Qatar Airways заменя потвърждава поръчката за A320neo и взима A321neo

14 прочитания

Qatar Airways потвърждава досегашната си поръчка за Airbus A320neo и я допълва с поръчка за по-големия модел A321neo в конфигурация на пасажерската кабина Airbus Cabin Flex (ACF). Сделката бе обявена вчера, 7 декември 2017 г.

Споразумението потвърждава желанието на катарската авиокомпания да оперира A320neo, след като се появиха сериозни забележки по работата на двигателите Pratt & Whitney PW1100G и Qatar Airways отказваше да приема самолети, които не отговарят на договорените характеристики.

През това лято пък авиокомпанията започна да анулира поръчки за A320neo и фактически Qatar Airways се отказа от четири броя A320neo, а много други стояха недоставени.

През 2011 г. Qatar Airways поръча 50 броя A320neo и планираше да е стартов оператор на типа. След като катарската авиокомпания отказа доставките тази чест се падна на Lufthansa.

С настоящото споразумение авиокомпанията потвърждава, че ще купи A320neo и добавя допълнителни A321neo. Машините са в конфигурация на пътническия салон ACF, което им позволява да превозват до 240 пасажера.

Доставките на A321neo ще започнат през 2019 г. Споразумението е на стойност €6,35 млрд. по каталожни цени.

От Airbus не съобщават с какви двигатели ще се задвижват самолетите на Qatar Airways, но от разпространените илюстрации се вижда, че те са с CFM International Leap-1A.

Свързани теми

Предишна публикация
Катар подписа за 24 броя Eurofighter Typhoon
Следваща публикация
Катар взима още 12 броя Dassault Rafale
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus няма да предложи Eurofighter на Канада

Airbus обяви, че заедно с британското правителство, е било взето решение да не се подава оферта за Eurofighter в канадския конкурс за нов боен самолет

Сериозни заявки в първия ден на Фарнбъроу

С 406 заявки приключи първия ден на авиационното изложение Фарнбъроу, което се провежда в момента. Това е почти толкова, колкото бе обявено на първия ден на миналогодишното издание на Бурже (413) и доста повече от първия ден на предишното издание на Фарнбъроу (237).

Emirates обмислят отказ от още A380, което ще бъде фактически край на програмата

Дубайската авиокомпания Emirates сериозно разсъждава над това да замени поръчката си за A380 с поръчка за по-малкия A350. Ако това стане факт, то е много вероятно Airbus да спре производството на типа. Това съобщават източници на Reuters.

Гръцката Aegean Airlines обновява флота си за €4 млрд.

Най-голямата гръцка авиокомпания Aegean Airlines има намерение да обнови тотално флота си с покупката на до 42 нови самолети A320neo на стойност от около €4 млрд. Това съобщава авиокомпанията.

Airbus купува мажоритарен дял в програмата CSeries

Airbus ще купи мажоритарен дял в програмата CSeries и ще отвори втора линия за крайно сглобяване на моделите CS100 и CS300 в Мобил, Алабама, която ще обслужва клиенти в САЩ. Това стана ясно от съобщение на Airbus и Bombardier.

Меню