С гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО Народното събрание одобри покупката на F-16

984 прочитания

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими депутати Народното събрание одобри покупката на осемте изтребителя F-16 Block 70. Това се случи на заседание проведено днес, 19 юли 2019 г.

Дебатите в Парламента минаха на висок тон и дори бяха предавани по БНТ и БНР, но в крайна сметка управляващите от ГЕРБ, заедно с ВМРО и ДПС успяха да прокарат сделката с относително комфортно мнозинство.

Да присъстват бяха поканени президентът Радев и премира Борисов, но и двамата бяха извън София по време на дебатите и гласуването.

Първа точка на дневния ред бе ратификацията на четирите договора за покупката на осемте изтребителя F-16, на обща стойност 2,2 млрд. лева. Законопроектът мина на първо четене със 124 гласа „за”, 83 „против” и трима въздържали се. Практически веднага се пристъпи към второто четене, което е необичайно, но не и в противоречие на правилата на работа. При второто четене гласовете „за” бяха 123, „против” 78 и въздържалите се бяха двама. Дебати по второто четене практически нямаше.

ГЕРБ се обявиха в защита на проекта, но аргументирането им бе вяло и се изчерпваше в геополитически аргументи и рекламиране на способностите на изтребителите F-16 Block 70, който бе определен за уникален, най-добрият възможен за България изтребител, който гарантирал, че страната ще изповядва западни ценности.

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев определи покупката на F-16, като знак, че страната ни става верен член на НАТО. Бившият заместник-военен министър и бивш вътрешен министър Валентин Радев пък каза, че благодарение на F-16 страната стъпва на магистралата на НАТО. Бившият командир на ВВС и настоящ депутат от ГЕРБ Константин Попов определи F-16, като изключително съвременен самолет, който щял да ни даде самочувствие.

Въпреки пламенните изказвания, през повечето време депутатите от ГЕРБ отсъстваха от дебатите, като на два пъти от БСП се опитаха да приложат процедурна хватка, като поискаха гласувания за отлагане на гласуването по законопроекта, но водещият заседанието депутат от ГЕРБ Емил Христов (известен с участието си в т.нар. „Комисия Gripen”) задържаше гласуването, до събирането на депутатите от партията му.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че партията му ще подкрепи проекта, като се впусна в обяснения за етническия модел в страната и ролята на ДПС в него. Колегата му и бивш командир на ВВС Симеон Симеонов обяви, че противопоставянето на отбрана и обществената сфера било популизъм, като в същото време похвали на няколко пъти F-16.

Раздорът в „Обединени патриоти” лъсна за пореден път, като разделението бе същото, както при гласуването през януари, когато Народното събрание даде разрешение за стартиране на преговори със САЩ, като НФСБ и „Атака” бяха против F-16, а ВМРО, чийто лидер е военният министър Красимир Каракачанов бяха „за”.

„Цената е изключително висока. На тази цена можехме да купим два пъти повече самолети европейски производство, да докажем своята принадлежност към ЕС и да подкрепим европейските производители. Ние сме против сервилното и слугинажно поведение на българския парламент и българското правителство, които определиха условията на конкурса и след това под натиск от Вашингтон бяха принудени да ги променят и да унизят България”, каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Симеонов сравни министрите Караниколов и Каракачанов с героя на Гаврош от „Клетниците” на Виктор Юго, тъй като те били застанали на барикадите за да защитавали сделката.

От „Атака” отхвърлиха също сделката, като попитаха защо срещу американските бази у нас не са били договорени безплатни или поне с намалена цена изтребители, като също обърнаха внимание, че докато изтребителите дойдат потенциалните противници ще имат много по-модерно въоръжение.

От „Вола” за пореден път казаха, че са против всякакви сериозни разходи в областта на отбраната. Лидерът на партията Веселин Марешки първо заяви, че депутатите му няма да участват в гласуването, но след това останаха и гласуваха. След това те демонстративно обърнаха гръб на Красимир Каракачанов, докато той правеше изказване от трибуната, а накрая Марешки отиде до военният министър и започна да се прегръща с него в рамките на дружески разговор.

Основните аргументи на БСП против сделката бяха финансовите – сделката е на твърде висока цена, разходите за отбрана ще надхвърлят с много 2% от БВП, парите се плащат накуп, а премиерът Борисов лично решил това да се случи, като практически с това той е изкривил конституционния модел на страната.

Румен Гечев от БСП заяви, че България практически купувала самолет на чертеж, защото Block 70 все още не съществувал, като обърна внимание, че този модел няма да се приема на въоръжение във ВВС на САЩ, които отдавна спрели с покупките на F-16 и минали на много по-модерния F-35. Гечев попита и защо Словакия плаща по-малко за своите самолети.

Гечев обърна внимание и на редица клаузи в договора за покупка, които според него не са в български интерес, включително, че всички спорове ще се решават в американски съдилища, в договора нямало никакви неустойки за американската страна, ако тя не изпълнявала задълженията си, САЩ можели едностранно да променят всички клаузи по договора. Той обърна внимание, че работните групи по договора са обърнали внимание на тези неизгодни клаузи, но въпреки това договорът е бил разписан.

Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков взе думата след края на дебатите и заяви, че имал отговори на част от поставените въпроси, но нямал право да влиза в политически дебати.

Военният министър от своя страна отбеляза в заключение, че дебатите били излишни, защото F-16 било единственото правилно решение.

Веднага след дебата за ратификацията на договорите за покупка на F-16, мина и гласуването за актуализация на бюджета, което прави възможно еднократното плащане на 2,2 млрд. лева за осемте самолета.

Законът за ратификация влиза в сила, след подписването му от президента Радев и публикуването му в Държавен вестник. Не е ясно дали Радев може да наложи вето върху самата ратификация и дали въобще би имало смисъл от подобен ход, тъй като ветото със сигурност ще бъде преодоляно, а той ще бъде атакуван, че спъва процесите на модернизация на ВВС. Вето обаче може да има върху закона за промяна на държавния бюджет.

Свързани теми

Предишна публикация
20 години от пристигането на първите Bell 206
Следваща публикация
Народното събрание гласува за покупката на F-16 (на живо)
984 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от канадския изтребителен конкурс

Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от участие в изтребителния конкурс, който Канада смята да проведе, тъй като компаниите са уверени, че условията му са нагласени в полза на F-35. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Министър Каракачанов: Искам тълкуване от парламента дали може да разширим кръга от потенциални доставчици на новия изтребител

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че ще търси тълкуване от Народното събрания дали в процедурата за покупка на нов боен самолет могат да се включат и нови държави или ще се работи само с подбраните три. Това каза той днес, 15 декември 2017 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Парламентът благослови възстановяването на ВВВУ

От 1 януари 2020 г. се открива Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Това реши днес, 18 април 2019 г., 44-ото Народно събрание като „За“ проекторешението на Министерския съвет гласуваха 87 народни представители. Това съобщават от МО.

Показаха пълномащабен макет на KF-X

Пълномащабен макет на бъдещия южнокорейски изтребител KF-X бе демонстриран официално днес, 15 октомври 2019 г., в рамките на отбранителната изложба ADEX.

Меню