Американският посланик предупреди България да внимава с избора на нов изтребител

32 прочитания

Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин предупреди България да внимава с избора на своя нов изтребител. Това каза той днес, 30 септември 2017 г. в интервю за bTV.

Според Рубин много трябва да се внимава при избора на ново и скъпо оборудване, каквото е изтребителя.

„Много е важно той да е съвместим с това, което използват Съединените щати и останалите членове на НАТО, включително и другите страни в региона. Това е важно не само при учения, но и при съвместни операции, военновъздушноите сили да могат да се разгръщат заедно много лесно, познавайки своето оборудване. Това са неща, които според мен трябва да бъдат взети предвид, но крайното решение как да бъдат похарчени толкова много пари е на правителството и на парламента“, заявява посланик Рубин.

Коментарът на посланика на САЩ на повърхността може да се разглежда като предупреждение да се купи платформа съвместима със стандартите на НАТО, но и трите кандидатури в момента отговарят на тези стандарти. Така, че изказването на Рубин може да се приема като индиректен намек за покупка на американски боен самолет.

В началото на август в друго интервю Рубин заяви, че ключови играчи около проекта за нов изтребител могат да си сменят мнението. Месец и половина по-късно т.нар. „Комисия „Gripen” фактически зачеркна избора на експертната комисия, която посочи шведския Gripen C/D.

Свързани теми

Предишна публикация
Даниел Боестад: Gripen спечели конкурса на ВВС честно и прозрачно
Следваща публикация
Министър Каракачанов поиска чисто нови изтребители и ремонт за наличните
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Шведското правителство: Отговаряме на изискванията и сме под бюджета от 1,5 млрд. лева

Шведското предложение отговаря на всички изисквания и е под бюджета от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това се казва в позиция на шведската държавна Агенция за отбранително имущество (FMV) публикувана днес, 22 декември 2018 г.

Министър Каракачанов: Част от цените за F-16 са неоправдано високи

Военният министър Красимир Каракачанов отново заяви, че има проблем с цените за покупка на изтребителите F-16, като този път ги определи, като неоправдано високи и даде примери с ненужно обучение, за което американската страна настоявала. Това заяви той днес, 20 май 2019 г., в сутрешния блок на Нова телевизия.

Народното събрание одобри проекта за нов изтребител

След дебати, които продължиха близо три часа и половина и разтегнали се в два дни, Народното събрание одобри днес, 8 юни 2018 г., актуализирания инвестиционен проект за придобиване на нов боен самолет за ВВС.

Гърция вероятно ще модернизира под 100 F-16

Броя на модернизираните гръцки изтребители F-16 вероятно ще бъде под 100. Това е заявил заместник-министъра на отбраната на Гърция Димитрис Витсас, цитиран местни медии.

Гърция чака оферта за модернизация на своите F-16

Гърция очаква в близките седмици Lockheed Martin да даде оферта за модернизация на флота от изтребители F-16C/D. На нейна база ще бъде взето решение как да се процедира занапред. Това съобщава гръцкия сайт Defense Greece.

България и Гърция ще си сътрудничат в охраната на въздушното пространство на Македония

България и Гърция да си сътрудничат при охраната на въздушното пространство на Северна Македония. За това са се споразумели българският президент Румен Радев и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, по време на двустранната им среща в Атина провела се днес, 10 октомври 2019 г.

Меню