Президентът Радев летя на изтребител Rafale

256 прочитания

Президентът Румен Радев изпълни днес, 6 декември 2017 г., полет на двуместен изтребител Dassault Rafale B в базата на френските ВВС Сен-Дизие. Президентът е на официално посещение във Франция.

„Много съм чел за Rafale, но това, което правих днес с него, далеч надмина моите очаквания. Наистина невероятен самолет, който в един полет може да изпълни широк спектър от мисии и който се отличава с много мощ, приятна маневреност, изключително добро оборудване и невероятно сливане на всички сензори”, заяви след полета си Радев.

Президентът сподели, че в по-голямата част от полета е пилотирал той и каза, че не пилотирането е най-голямото предизвикателство в полета с този тип, а справянето с многото информацията, която дават сензорите. Изпълнени са били два въздушни боя срещу друг Rafale, както се е отработил и удар по земна цел.

Радев сподели, че във въздушните боеве не е бил отбелязан победител, като и двата изтребителя са излизали на неутрална позиция. Бил е отработен и условен въздушен удар по летището от което е излетял самолета, като президентът похвали отличните сензори на самолета, включително и радарът, който е давал много добро изображение на земната повърхност.

Президентът Радев пилотира заедно с капитан Жан-Гийом Мартинез, който е дисплей пилот на френските ВВС. Президентът каза, че това, което капитанът му е показал във въздуха е прекрасно и отново отбеляза, че полетът е един прекрасен подарък от страна на френския президент Макрон.

Запитан как се чувства във въздуха след толкова време, президентът отбеляза, че чувства голяма носталгия към пилотирането.

Радев отбеляза, че щом България ще търси нов изтребител от по-широк кръг държави е нормално да се погледне и Rafale.

„Бих се радвам ако може България да си позволи такъв изтребител, но за да стане това трябва на Франция да се изпрати RFI, т.нар. искане за предоставяне на информация. И когато разберем какви са цените и сроковете за доставка ще знаем дали това е реалистично”, обясни бившият командир на ВВС.

Президентът каза, че по време на разговорите с френския му колега не е станало дума за продажба на Rafale у нас. В същото време вчера, Радев се срещна с представители на френски високотехнологични компании, включително и самолетостроителя Dassault, при която българският президент се опита да ги убеждава да инвестират у нас.

В последните месеци от българското Министерство на отбраната идват противоречиви сигнали за това сред кои изтребители ще се търси новия боен самолет за ВВС. Министър Каракачанов заявява, че би искал това да стане от по-широк кръг кандидати, докато неговият заместник Атанас Запрянов смята, че трябва да бъде поискана само оферта за новопроизведени F-16 и да тя да се разгледа с вече получените оферти.

При всички случаи обаче, придобиването на новопроизведен Dassault Rafale е твърде невероятно при сегашния бюджет от 1,5 млрд. лева за осем изтребителя.

Свързани теми

Предишна публикация
Флотът от C-27J се приземява след Нова година
Следваща публикация
C-27J превози хуманитарна помощ за Албания
256 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар води преговори за покупка на Су-35

Русия и Катар водят преговори за евентуалната доставка на многоцелеви изтребители Су-35. Това е заявил помощникът на руския президент по военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

Как „Scorpion” стигна до устата на премиера

В последните месец-два интензитетът на изказванията, свързани с военната ни авиация, от страна на политическите лица у нас е много висок. Не е изненадващо, че сред цялото това надприказване (често пъти преминаващо в словоблудство) може да се изпусне нещо, което да ни покаже какво всъщност се върти в главите на държавните ни мъже по отношение на развитието на българските ВВС.

Полша е изпратила запитване за оферта за F-35

Полша официално е изпратила запитване за даване на обвързваща оферта (Letter of Request – LOR) за покупката на 32 броя F-35A. Това е заявил днес, 28 май 2019 г., полският министър на отбраната Мариуш Блашчак.

Меню