Германия и Норвегия поръчват съвместно пет танкера A330 MRTT

12 прочитания

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет въздушни танкера Airbus A330 MRTT в рамките на програмата за съвместна експлоатация под шапката на НАТО и ЕС. До момента в програмата участваха Холандия и Люксембург с две машини.

Airbus съобщи, че е получила поръчка от европейската агенция за отбранителни покупки OCCAR за нови пет самолета. Всички седем броя A330 MRTT ще бъдат доставени между 2020 и 2022 г.

Германия и Норвегия се присъединяват към вече сключеното споразумение от Холандия и Люксембург. В рамките му се запазват и още четири опции, което би позволило на още държави да се присъединят към програмата.

Програмата за въздушни танкери е съвместна между НАТО и Европейския съюз и се стартира през 2012 г. от Европейската отбранителна агенция. Първоначално в нея влизат Холандия, Полша и Норвегия, но последните две страни се оттеглят поради липса на свободни финанси. През юли 2016 г. Холандия и Люксембург все пак подписват за първите два танкера.

Airbus има 56 твърди поръчки за A330 MRTT, от които 28 са вече изпълнени.

A330 MRTT се базира на Airbus A330-200. Конвертирането на машините се осъществява в Испания. Там те получават система за дозареждане във въздуха, а пътническата им кабина се оформя така, че може да се използва за превоз на пътници, товари или ранени.

Свързани теми

Предишна публикация
Южна Корея поръчва допълнителни TA-50
Следваща публикация
Американските авиокомпании пенсионират последните пътнически Boeing 747
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Показаха първия танкер Ил-78М-90А

На 29 ноември 2017 г. „Авиастар-СП”, част от ОАК, представи първия нов летящ танкер Ил-78М-90А. Машината бе сглобена в Уляновск и има сериен номер 02-01.

Тръмп заплаши с наказателни мита Airbus

Американският президент Доналд Тръпм заплаши, че ще наложи наказателни мита срещу пътническите самолети на европейския самолетостроител Airbus. Това обяви той днес, 9 април 2019 г., в профила си в социалната мрежа Twitter.

Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на FCAS

Правителствата на Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на проекта FCAS, който предвижда създаването на система от системи за осигуряване на въздушно превъзходство. Съобщението за това бе публикувано от Airbus в късните часове на 12 февруари 2020 г.

Великобритания не иска да е „втора цигулка” в проекта FCAS

Великобритания иска да запази водещата си роля в създаване на бойни самолети и няма да се задоволи с второстепенна роля в френско-германския проект за проектиране на боен самолет от следващо поколение FCAS. Това съобщава Reuters, цитирайки командващия на Кралските ВВС.

В Германия тече дебат за въоръжените БЛА

Да бъдат ли купени въоръжени безпилотни апарати или не и дали това е нарушение на международното право. Такива дебати текат в момента в Германия, съобщава Deutsche Welle.

Меню