Бригаден генерал Лалов се опасява, че недостатъчния ресурс ще доведе до сериозни проблеми

49 прочитания

Командирът на 3-та авиационна база Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов изрази опасение, че недостатъчния ресурс на изтребителите МиГ-29 ще доведе до сериозни проблеми в летателната подготовка през следващата година. Това каза той днес, 21 декември 2017 г., пред Нова телевизия.

„За сега имаме, не много голям, ресурс от авиационна техника, с която да започнем новата година, но за съжаление това забавяне на сключването на договор за поддръжката на МиГ-29 в последствие ще доведе до сериозни проблеми с летателната ни подготовка”, обясни командирът на авиобазата.

Генерал Лалов подчерта, че българските военни пилоти летят изключително малко, което е под всякакви нива на безопасност на полетите.

Във вторник стана ясно, че украинската държавна компания УКРИНМАШ е подала жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която фактически стопира процесите на сключване на рамково споразумение с РСК „МиГ” за поддръжка на българските изтребители МиГ-29.

КЗК трябва на първо време да се произнесе по молбата за спиране на процедурата, а след това да разгледа и самата жалба по същество. Така или иначе, договор с РСК „МиГ” няма да има в оставащите три работни дни от годината, а това поставя под въпрос възможността за поддържане на операциите с МиГ-29 в българските ВВС.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: До края на януари ще е готов проектът за новия изтребител
Следваща публикация
ВВС получи втори ремонтиран Ми-24
49 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Плевнелиев смята, че армията ще спечели от отлагането на изтребителната програма

Бившият президент Росен Плевнелиев смята, че Българската армия може само да спечели от това, че парламента е върнал проекта за нов боен самолет. Това заявява той в интервю за вестник „24 часа” публикувано днес, 8 октомври 2017 г.

L-39 – днес и утре в България

Днес на въоръжение в българските ВВС остават 12 реактивни учебно-тренировъчни самолета L-39ZA, но само половината от тях са с удължен ресурс и преминали основен ремонт за да се поддържат в летателна годност.

Lockheed вижда пазар за 4600 броя F-35

Американският самолетостроител Lockheed Martin смята, че има пазар за 4600 броя F-35 в световен мащаб. Това съобщава Flightglobal.

Правителството отпусна 82,51 млн. лева за ремонт на Су-25

Правителството одобри на заседанието си днес, 27 февруари 2019 г., плащане в размер на 82,51 млн. лева по проекта за ремонт и възстановяване на летателната годност на щурмовите самолети Су-25 от състава на българските ВВС.

Меню