Цветанов: Президентът прикриваше истината за изтребителя

15 прочитания

„Не е нормално той (президентът Радев – бел. ред.) да говори за силата на истината и в същото време да обвинява анкетната комисия, че се крие зад колективната безотговорност на парламента за самолетите. Ние искахме да излезе точно тази истина, която той искаше да прикрие”, това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов днес, 12 ноември 2017 г., в ефира на БНР.

Вторият човек в ГЕРБ е в медийна офанзива, след като в петък президента Радев даде интервю, в което отново говори за антикорупционното законодателство и застана плътно зад летците от авиобаза Граф Игнатиево.

След забележката на Цветанов за „истината, която Радев искаше да прикрие”, водещата попита депутата от ГЕРБ дали намеква, че президентът Радев е лобирал за определен изтребител и е влияел на процеса в нечия полза.

„Аз искам той (Румен Радев – бел. ред.) да отговори на въпроса, кои са лобистите, които върнаха процедурата. Защото той говори за лобисти, което отново е обида към българския парламент”, отговори на въпроса с въпрос Цветанов.

Трябва да се припомнят пламенните слова на Цветан Цветанов от трибуната на Народното събрание, когато той директно атакуваше шведската опция Gripen и ръсеше хвалебствия по отношение на F-16. Цветанов имаше поне две подобни включвания, веднъж при гласуването за създаването на т.нар. „Комисия „Gripen“ и втори път, когато Парламента приемаше окончателния доклад от работата на комисията.

Цветанов разви и теорията за т.нар. „осми критерии”, който е изхвърлил от участие употребяваните изтребители F-16:

“Осмият критерии, по който е отстранен един от участниците е въведен точно от него (Радев – бел. ред.). Осми критерии, който не е приет от парламента. Парламентът приема седем критерии, по които трябва да бъдат класирани. И точно анкетната комисия даде тази истина, за да може наистина да имаме прозрачност, конкуренстност и да може действително да спечели този, който е най-добър, най-съвместим с целите, които имаме в НАТО и разбира се, да бъдат нови тези изтребители”

Въпросът с т.нар. „осми критерии” вече бе обсъждан многократно и обясняван от участници в проекта, като например главният секретар на президентството, който е и бивш ръководител на проекта.

При избора на нов изтребител има задължителни основни изисквания, които са седем. При тях няма нищо добавяно, защото те си свършват работата за да отсеят изтребителите за т.нар. „къс списък” от три опции, за които беше пуснато и запитване за даване на оферти.

Реално при избора на нов изтребител има три критерия – оперативна ефективност, ценова ефективност и продължителност на използване, които се разбиват на подкритерии и в последствие се оценят при наличието на оферти.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Пращаме до дни писма на заинтересованите фирми
Следваща публикация
Президентът Радев: Авиаторите са хора на честта, заради което политиците не ги разбират
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Изказвания в защита на покупката на F-16

След като военният министър Каракачанов изказа недоволство от цените на F-16 и каза, че проектът може да бъде прекратен, в подкрепа на възможно най-бърза сделка за покупка на американския изтребител се изказаха от сдружението с нестопанска цел „Атлантически съвет на България“, както и бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

Премиерът Борисов похвали министрите си за сделката за F-16

Министър-председателят Бойко Борисов похвали министрите си за сделката за покупката на F-16 и не пропусна да се самопохвали с поздравите, които получи от Държавния департамент на САЩ. Това стана днес, 31 юли 2019 г., преди редовното заседание на Министерски съвет.

Lockheed и американското посолство приветстваха решението на Парламента

Посолството на САЩ у нас, както и производителят Lockheed Martin приветстваха решението на Народното събрание за стартиране на преговори за доставка на изтребители F-16. Това стана днес, 16 януари 2019 г.

Емил Христов: Има доста смущаващи факти около избора на нов изтребител

„Има доста факти, които за нас се оказаха доста смущаващи и бързам да кажа, не само за хората от ГЕРБ в комисията”, това заяви депутатът Емил Христов, председател на т.нар. „Комисия „Gripen” в предаването „Още от деня” по БНТ1 днес, 19 септември 2017 г.

Премиерът обеща в Долна Митрополия 2 млрд. за нова техника, самолетостроене, магистрала до Плевен и нови общежития

Премиерът Бойко Борисов раздаде многобройни обещания в Долна Митрополия, като обеща пред курсантите във факултет „Авиационен” на НВУ 2 млрд. за нова техника, самолетостоене в България, нови общежития и магистрала до Плевен догодина. Това стана днес, 3 май 2019 г.

Меню