Заместник-министър Запрянов: До 2024 г. получаваме всички F-16

976 прочитания

Всички осем изтребителя F-16 ще бъдат доставени на България до 2024 г. Това е заявил днес, 25 март 2019 г., заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от БНР.

Според Запрянов, директните преговори за покупката на F-16 щели да започнат в началото на месец май. Не е ясно какво има предвид той по това. Очаква се обвързващата оферта на САЩ да бъде получена от България през юни или около 120 дни след пускането на писмото за искане за оферта (LOR), което бе изпратено на 22 февруари.

„Сега тази заявка трябва от другата страна да бъде анализирана и остойностена, след което „да се срещат“ финансовите възможности, които заделяме с това, което ни се предлага. Ценовото предложение трябва да мине през Американският конгрес. Твърдо до 2024 година ще ги има всички самолети България, осемте“, обяснява още Запрянов.

Запрянов е направил това изказване по време на конференция организирана от сдружението с нестопанска цел „Атлантически съвет на България”, която през миналата година водеше почти истерична кампания за покупка на F-16.

На конференцията е присъствал и посланика на САЩ у нас Ерик Рубин, който е заявил, че с покупката на F-16 България дава заявка за по-активна роля в НАТО.

„Изборът на F-16 е правилният. Това е не само най-добрият избор от техническа гледна точка, но това е и стратегически избор за стратегическо партньорство за десетилетия напред“, отбелязва посленикът на САЩ.

Свързани теми

Предишна публикация
Bulgarian Eagle прекрати операциите си
Следваща публикация
Нова донорска задача за C-27J
976 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

В Белгия избухна скандал около изтребителния конкурс

В Белгия избухна скандал свързан с укриване на важна информация около изтребителния конкурс в страната. Скритата информация е била свързана с възможността за удължаване на ресурса на наличните изтребители F-16, което е правило покупката на нов изтребител не чак толкова спешно.

45 години от първия полет на F-16

Днес, 20 януари 2019 г. се навършват 45 години от първия полет на прототипа на F-16, който е изпълнен от авиобаза Едуардс, Калифорния. Пилот е Фил Ойстрейкър.

Румъния подписва за още пет F-16 от Португалия

Румъния ще подпише договор за покупката на още пет употребявани изтребители F-16 от Португалия в края на тази или началото на следващата година. Това е заявил румънския военен министър Габриел Леш на пресконференция, която се е провела днес, 19 април 2019 г.

Авиокаст: Епизод 6

Изборите минаха, а ето го и новият епизод на „Авиокаст“. В него говорим за това,…

Lockheed и американското посолство приветстваха решението на Парламента

Посолството на САЩ у нас, както и производителят Lockheed Martin приветстваха решението на Народното събрание за стартиране на преговори за доставка на изтребители F-16. Това стана днес, 16 януари 2019 г.

Министър Каракачанов: 8 – 9 нови самолета няма да решат проблемите на военната авиация

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че придобиването на 8 – 9 нови изтребители няма да решат генерално проблемите на военната авиация. Това каза той днес, 28 август 2018 г., пред журналисти, докато наблюдаваше бойните стрелби на военната авиация на полигона в Шабла.

Меню