Новият изтребител потъна в нови неясноти, докато експлоатацията на МиГ-29 продължава да е проблематична

24 прочитания

Проектът за придобиване на нов изтребител за ВВС се сблъска с неочакван нов проблем – промени в Закона за ДДС фактически орязаха сумата по него с 300 млн. лева. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти днес, 7 декември 2017 г.

Каракачанов обясни, че през декември 2016 г. са направени промени в Закона за ДДС, които изискват плащане на данък добавена стойност и по подобни военни проекти. В същото време Народното събрание е отпускало пари шест месеца по-рано. Така реално в покупката на нов изтребител могат да се вложат 1,2 млрд. лева. Военният министър определи това като сериозен проблем.

„Решенията са три – или се свиваме в сумата, както стана с корабите, или искаме допълнителни средства, или нова промяна в закона в обратната посока”, обобщи министърът на отбраната.

Министър Каракачанов каза още, че в момента е важно да се изчисти въпросът с ДДС-то около проекта и след това да се премине към следващите стъпки.

От гледна точка на държавата няма реален проблем, защото въпросните пари, които трябва да се платят за ДДС ще излязат от единия ѝ джоб и ще влязат в другия. Така не е проблем сумата за проекта да остане 1,5 млрд., но без да се смята данъка, но въпросът трябва да се изчисти документално. Въпросната промяна може да бъде залегната в новия проект за инвестиционен разход.

„Има тълкования от юристи, че решението на комисията са ограничаващи и трябва да се работи само с тези три страни, които до сега са участвали, но има твърдения и че не е точно така. Колегите от ВВС трябва да изяснят въпроса. Личното ми мнение е, че колкото повече страни, които са от НАТО или ЕС участват, толкова по-добре”, каза още Каракачанов.

Думите му идва след явното разминаване на неговата позиция за поканване на още участници в проекта за нов изтребител, която явно се размина с позицията на неговия заместник Атанас Запрянов, който каза, че ще се иска единствено оферта за нови F-16 и ще се работи с вече съществуващите други оферти.

По време на изслушването в Комисията по отбрана стана ясно и че проблемите около осигуряването на логистиката за изтребителите МиГ-29 продължава.

„С маслата продължава да има проблем. Руснаците са въвели едно допълнително изискване за лицензиране, договорът е сключен, парите са отпуснати, но там се бавят нещата вече 30 – 40 дни. Пак казвам, поради едни нови изисквания, които са въведени миналата година”, обясни Каракачанов и каза, че по въпроса се работи.

Проблемът с маслата ИПМ-10 лъсна в началото на ноември, като тогава стана ясно, че липсата им възпрепятства монтирането на 10-те двигателя РД-33, които бяха получени от Русия по-рано през годината.

Свързани теми

Предишна публикация
МО търси рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за МиГ-29
Следваща публикация
Флотът от C-27J се приземява след Нова година
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО търси рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за МиГ-29

Министерство на отбраната стартира вчера, 7 декември 2017 г., процедура за обществена поръчка за избор на изпълнител на рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за българските изтребители МиГ-29. МО ще изпрати покана само до една компания – РСК „МиГ”, тъй като тя била единствената, която може да осигури такава дейност.

Министър Каракачанов потвърди вкарването на изтребителния проект в МС до края на март

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отново повтори, че до края на март инвестиционният проект за придобиване на нов боен самолет ще бъде вкаран за гласуване в Министерски съвет. Това каза той днес, 1 март 2018 г., пред Комисията по отбрана в Парламента.

САЩ подкрепя напълно офертата за нови F-16

Съединените щати подкрепят силно офертата за новопроизведени F-16. Това стана ясно от изказване на американския посланик Ерик Рубин, по време на бизнес-обяд, организиран днес, 21 ноември 2018 г., от Американската търговска камара. Нови детайли по американската оферта, включително и финансовите ѝ параметри не бяха огласени, нито от Рубин, нито от представителите на Lockheed Martin, но възникнаха въпроси свързани с доставката на самолетите в срок.

Президентът Радев: Правителството да гарантира, че пакетът за изтребителя не се орязва, иначе имаме пари на вятъра

Президентът Румен Радев поиска от Правителството гаранции, че пакета за изтребителя F-16 няма да бъде орязван, което според него водело до ниска ефективност на купения изтребител и хвърляне на пари на вятъра. Това той каза днес, 19 юни 2019 г. на полигона Ново село.

Премиерът обеща в Долна Митрополия 2 млрд. за нова техника, самолетостроене, магистрала до Плевен и нови общежития

Премиерът Бойко Борисов раздаде многобройни обещания в Долна Митрополия, като обеща пред курсантите във факултет „Авиационен” на НВУ 2 млрд. за нова техника, самолетостоене в България, нови общежития и магистрала до Плевен догодина. Това стана днес, 3 май 2019 г.

МО пусна обществена поръчка за доставка на леки учебни самолети за ВВС

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на до четири леки витлови учебно-тренировъчни самолети за нуждите на ВВС. Това става с решение на военния министър Красимир Каракачанов, подписано на 9 септември 2019 г., и публикувано днес, 13 септември.

Меню