Qatar Airways заменя потвърждава поръчката за A320neo и взима A321neo

14 прочитания

Qatar Airways потвърждава досегашната си поръчка за Airbus A320neo и я допълва с поръчка за по-големия модел A321neo в конфигурация на пасажерската кабина Airbus Cabin Flex (ACF). Сделката бе обявена вчера, 7 декември 2017 г.

Споразумението потвърждава желанието на катарската авиокомпания да оперира A320neo, след като се появиха сериозни забележки по работата на двигателите Pratt & Whitney PW1100G и Qatar Airways отказваше да приема самолети, които не отговарят на договорените характеристики.

През това лято пък авиокомпанията започна да анулира поръчки за A320neo и фактически Qatar Airways се отказа от четири броя A320neo, а много други стояха недоставени.

През 2011 г. Qatar Airways поръча 50 броя A320neo и планираше да е стартов оператор на типа. След като катарската авиокомпания отказа доставките тази чест се падна на Lufthansa.

С настоящото споразумение авиокомпанията потвърждава, че ще купи A320neo и добавя допълнителни A321neo. Машините са в конфигурация на пътническия салон ACF, което им позволява да превозват до 240 пасажера.

Доставките на A321neo ще започнат през 2019 г. Споразумението е на стойност €6,35 млрд. по каталожни цени.

От Airbus не съобщават с какви двигатели ще се задвижват самолетите на Qatar Airways, но от разпространените илюстрации се вижда, че те са с CFM International Leap-1A.

Свързани теми

Предишна публикация
Катар подписа за 24 броя Eurofighter Typhoon
Следваща публикация
Катар взима още 12 броя Dassault Rafale
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Програмата F-35 страда от забавена доставка на части

Многомилиардната програма F-35 страда от сериозни забавяния в доставката на части, като ситуацията допълнително се усложнява от американското решение за изхвърлянето на Турция от проекта. Това съобщава Bloomberg.

Франция ще има водеща роля в проекта FCAS

Франция ще има водещата роля в проекта за създаване на изтребител от следващо поколение FCAS. Това стана ясно, след като вчера, 19 юни 2018 г., министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха меморандум за разбирателство.

238 нови заявки в третия ден на Фарнбъроу

С 238 нови заявки може да се похвали третия ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. От началото му, до сега са събрани общо 1266 заявки.

Airbus показа A350-900ULR

Европейският самолетостроител Airbus показа своя нов модел с ултра голяма далечина на полет A350-900ULR. Първият прототип все още няма монтирани двигатели Rolls-Royce Trent XWB, но вече се мести към стоянките за наземни тестове, съобщават от производителя.

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет танкера A330 MRTT

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет въздушни танкера Airbus A330 MRTT в рамките на програмата за съвместна експлоатация под шапката на НАТО и ЕС. До момента в програмата участваха Холандия и Люксембург с две машини.

Меню