Американският посланик предупреди България да внимава с избора на нов изтребител

29 прочитания

Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин предупреди България да внимава с избора на своя нов изтребител. Това каза той днес, 30 септември 2017 г. в интервю за bTV.

Според Рубин много трябва да се внимава при избора на ново и скъпо оборудване, каквото е изтребителя.

„Много е важно той да е съвместим с това, което използват Съединените щати и останалите членове на НАТО, включително и другите страни в региона. Това е важно не само при учения, но и при съвместни операции, военновъздушноите сили да могат да се разгръщат заедно много лесно, познавайки своето оборудване. Това са неща, които според мен трябва да бъдат взети предвид, но крайното решение как да бъдат похарчени толкова много пари е на правителството и на парламента“, заявява посланик Рубин.

Коментарът на посланика на САЩ на повърхността може да се разглежда като предупреждение да се купи платформа съвместима със стандартите на НАТО, но и трите кандидатури в момента отговарят на тези стандарти. Така, че изказването на Рубин може да се приема като индиректен намек за покупка на американски боен самолет.

В началото на август в друго интервю Рубин заяви, че ключови играчи около проекта за нов изтребител могат да си сменят мнението. Месец и половина по-късно т.нар. „Комисия „Gripen” фактически зачеркна избора на експертната комисия, която посочи шведския Gripen C/D.

Свързани теми

Предишна публикация
Даниел Боестад: Gripen спечели конкурса на ВВС честно и прозрачно
Следваща публикация
Министър Каракачанов поиска чисто нови изтребители и ремонт за наличните
29 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция одобри програмата за модернизация на F-16

Гръцкият Съвет по външна политика и отбрана (ΚΥΣΕΑ) е одобрил днес, 28 април 2018 г., програмата за модернизация на 85 изтребители F-16 до стандарта V. Това съобщава гръцкия вестник Kathimerini.

Премиерът отново демонстрира ентусиазъм за бърза покупка на изтребители

Премиерът Бойко Борисов отново демонстрира публично ентусиазъм за бърза покупка на нов боен самолет за ВВС. Това направи той днес, 25 септември 2018 г. пред журналисти в Ню Йорк, където е на Общото събрание на ООН.

Тръмп намекна за изтегляне на производството на F-35 в САЩ

Американският президент Доналд Тръмп намекна, че е възможно цялото производство на F-35 да бъда съсредоточено в САЩ, за да се избегне зависимостта на страната му от външни доставчици. Това каза той вчера, 14 май 2020 г., в интервю за Fox Business.

Финландия получи първоначални оферти за замяна на F/A-18C/D

Финландското МО получи на 31 януари 2019 г. първоначалните оферти от петима производители, които са кандидати за доставка на нов многоцелев изтребител, който да замени сега използваните F/A-18C/D Hornet. Проектът се нарича H-X.

Хърватска иска от Украйна да подмени част от доставените МиГ-21

Хърватското Министерство на отбраната официално е поискало от Украйна да замени четири от доставените изтребители МиГ-21бис, тъй като те не отговарят на договорените условия. Това съобщава хърватският вестник Jutarnji List.

Меню