Норвегия получи първия си AW101

40 прочитания

Норвегия получи своя първи тежък вертолет за търсене и спасяване Leonardo AW101. Машината бе официално предадена на норвежкото вътрешно министерство в завода на компанията в Йовил на 17 ноември.

Първият вертолет ще премине през серия изпитания в Норвегия, преди да бъде приет на въоръжение във ВВС на страната. Това трябва да стане в началото на следващата година.

Всички 16 поръчани AW101 трябва да бъдат доставени до 2020 г. Вертолетите ще застъпят дежурство в шест бази в страната и ще сменят сега използваните около дузина Westland Sea Kings, които влизат на въоръжение през 1973 г.

Програмата, която е известна като NAWSARH (Norwegian All Weather Search And Rescue Helicopter), е на стойност от €1,32 млрд. Тя включва не само доставката на 16 вертолета, но и тяхната техническа поддръжка в рамките на следващите 15 години и осигуряване на тренинг за летателния и наземния състав. В сделката има опция за още шест вертолета и още пет години поддръжка.

Програмата се менажира от норвежкото вътрешно министерство, но вертолетите ще се оперират от ВВС на кралството.

AW101 за Норвегия включва голям брой специфично оборудване, включително многоантенен радар Osprey AESA, който осигурява кръгов обзор, четириканален автопилот, две лебедки, прожектор, оптико-електронна обзорна система, метеорологичен радар, система за засичане на мобилни телефони, пълно медицинско оборудване на борда и други.

AW101 спечели конкурса в Норвегия в конкуренция с EC725 Caracal (днес H225), NH90 и Sikorsky S-92.

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Радев ще лети на Rafale
Следваща публикация
A350-1000 получи типов сертификат
40 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 16

Продължение на темата за HEMS – Helicopter Emergency Medical Services в България. Какви бяха и…

Полша купува още четири M-346

Полша подписа договор за доставката на още четири реактивни учебно-тренировъчни самолети за напреднало обучение M-346. Стойността на сделката е €115 млн. и с това полския флот от този тип ще достигне до 12 машини.

Меню