Германия и Норвегия поръчват съвместно пет танкера A330 MRTT

12 прочитания

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет въздушни танкера Airbus A330 MRTT в рамките на програмата за съвместна експлоатация под шапката на НАТО и ЕС. До момента в програмата участваха Холандия и Люксембург с две машини.

Airbus съобщи, че е получила поръчка от европейската агенция за отбранителни покупки OCCAR за нови пет самолета. Всички седем броя A330 MRTT ще бъдат доставени между 2020 и 2022 г.

Германия и Норвегия се присъединяват към вече сключеното споразумение от Холандия и Люксембург. В рамките му се запазват и още четири опции, което би позволило на още държави да се присъединят към програмата.

Програмата за въздушни танкери е съвместна между НАТО и Европейския съюз и се стартира през 2012 г. от Европейската отбранителна агенция. Първоначално в нея влизат Холандия, Полша и Норвегия, но последните две страни се оттеглят поради липса на свободни финанси. През юли 2016 г. Холандия и Люксембург все пак подписват за първите два танкера.

Airbus има 56 твърди поръчки за A330 MRTT, от които 28 са вече изпълнени.

A330 MRTT се базира на Airbus A330-200. Конвертирането на машините се осъществява в Испания. Там те получават система за дозареждане във въздуха, а пътническата им кабина се оформя така, че може да се използва за превоз на пътници, товари или ранени.

Свързани теми

Предишна публикация
Южна Корея поръчва допълнителни TA-50
Следваща публикация
Американските авиокомпании пенсионират последните пътнически Boeing 747
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus показа първия A330-800

Европейският самолетостроител Airbus показа първия прототип на A330-800 след изваждането му от цеха за боядисване. Самолетът е втория модел от поколението A330neo.

Dassault и Airbus в съперничество за това, кой ще бъде лидер в разработката на новия европейски изтребител

Европейските самолетостроителни компании Airbus и Dassault вече започват да си съперничат за това, коя от тях ще поеме водещата роля в проекта за създаване на европейски изтребител от следващо поколение. Това съобщава Reuters.

Франция ще има водеща роля в проекта FCAS

Франция ще има водещата роля в проекта за създаване на изтребител от следващо поколение FCAS. Това стана ясно, след като вчера, 19 юни 2018 г., министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха меморандум за разбирателство.

Airbus все пак разглежда нови модификации на A321neo

Европейският самолетостроител Airbus все пак работи по подобрен A321neo, който да парира новия малък широкофюзелажен самолет, който разработва Boeing в момента. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Меню