Министър Заков: Няма да има неустойки за забавянето на F-16, защото няма нарушение на договора

172 прочитания

Министърът на отбраната Драгомир Заков заяви, че България няма как да иска компенсации (неустойки) за забавянето на доставките на F-16, защото нямало фактическо нарушаване на договора, а форсмажорни обстоятелства. Това заяви той днес, 3 април 2022 г., в интервю за bTV.

„Компенсации може да има в случай на неизпълнение на договора. В случая се касае за форсмажор. Тоест, забавяне заради липса на части в следствие на кризата с COVID-19”, отговори Заков на въпроса дали страната ни ще получи компенсации за двегодишното забавяне на поръчаните изтребители.

Военният министър на няколко пъти бе запитан за въпроса с компенсациите/неустойките, но той категорично заяви, че нямало как да бъдат търсени такива, защото нямало нарушение на договора.

Интересно е, че през януари – февруари, когато стана кристално ясно, че българските F-16 няма да бъдат доставени в рамките на договореното през 2019 г., мнозина официални лица, например премиерът Петков, директно говореха за това, че кабинетът „Борисов 3” е подписал договор без заложени неустойки. Сега обаче фокусът явно се измества от това, че има договор без неустойки, към това, че няма реално неизпълнение от американската страна.

 „Това не означава, че ние не сме поставяли искания, които да са свързани с капацитета на българските ВВС, но няма как да вляза в детайли, защото това са конфиденциални разговори”, каза в заключение на въпроса Заков.

Министърът на отбраната каза, че в момента България може да пази небето си, но това става с помощта на съюзници от НАТО.

Заков бе запитан за това, какво ще стане със заложените в бюджета средства за поддръжка на изтребителите МиГ-29.

„Към момента се оказва, че няма на кого да ги дадем. С войната в Украйна, страни като Беларус, Русия и Украйна, очевидно не са вече опция. Ние трябва да вземем бързи и отговорни решения”, отговори министърът.

Не стана ясно за какви бързи решения става дума, но той каза, че симпатизира на призива на шестимата негови предшественици. Става въпрос за декларация подписана от четирима редовни министри (Бойко Ноев, Николай Свинаров, Аню Ангелов и Николай Ненчев) и двама служебни (Тодор Тагарев и Велизар Шаламанов), които призоваваха за незабавно даване на оръжие на Украйна. Не стана ясно за какви „симпатиите” говори Заков в контекста на поддръжката на наличните ни бойни самолети.

Министърът посочи, че е възможно МиГ-29 да се поддържа чрез Полша, но това не било временно решение.

„Трябва да мислим бързо решение за това българските ВВС да останат в небето.”, каза Заков.

Той каза, че в рамките на няколко месеца трябва да се вземат тези решения, като се разглеждали различни опции, включително и взимането на изтребители на лизинг.

Заков каза, че първите български F-16 ще дойдат през първото тримесечие на 2025 г., а всички осем машини трябва да се доставят в рамките на същата година. Според него, няколко месеца по-късно можело да започне да се изпълнява мисията „ер полисинг”. Тези оценки, обаче са доста оптимистични и реално се касае за поне две години.

Свързани теми

Предишна публикация
Конгресът бе уведомен за потенциална сделка за още осем F-16 за България на приблизителната стойност от 2,973 млрд. лева
Следваща публикация
ГЕРБ и БСП се надвикваха по покупката на F-16
172 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев: Лобистите победиха експертите за новия изтребител

„Лобистите постигнаха своето. Конкурсът се връща в изходна точка и с това застрашаваме да приземим окончателно 100-годишната си авиация”, така президентът Румен Радев коментира днес, 16 септември 2017 г., последните развития около процеса за придобиване на нов боен самолет.

Меню