Индия обяви как ще процедира при покупката на нов еднодвигателен изтребител

70 прочитания

Индийското МО обяви как ще протече избора на еднодвигателен изтребител, който да бъде строен по лиценз в страната. Това съобщава Defense News.

Планира се до края на септември 2017 г. да бъде изпратено запитване за информация (RFI) до компаниите Saab и Lockheed Martin, които да отговорят на редица въпроси за цени, срокове, технологичен трансфер, технически характеристики и други за съответните модели Gripen E/F и F-16 Block 70. Индия вече определи, че само тези два модела отговарят на изискванията ѝ за масов лек многоцелев изтребител.

Двете компании ще получат три месеца да дадат отговорите си. Паралелно с това ще се отправят запитвания към местни компании, които имат желание и възможност да влязат в партньорство с американската или шведската компания за сглобяване на изтребител по лиценз. След като се изясни списъка на потенциалните кандидати от индийска страна, Saab и Lockheed ще бъдат приканени да изберат местен партньор.

Едва след това ще се пристъпи към пускане на запитване за обвързващи оферти (RFP), които трябва да бъдат дадени от двата екипа. Това трябва да стане факт в рамките на следващите 16 месеца. Saab и Lockheed ще имат свободата да създадат такова партньорство с избраната от тях индийска компания, каквото е удобно за тях.

Очаква се договорът да бъде подписан в рамките на следващите три или четири години.

Индия възнамерява на първо време да сглоби 120 еднодвигателни многоцелеви изтребители, като стойността на проекта е около $18 млрд. В рамките на програмата Индия трябва да получи достъп до широк кръг технологии, а новият изтребител да се експлоатира 30 или 40 години.

Gripen E/F е следващото поколение на шведския изтребител, който изпълни дебютния си полет през май 2017 г. Машината е поръчана от Швеция и Бразилия. F-16 Block 70 е последното развитие на изтребителя, който има AESA радар и подобрения по авиониката.

Свързани теми

Предишна публикация
Стартира производството на новия индийски боен вертолет LCH
Следваща публикация
Израел поръчва още 17 броя F-35
70 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Правителството планира да вложи още 300 млн. в придобиването на F-16

Още 300 млн. лева ще бъдат вложени около придобиването на новия изтребител в рамките на следващите три години. Това става ясно от обсъждането на военния бюджет в Комисията по отбрана в Народното събрание.

Променяме изискванията за новия изтребител, търсим и нови F-16

Изискванията за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС ще бъдат променени. В тях ще бъде включена и опция с бонуси за нови самолети. Остават вариантите за американските F-16 и шведските Gripen. Това каза във Велико Търново заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от БНР.

Полша е изпратила запитване за оферта за F-35

Полша официално е изпратила запитване за даване на обвързваща оферта (Letter of Request – LOR) за покупката на 32 броя F-35A. Това е заявил днес, 28 май 2019 г., полският министър на отбраната Мариуш Блашчак.

Министър Каракачанов: Част от цените за F-16 са неоправдано високи

Военният министър Красимир Каракачанов отново заяви, че има проблем с цените за покупка на изтребителите F-16, като този път ги определи, като неоправдано високи и даде примери с ненужно обучение, за което американската страна настоявала. Това заяви той днес, 20 май 2019 г., в сутрешния блок на Нова телевизия.

Меню