Клиентите на A400M се съгласиха да приемат самолети с по-ниски от заявените характеристики

22 прочитания

Седемте основни клиенти на военно-транспортния самолет A400M са постигнали споразумение с производителя Airbus, в рамките на което се отваря възможност за отпадане на много от високотехнологичните способности на самолета. Това съобщава Reuters.

Споразумението е било постигнато през миналата седмица и то се очаква да раздвижи програмата, след дълги спорове между клиенти и производител, относно характеристиките на военно-транспортния A400M, задълженията на страните, неустойки и не навреме изплатени договори.

Споразумението също за първи път признава, че Airbus има нужда от още време за разработка на проекта и отваря възможност за предоговаряне на сроковете за доставка и сроковете за постигане на различните способности от платформата.

В замяна, Airbus приема задължението да отдели всички необходими ресурси и средства за довършване на проекта, който страната от хронично забавяне и отдавна е надхвърлим първоначалния си проектен бюджет от €20 млрд.

Споразумението е било подписано от Белгия, Великобритания, Германия, Испания, Люксембург, Турция и Франция. МО на страните, както и Airbus са отказали официални коментари за Reuters.
За сега не е ясно отм кои способности са готови да се откажат страните-клиентки, нито какви други намалявания на способностите са готови да преглътнат те.

Източник на Reuters, запознат с процесите на преговори, е заявил, че страните са приели, че е по-добре да получават полуготов продукт, отколкото да настояват за 100% съответствие с договора, но реално да не получават никакви способности.

Проектът A400M стартира през 2003 г. и имаше за цел създаването на голям военно-транспортен самолет, който да носи стратегически транспортни способности на европейските страни. През 2010 г. страните-клиентки се съгласиха да налеят още €3,5 млрд. в програмата, но до ден днешен не са решени много от проблемите, като например неработещата система за самозащита, проблемите при хвърляне на парашутисти и дозареждане на вертолети в полет.

Клиентите и производителя се обвиняват от години, кой е по-виновен за проблемите с програмата.

Със сегашното споразумение Airbus се задължава да предаде всички самолети до април 2027 г., като те трябва да отговарят на финалните оперативни изисквания известни като SOC3. Производителят се задължава да изплати и неустойки до датата на подписването на споразумението.

Очаква се Airbus да отчете около €7 млрд. загуби по програмата A400M в годишния си финансов доклад, който се очаква на 15 февруари.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция взима на оперативен лизинг БЛА Heron
Следваща публикация
Обледеняване на Тръбата на Пито е сред непосредствените причини за катастрофата на Ан-148
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus купува мажоритарен дял в програмата CSeries

Airbus ще купи мажоритарен дял в програмата CSeries и ще отвори втора линия за крайно сглобяване на моделите CS100 и CS300 в Мобил, Алабама, която ще обслужва клиенти в САЩ. Това стана ясно от съобщение на Airbus и Bombardier.

Emirates иска гаранции за бъдещето на A380 преди да направи нови поръчки

Дубайската авиокомпания Emirates иска ясни гаранции за бъдещето на A380 от неговия производител Airbus преди да подпише нови поръчки за типа. Това става ясно от изказвания на представители на компанията на авиоизложението в Дубай, което се провежда в момента.

619 заявки във втория ден на Фарнбъроу

С 619 заявки за пътнически самолети приключва втория ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. Така изложението продължава да бъде изключително силно, от към събрани заявки.

Кения поръча C-27J и AW139

Кения е поръчала тактически-транспортни самолети C-27J Spartan и транспортни вертолети AW139. И двете сделки са с италианската компания Leonardo. Това съобщават медии в африканската страна.

Меню