Полша започва да търси нови изтребители

67 прочитания

Инспектората по въоръжението към полското МО е започнал проучване на вариантите за замяна на сега експлоатираните бойни самолети МиГ-29 и Су-22. Проектът за замяна на старите съветски машини е известен като „Harpia”.

Инспекторатът по въоръжението е обявил, че всяка фирма, която иска нейните бойни самолети да влязат в проучването трябва да заяви това до 16 декември 2017 г. След това Инспекторатът започва процес, в рамките на който ще проучва възможностите на въпросните самолети, техните цени и евентуален график за получаване.

Процесът ще отнеме една година и трябва да приключи до края на декември 2018 г. След това Инспекторатът трябва да начертае кръг от потенциални кандидати за програмата „Harpia” и ще последва евентуална конкурсна процедура.

Полша проучва вариант за покупка на 48 или 64 нови изтребители, които да подменят сега експлоатираната ескадрила Су-22 и две ескадрили МиГ-29. Новите изтребители трябва да започнат да постъпват на въоръжение около 2025 г.

Пред страната има няколко основни опции. Едната е за търсене на покупка на употребявани F-16C/D от САЩ, които в последствие да преминават през модернизация. По-рано през тази година полското МО категорично отхвърли варианта за доставка на употребявани F-16A/B, тъй като те не отговарят на нуждите на страната.

Друг вариант за Полша са новопроизведени F-16V block 70/72, като опцията изглежда напълно логичен на фона на вече наличните 48 броя F-16C/D block 52.

От няколко години страната има и амбиции към покупката на F-35A, но на няколко пъти официални лица от полските въоръжени сили признават, че вероятно цената на този изтребител няма да позволи покупката на големи количества от него.

В последните месеци консорциумът Eurofighter води изключително активна кампания в Полша, предлагайки нови Eurofighter Tranche 3.

Освен проучване за нов изтребител, Инспектората по въоръжението е започнал проучване и за доставка на контейнери за радиоелектронна борба.

Свързани теми

Предишна публикация
Финландия ще купи минимум 64 нови изтребителя
Следваща публикация
Израел предлага микс от употребявани F-16A/B и F-16C/D на Хърватска
67 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lockheed Martin отдаде многото производствени дефекти на F-35 на ниската забележимост

Джеф Бабионе, програмен директор на Lockheed Martin за F-35, е признал, че големият брой производствени дефекти при строителството на F-35 се дължат на сериозните изисквания за намаляване на забележимостта му. Това съобщава Defense News.

Меню