Индия обяви как ще процедира при покупката на нов еднодвигателен изтребител

68 прочитания

Индийското МО обяви как ще протече избора на еднодвигателен изтребител, който да бъде строен по лиценз в страната. Това съобщава Defense News.

Планира се до края на септември 2017 г. да бъде изпратено запитване за информация (RFI) до компаниите Saab и Lockheed Martin, които да отговорят на редица въпроси за цени, срокове, технологичен трансфер, технически характеристики и други за съответните модели Gripen E/F и F-16 Block 70. Индия вече определи, че само тези два модела отговарят на изискванията ѝ за масов лек многоцелев изтребител.

Двете компании ще получат три месеца да дадат отговорите си. Паралелно с това ще се отправят запитвания към местни компании, които имат желание и възможност да влязат в партньорство с американската или шведската компания за сглобяване на изтребител по лиценз. След като се изясни списъка на потенциалните кандидати от индийска страна, Saab и Lockheed ще бъдат приканени да изберат местен партньор.

Едва след това ще се пристъпи към пускане на запитване за обвързващи оферти (RFP), които трябва да бъдат дадени от двата екипа. Това трябва да стане факт в рамките на следващите 16 месеца. Saab и Lockheed ще имат свободата да създадат такова партньорство с избраната от тях индийска компания, каквото е удобно за тях.

Очаква се договорът да бъде подписан в рамките на следващите три или четири години.

Индия възнамерява на първо време да сглоби 120 еднодвигателни многоцелеви изтребители, като стойността на проекта е около $18 млрд. В рамките на програмата Индия трябва да получи достъп до широк кръг технологии, а новият изтребител да се експлоатира 30 или 40 години.

Gripen E/F е следващото поколение на шведския изтребител, който изпълни дебютния си полет през май 2017 г. Машината е поръчана от Швеция и Бразилия. F-16 Block 70 е последното развитие на изтребителя, който има AESA радар и подобрения по авиониката.

Свързани теми

Предишна публикация
Стартира производството на новия индийски боен вертолет LCH
Следваща публикация
Израел поръчва още 17 броя F-35
68 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ поемат $46 до 60 млн. от цената на българските F-16

Съединените щати ще поемат между $45 и 60 млн. от цената за придобиване на осемте изтребителя F-16, но детайлите по тази военна помощ остават неясни. Това се разбра от думите на временно управляващия посолството на САЩ у нас Джъстин Фридман, по време на пресконференция проведена днес, 6 август 2019 г.

Секретарят по отбраната на САЩ критикува F-35

Изпълняващият длъжността секретар (министър) по отбраната на САЩ Патрик Шанахан критикува проекта F-35 и заяви, че от самолета се очаква повече. Това каза той вчера, 29 януари 2019 г., по време на брифинг за журналисти в Пентагона.

Министър Каракачанов заподозря, че някой изкуствено създава недоволство в Граф Игнатиево

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заподозря, че някой изкуствено създава напрежението в авиобаза Граф Игнатиево. Това каза той днес, 24 октомври 2017 г., след като по-рано бяха отменени всички полети в базата, поради неподготвеност за изпълнение на летателните задачи.

Меню