Управляващите отговориха на Радев за F-16

1K прочитания

Два часа след брифинга на президента Радев за ветото върху договорите за придобиването на F-16, министрите на отбраната и финансите, заместник-министъра на отбраната, както и председателят на комисията по отбрана в Народното събрание, дадоха изявление за медиите, в което се опитаха да отговорят на поставените от президента въпроси.

„Мотивите за ветото са легални, но нелегитимни. Дебатът за обновяването на въоръжените сили никога не е лек, но подобен вид дебат, да се превръща в популистки, вместо в дебат за модернизация на армията е неприемливо. Мотивите за липсващ дебат в обществото са най-малкото неверни. Поставянето под съмнение на легитимните консултации между две правителства НАТО-вски ни кара да сме още по-убедени в легитимността на подобно решение, тъй като аз не мога да упрекна, нито американската, нито българската страна в това, че са се разбрали около определени решения, а видите ли, българският президент поставя под съмнение начина по който това е постигнато“, заяви министъра на финансите Владислав Горанов.

Горанов заяви, че новите дебати в парламента щели да дадат възможност още веднъж да се заяви про-НАТО-вската позиция на страната и факта, че се купувал най-добрият възможен самолет. Финансовият министър попита и дали президентът има намерение да наложи и вето върху закона за изменение на Държавния бюджет, с който се дава възможност за плащане накуп на сделката. Горанов е казал, че има готовност за отхвърлянето и на евентуално вето върху държавния бюджет.

Според военния министър Красимир Каракачанов, вече две години и четири месеца темата за новия изтребител не слизала от медиите, така че нямало как да се каже, че нямало дебат по темата. Тя била обсъждана и на професионално, и на политическо ниво в Народното събрание.

„Не виждам какво ново може да се каже в този дебат, освен това, което вече е изговорено. Освен това, няма никакви скрити задължения, които следват след подписването на договора. Няма никакви други допълнителни договори, които трябва да се подписват до получаването на самолетите”, каза още Каракачанов.

Военният министър заяви, че имало подготвен отговор в рамките на 19 страници на въпросите на Президентството и там имало описани всички казуси, които са възникнали по време на дебата. Автор на отговора бил заместникът му Атанас Запрянов.

„Всички опити да се всява страх в обществото, че ние ще бъдем натоварени с някакви излишни допълнителни разходи, не отговаря на истината. Не е истина и че самолетите ще са неспособни да изпълняват своите задачи”, обяснява Каракачанов.

Според министъра на отбраната, всички са си свършили съвестно работата по преговорите и при преговорите във Вашингтон цената била свалена с над $160 млн. и било почти сигурно, че те щели да намалеят с още $60 млн.

Заместник-министър Запрянов от своя страна гарантира, че всички преговори са се водили абсолютно честно и открито.

„Всички цени, които се определят към момента на сключване на договорите са специфични и са такива, каквито са към момента на преговорите за снабдяване на американската армия. Тоест, между българския и словашкия договор, фактически голяма част от параметрите, няма как да бъдат различни”, обяснява Запрянов.

Интересното е това разяснение на заместник-министъра е фактическото признание, че САЩ продава на твърди цени (нещо, което е добре известно) за всички, което повдига въпроси за това, как всъщност са сваляни цените на договорите, ако не се касае точно за орязването им.

Запрянов заяви, още и че договорите за покупка имали изискване да не се публикуват публично, но гарантира, че пакета, който върви с осемте F-16, напълно съответствал на това, което било одобрено от Народното събрание в Проекта за инвестиционен разход.

„Създадена е необходимата организация да преодолеем ветото на Президента с цел ние да модернизираме българската армия и българските ВВС”, каза Константин Попов и обясни, че това ще се случи в петък.

Свързани теми

Предишна публикация
ГЕРБ, ДПС и ВМРО отхвърлиха ветото върху F-16
Следваща публикация
Президентът Радев с множество въпроси по сделката за F-16
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев: Правителството да гарантира, че пакетът за изтребителя не се орязва, иначе имаме пари на вятъра

Президентът Румен Радев поиска от Правителството гаранции, че пакета за изтребителя F-16 няма да бъде орязван, което според него водело до ниска ефективност на купения изтребител и хвърляне на пари на вятъра. Това той каза днес, 19 юни 2019 г. на полигона Ново село.

Украинска жалба спря поръчката интегрираната логистична поддръжка за МиГ-29

Украинската държавна компания УКРИНМАШ е внесла през миналата седмица и днес, 19 декември 2017 г., е публикувана жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Жалбата е срещу решението на МО да стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за интегрирана логистична поддръжка за изтребителите МиГ-29. КЗК е първоинстанцонен орган за обжалване на решения по Закона за обществените поръчки (ЗОП), по чиито ред се провежда процедурата за МиГ-29.

ОАЕ модернизира своите F-16

Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха, че ще вложат $1,6 млрд. за модернизация и поддръжка на своя флот от изтребители F-16. Това бе обявено по време на авиационното изложение, което върви в момента в Дубай.

Меню