Цветанов: Президентът прикриваше истината за изтребителя

15 прочитания

„Не е нормално той (президентът Радев – бел. ред.) да говори за силата на истината и в същото време да обвинява анкетната комисия, че се крие зад колективната безотговорност на парламента за самолетите. Ние искахме да излезе точно тази истина, която той искаше да прикрие”, това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов днес, 12 ноември 2017 г., в ефира на БНР.

Вторият човек в ГЕРБ е в медийна офанзива, след като в петък президента Радев даде интервю, в което отново говори за антикорупционното законодателство и застана плътно зад летците от авиобаза Граф Игнатиево.

След забележката на Цветанов за „истината, която Радев искаше да прикрие”, водещата попита депутата от ГЕРБ дали намеква, че президентът Радев е лобирал за определен изтребител и е влияел на процеса в нечия полза.

„Аз искам той (Румен Радев – бел. ред.) да отговори на въпроса, кои са лобистите, които върнаха процедурата. Защото той говори за лобисти, което отново е обида към българския парламент”, отговори на въпроса с въпрос Цветанов.

Трябва да се припомнят пламенните слова на Цветан Цветанов от трибуната на Народното събрание, когато той директно атакуваше шведската опция Gripen и ръсеше хвалебствия по отношение на F-16. Цветанов имаше поне две подобни включвания, веднъж при гласуването за създаването на т.нар. „Комисия „Gripen“ и втори път, когато Парламента приемаше окончателния доклад от работата на комисията.

Цветанов разви и теорията за т.нар. „осми критерии”, който е изхвърлил от участие употребяваните изтребители F-16:

“Осмият критерии, по който е отстранен един от участниците е въведен точно от него (Радев – бел. ред.). Осми критерии, който не е приет от парламента. Парламентът приема седем критерии, по които трябва да бъдат класирани. И точно анкетната комисия даде тази истина, за да може наистина да имаме прозрачност, конкуренстност и да може действително да спечели този, който е най-добър, най-съвместим с целите, които имаме в НАТО и разбира се, да бъдат нови тези изтребители”

Въпросът с т.нар. „осми критерии” вече бе обсъждан многократно и обясняван от участници в проекта, като например главният секретар на президентството, който е и бивш ръководител на проекта.

При избора на нов изтребител има задължителни основни изисквания, които са седем. При тях няма нищо добавяно, защото те си свършват работата за да отсеят изтребителите за т.нар. „къс списък” от три опции, за които беше пуснато и запитване за даване на оферти.

Реално при избора на нов изтребител има три критерия – оперативна ефективност, ценова ефективност и продължителност на използване, които се разбиват на подкритерии и в последствие се оценят при наличието на оферти.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Пращаме до дни писма на заинтересованите фирми
Следваща публикация
Президентът Радев: Авиаторите са хора на честта, заради което политиците не ги разбират
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

„Комисията „Gripen” ще изслушва анализ на методиката за избор на нов изтребител

Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет ще изслуша анализ на методиката за избор на нов изтребител. Това ще се случи на следващото заседание на комисията, което ще се състои на 7 септември 2017 г.

„Комисията „Gripen” препоръча фактическия рестарт на изтребителната програма

Очаквано временната парламентарна комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет (т.нар. „Комисия „Gripen”) излезе днес, 20 септември 2017 г., с окончателен доклад за своята дейност и препоръча фактическия рестарт на процедурата за покупка на нов изтребител.

Разяснителна конференция около проекта за нов изтребител

Конференция за разясняване на изискванията на Министерството на отбраната към новия тип боен самолет бе проведена днес, 30 юли 2018 г., в София. На нея обаче са присъствали само четири от поканените седем държави. Това съобщават от пресцентъра на МО.

„Комисията „Gripen“ изслуша бивш заместник-министър и военен експерт

Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет изслуша на заседанието си днес, 7 септември 2017 г., бившия замесник-министър на отбраната от кабинета „Орешарски“ Иван Иванов и военния експерт професор Венелин Георгиев.

Lockheed Martin откри новата си производствена линия за F-16

На церемония вчера, 23 април 2019 г., Lockheed Martin преряза лентата на новата си производствена линия за F-16 в Грийнвил, Южна Каролина. В случай на успешно приключване на преговорите, българските F-16 ще бъдат произвеждани там.

Меню