Правителството отпусна близо 130 млн. за поддръжката на Су-25 и МиГ-29

32 прочитания

На заседанието на Министерски съвет, което се проведе днес, 28 ноември 2018 г., правителството реши да отпусне 128,3 млн. лева за поддръжката на бойните самолeти МиГ-29 и Су-25.

С днешното си решение правителството дава зелена светлина за влагане на финанси за поддръжката на българските изтребители МиГ-29 и щурмовите самолети Су-25. Парите идват от преструктуриране на държавния бюджет за настоящата 2018 г.,тоест, харчене на генерирания излишък, който идва и от непохарчените близо 400 млн. лева за нов боен самолет и нови патрулни кораби за ВМС.

За поддръжката на изтребителите МиГ-29 се отпускат 45 739 959 лв. (без ДДС). Отделно в бюджета на МО са предвидени други 26 млн. лева за същото. От военното ведомство заявиха, че необходимите средства за сключване на договори през 2018 г. са в размер на 71 739 959 лв.

Припомняме, че в края на март 2018 г. бе сключено рамково споразумение за поддръжката на МиГ-29 с руската компания РСК „МиГ”. На сайта на Агенцията за обществени поръчки се вижда, че с компанията има подготвени два договора – единият за €16 296 983,47, а другият за €20 962 967. Общата им сума обърната в лева отговаря точно на заделените от правителството пари.

„Осигуряването на летателната годност на самолети МиГ-29 ще позволи запазването на придобити отбранителни способности в периода до придобиване на новия тип боен самолет и в транзитния период на усвояването и декларирането му в оперативна готовност”, се казва в правителственото решение.

Второто направление е към поддръжката на щурмовите самолети Су-25. Там правителството е отделило 82,51 млн. лева без ДДС.

Миналата седмица министърът на отбраната Красимир Каракачанов отново избра беларуската компания „558-ми авиоремонтен завод“ за изпълнител на поръчката за ремонт и удължаване на техническия ресурс за българските Су-25. Сумата по поръчката бе 41 млн. лева, която можеше да се удвои ако има решение на Министерски съвет. Точно такова решение бе взето днес.

„Изпълнението на Проекта ще позволи възстановяване на летателната годност на самолетите Су-25 и запазване на придобити отбранителни способности в периода до придобиване на новия тип боен самолет и достигането до оперативна готовност за използване на същия за действия по земни или надводни цели – роля „въздух – повърхност“, се казва в правителственото решение.

Ако за поддръжката на МиГ-29 има сключено рамково споразумение и подготвени конкретни договори, чието изпълнение фактически се гарантира с отпускането на средства за тях, то при Су-25 ситуацията е малко по-сложна. Все още няма подписано рамково споразумение, а едва след това може да се сключват и конкретни договори.

Ако МО и беларуската страна не успеят да се справят с подписване на споразумението и след това на конкретните договори в оставащия месец от годината, то парите вероятно ще се пренасочат за друго, а финансиране ще се търси отново за 2019 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Показаха първия прототип на Ил-112В
Следваща публикация
Излиза предварителният доклад за катастрофата на 737 на Lion Air
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев: Ще купим малко на брой, скъпи и орязани F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че правителството се готви да подпише сделка за малко на брой F-16, които са скъпи и с орязани способности. Тези негови критики прозвучаха в предаването „Панорама” по БНТ1 днес, 28 юни 2019 г.

Нови инструктори на PC-9

От днес, 22 май 2018 г., отрядът на инструкторите във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” се увеличи с още двама пилоти. Това съобщават от ВВС.

Провали се обществената поръчка за ремонт на два L-39

Министерство на отбраната може да се похвали с още една провалена обществена поръчка свързана с поддръжката на авиацията. Вчера, 11 април 2019 г., бе прекратена процедурата за ремонт на два учебно-тренировъчни самолета L-39ZA.

Меню