JetBlue поръчва A220

27 прочитания

Само ден, след като Airbus ребрандира семейството CSeries на A220, американската нискотарифна авиокомпания JetBlue обяви, че поръчва 60 броя от машината.

Поръчката е за 60 самолета A220-300 (до вчера CS300), като машините ще се доставят след 2020 г. Авиокомпанията, базирана в Ню Йорк, си запазва и опцията за още 60 машини от същия тип за доставка след 2025 г. Поръчката ще се изпълнява на втората производствена линия за A220, която ще се намира в Мобил, Алабама.

JetBlue проучва повече от година възможностите за замяна на флота си от Embraer E190. Изборът на A220-300 е удар по бразилския самолетостроител, който се надяваше да пласира своя модел E195-E2.

От авиокомпанията заявяват, че далечината на полет и капацитета на A220 дават много голяма гъвкавост за разширение на мрежата и осигурява бъдещ растеж. Посочва се, че ако има нужда, част от поръчките могат да се прехвърлят за по-малкия модел A220-100.

JetBlue освен това конвертира своя поръчка за 25 броя A320neo в по-големия модел A321neo.

Нискотарифната авиокомпания JetBlue е шестият по големина превозвач в САЩ, като в момента оперира с флот от 247 пътнически самолети.

Свързани теми

Предишна публикация
Leonardo се опитва да пласира AW249 в Полша
Следваща публикация
Словакия избра F-16V
27 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus показа първият BelugaXL със специална ливрея

Европейският самолетостроител Airbus показа първия прототип на новия транспортен самолет BelugaXL със специална ливрея (окраска), която наподобява белуга и е била избрана след допитване до 20 000 служители на компанията.

Индонезийските власти отстраниха техническия директор на Lion Air

Индонезийският транспортен министър Буди Каря Сумади е наредил временното отстраняване на техническия директор на нискотарифната авиокомпания Lion Air. Това става два дни, след катастрофата на Boeing 737 на превозвача, при която загинаха 189 души.

Lion Air обмисля да се откаже от поръчката за Boeing 737 Max

Индонезийската нискотарифна авиокомпания Lion Air преглежда поръчките си за модела 737 Max и не изключва да се откаже от тях. Причината се корени в изводите от катастрофата от края на октомври и реакциите на производителя Boeing. Това съобщава Reuters.

Ryanair отчете рекордна печалба, но има песимистични очаквания

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair отчете рекордна печалба за изминалата финансова година, но заяви, че има очаквания за спад в печалбата, поради покачващи се разходи за гориво и персонал. Това съобщава Reuters.

Меню