Израел предлага микс от употребявани F-16A/B и F-16C/D на Хърватска

40 прочитания

Израел е предложил на Хърватска микс от употребявани F-16A/B и F-16C/D в конкурса за доставка на 12 многоцелеви изтребителя. Това съобщава Flightglobal.

До сега беше известно, че Израел участва в конкурса с употребявани F-16, но се предполагаше, че това са F-16C/D Barak 2020. Сега се оказва, че страната предлага и F-16A/B. Не е известно в какво съотношение са двете модификации.

Израелските компании IAI и Elbit предлагат различни модернизационни стандарти за F-16A/B и не е ясно какво точно е предложено в Хърватска. През декември 2016 г. израелските ВВС пенсионираха последните F-16A/B Netz, които се използваха за учебни цели. Подмяната на F-16C/D с F-35I също е в ход.

Всички израелски F-16C/D са модернизирани до стандарта Barak 2020 и се предполага, че в този си вид са били предложени на Хърватска.

Вече стана ясно, че реално в състезанието в Хърватска са останали само две опции – шведската за новопроизведени Gripen C/D и израелската за употребявани F-16.

По неофициална информация изнесена от хърватски медии, израелската оферта е с близо €300 млн. по-евтина, като страната обещава голямо индустриално сътрудничество и засилване на геополитическите и военните връзки.

В същото време около израелската оферта има въпроси относно съвместимостта с НАТО, поради многото специфично израелско оборудване, което е монтирано, както и неяснота дали наистина самолети произвеждани в средата на 80-те ще могат да се експлоатират нормално до към 2050 г., каквито са изискванията на хърватската страна.

Очаква се хърватското решение в близките седмици.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша започва да търси нови изтребители
Следваща публикация
Норвежките ВВС счупиха чисто нов вертолет
40 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Руски разузнавателен самолет свален от сирийската ПВО

По време на заход за кацане около 23,00 ч. на 17 септември 2018 г. руски разузнавателен самолет Ил-20 е бил свален от сирийската противовъздушна отбрана. Това е станало по време на ракетно-бомбови удар, нанесен от израелски военни самолети по сирийски военни цели в района на крайбрежния град Латакия.

Германия ще замества Tornado с Eurofighter

Германското правителство смята да замени сега използваните изтребители-бомбардировачи Tornado с многоцелеви изтребители Eurofighter. Това е заявило германското МО в отговор на парламентарен въпрос, цитиран от Reuters.

Индия се отказа от конкурса за еднодвигателни многоцелеви изтребители

Индийското правителство се е отказало да провежда конкурс за покупката на еднодвигателни многоцелеви изтребители и вместо това ще стартира нова процедура, в която ще разглежда и опцията за по-тежки двудвигателни машини. Това съобщава The Times of India.

Меню