Министър Каракачанов: До края на януари ще е готов проектът за новия изтребител

15 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че до края на януари очаква да е готов проектът за инвестиционен разход за новия изтребител за ВВС. Това каза той днес, 22 декември 2017 г., пред репортери.

„Сухопътната машина е готова. Мисля, че до края на януари ще сме готови и с ВВС. Снощи говорих с генерал Стойков. Въпросът е, за колко време ще се справи флота”, обясни състоянието на трите големи модернизационни проекта Каракачанов.

От думите му не става ясно дали всички проекти ще се внасят на куп в Министерски съвет и след това Народното събрание или ще се внасят един по един.

Струва си да се припомни, че по-рано през годината министър Каракачанов заяви, че проектът за инвестиционен разход ще бъде готов през ноември, a до края на юни 2018 г. да има подписан договор с избрания доставчик.

Министър Каракачанов коментира и евентуалната възможност България сама да поддържа своите изтребители МиГ-29. Според него това не е възможно в момента, защото авиоремонтния завод „Авионамс” няма съответните способности.

„Определено „Авионамс“ би могъл да бъде изключително полезен, заедно с „ТЕРЕМ Летец“ при поддръжката на нашата авиационна техника, но доколкото знам там няма лицензи за тази дейност към момента. Това не е нерешим проблем, въпрос на инициативност е, въпрос на това да се потърсят тези лицензи. Подходът е същият както направихме с изтребителите – идва група от РСК „МиГ”, проверява какво е състоянието и на техниката, на документацията, преценява се кои дейности трябва да бъдат лицензирани, свършва се това нещо и мисля, че „Авионамс“ може да бъде използван. Въпреки това ние в предварителния договор, който бяхме подготвили сме заложили участие на „Авионамс“ при процеса на ремонт на нашите изтребители, въпреки че към момента той не е в нашата система. Аз съм разговарял и с премиера, има такова виждане, че е нормално „Авионамс“ да мине към групата на ТЕРЕМ, но въпросът все още не е уточнен в подробности. Надявам се, че в първите една-две седмици след Нова година този въпрос ще го решим. Той трябва да бъде с решение на Министерски съвет“, обяснява министър Каракачанов.

Министърът на отбраната каза още, че очаква сериозни трудности в работата на авиобаза Граф Игнатиево, поради провала на сключването на договора с РСК „МиГ”. В същото време той съобщи, че част от логистичните проблеми, като например липсата на масло, са преодолени. Военният министър за пореден път се и зарече, че няма да използва посредници в поддръжката на българските МиГ-29.

Свързани теми

Предишна публикация
Откриха линията София – Одеса
Следваща публикация
Бригаден генерал Лалов се опасява, че недостатъчния ресурс ще доведе до сериозни проблеми
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Противоречия в австрийското правителство за бъдещето на изтребителната авиация

В коалиционното правителство, което в момента управлява Австрия, текат спорове, за това какво да се случи с изтребителната авиация на страната. Това съобщава местният вестник Die Presse, цитиран от Reuters.

КЗК отхвърли молбата на УКРИНМАШ за спиране на процедурата за МиГ-29

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отхвърлила искането на украинската държавна компания УКРИНМАШ за спиране на процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжката на българските изтребители МиГ-29. КЗК е направила това решение на 29 декември 2017 г.

Меню