Министър Каракачанов: Пращаме до дни писма на заинтересованите фирми

12 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви днес, 21 ноември 2017 г., в ефира на БНТ1, че до дни се пращали „писма за намерение” до фирмите заинтересувани от продажба на изтребители у нас.

„По проекта за самолетите, буквално тези дни ще бъдат изпратени писмата за намерение на фирмите, които са заинтересовани с очакване те да изработят оферти за нови самолети и те да бъдат изпратени и да започне процедура”, обясни военният министър.

От думите на Каракачанов не става ясно какви точно са тези „писма за намерение”. На държавите кандидати (а не „фирми”, както обяснява министърът) се изпращат друг тип документи, като например запитване за информация (RFI) или запитване за даване на обвързваща оферта (RFP).

Известно е, че в момента се готви променен Проект за инвестиционен разход (ПИР), който трябва да бъде гласуван в Министерски съвет и Парламента. Малко е вероятно да се изпращат обвързващи документи, които искат оферта от отсрещната страна без гласуван ПИР.

„Обмисляме да пратим и на други фирми, спазвайки изискването, което е гласувано от парламента миналата година, а именно – това да са членки на НАТО и ЕС. Това решение не може да пренебрегваме”, каза Каракачанов.

Каракачанов не за първи път се обявява за разширяване кръга на потенциалните кандидати, като вече изрично спомена опцията за F/A-18 Super Hornet. Пред БНТ1 той заяви, че имало специалисти в авиацията, които са поддръжници на качествата му.

Военният министър не пожела да се обвързва със срокове, в рамките на които да се реализира проекта за нов изтребител. По-рано той даваше разнопосочни изказвания по темата – веднъж обяви, че проекта се забавя с година и половина – две, а след това заяви, че до края на юли 2018 г. трябва да има избран победител и подписан договор.

„В същото време тече и проекта за ремонт на МиГ-29. Вчера подписахме споразумение да дойде работна група да извърши дефектация, да прегледа състоянието на нашите изтребители. Това се прави директно с фирмата производител РСК „МиГ””, разясни още Каракачанов.

Свързани теми

Предишна публикация
Около руските двигатели за МиГ-29 възникнал и проблем със смазочните материали
Следваща публикация
Цветанов: Президентът прикриваше истината за изтребителя
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каркачанов начерта опция за покупка на изтребители над бюджета

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов начерта възможен сценарии, в който България купува боен самолет, чиято покупка ще излезе над отпуснатия бюджет от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това направи той днес, 17 декември 2018 г. в ефира на „Канал 3”.

Министерски съвет одобри инвестиционния проект за нов изтребител

Министерски съвет одобри инвестиционния проект за закупуване на нов боен самолет за българските ВВС. Планираната сума е 1,8 млрд. лева с ДДС, за които трябва да се купят не по-малко от осем изтребителя. Това стана днес, 16 май 2018 г.

„Комисията „Gripen” ще приключи работа до края на месеца

Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет ще приключи работата си до 28 септември 2017 г. Това заяви пред радио „Фокус” нейния председател Емил Христов.

МО иска да прекрати спора с Airbus Helicopters срещу употребяван вертолет

Министерство на отбраната ще се опита да прекрати арбитражното дело срещу вертолетостроителя Airbus Helicopters (някога Eurocopter), като в замяна на оттегляне на своя иск ще поиска употребяван вертолет, който да замести катастрофиралия през миналото лято Panther. Това става ясно от заседание на Комисията по отбрана в НС.

Швеция ни предлага подобрени Gripen C/D, под бюджета и с доставка до 21 месеца

Шведското правителство е оферирало на България осем подобрени многоцелеви изтребители Gripen C/D, първите от които ще се доставят в рамките на 24 месеца от подписване на сделката, а самата оферта е под българския бюджет. Това стана ясно на пресконференция, която бе проведена днес, 2 октомври 2018 г.

Меню