Около руските двигатели за МиГ-29 възникнал и проблем със смазочните материали

143 прочитания

Около 10-те двигателя РД-33, които България получи от Русия, е възникнал и проблем със специално масло, което подлежи на контрол от руските държавни експортни органи. Това се чете в стенограмата от заседанието на Комисията по отбрана в Народното събрание, проведена на 9 ноември.

„Възникна една допълнителна (трудност – бел. ред.), свързана – информирам Комисията, със специалното масло за промивка на двигателите IРМ 10, за което все още очакваме разрешение от Федералната служба за технически и експортен контрол на Руската федерация. Надяваме се и затова произведохме още една среща със същите представители, за да бъде получено това масло, за да могат първите четири двигатели – новите, за които коментираме, да бъдат подкачени на авиационната техника, а след тях и тези, които са реновираните”, това разяснява заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков.

От стенограмата не става ясно кога ще се разреши този проблем. И по-рано бе известно, че в авиобаза Граф Игнатиево няма гориво-смазочни материали, което ще попречи на започване на експлоатацията на доставените от Русия 10 двигателя РД-33.

Заместник-министър Величков обяснява и, че документалният проблем около двигателите вече бил разрешен.

„Не са получени тези документи, които са оригиналните формуляри на производител, а те продължават да са тези, които са от ремонтната организация. Но поискахме с нарочна поща, както Ви информирах, да получим отговор за това дали заводите на Чернишов са и заводите- производители на тези двигатели. Получихме категорично утвърдителен отговор в тази посока – изброени са по номерата на двигателите, за да няма съмнение, че иде реч точно за тези шест възстановени двигатели.
Следващото нещо, което поискахме, и включително проведохме две срещи с представителя – не знам дали да споменавам в залата, ресорен по въпроса от страна на Руската федерация в България за бързо съдействие и категоричен отговор от руска страна, то получихме чрез информация от компанията – доставчик на двигателите, и причините, които са водили до съответните ремонти през годините. Това бяха и основните въпроси, които ние поискахме да бъдат изяснени. В договора с доставчика, освен че искаме формулярите от производител и/или ремонтна организация, които да станат част от поправка в допълнително споразумение, ние искахме да знаем в жизнения им цикъл тези двигатели какъв нальот са имали, каква наработка, какви са били, ако е имало аварийно-ремонтни работи, или други сервизни дейности. Така че тази информация сме я получили”, обяснява Величков.

По време на управлението на министър Николай Ненчев бе сключен договор за доставка на четири новопроизведени и шест ремонтирани двигателя РД-33. Договорът на стойност 42 709 467,5 лв., бе сключен с българската компания „Авиостарт“ ООД, но вече повече от месец около тези двигатели има непрестанни проблеми и те все още не са монтирани на изтребителите МиГ-29.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Пращаме до дни писма на заинтересованите фирми
Следваща публикация
BAE Systems обяви нови поръчки за Hawk, но съкращава персонал
143 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Австрия решава до края на годината как да развие изтребителната си авиация

Австрия ще реши до края на 2018 г. как да развие изтребителната си авиация и дали ще подмени изтребителите Eurofighter. Това е заявил австрийският министър на отбраната Марио Кунасек, цитиран от Reuters.

Плевнелиев защити Ненчев по делото за поддръжката на МиГ-29

Президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017 г.) защити бившия военен министър Николай Ненчев, като заяви, че решението да се залага на ремонт в Полша на българските МиГ-29 не било само негово, а било в отговор на цялостната стратегия на държавата с оглед на ангажиментите към НАТО.

Секретарят по отбраната на САЩ критикува F-35

Изпълняващият длъжността секретар (министър) по отбраната на САЩ Патрик Шанахан критикува проекта F-35 и заяви, че от самолета се очаква повече. Това каза той вчера, 29 януари 2019 г., по време на брифинг за журналисти в Пентагона.

Меню