна порция откровени размисли, страсти и странни идеи по отношения на българската военна авиация бяха изказани на заседанието на Министерски съвет, което бе проведено днес, 13 декември 2017 г.

Меню