Първите шест гръцки Dassault Rafale пристигнаха в страната

466 прочитания

Първите шест многоцелеви изтребителя Dassault Rafale предназначени за гръцките ВВС пристигнаха в авиобаза Танагра, край Атина. Това стана днес, 19 януари 2022 г.

На церемонията присъства гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, гръцкият военен министър Николаос Панайотопулос, шефът на гръцкия ГЩ генерал Константинос Флорос и командирът на ВВС генерал-лейтенат Георгиос Блюмис и посланикът на Франция Патрик Мезонaв.

Шестте самолета, състоящи се от два двуместни и четири едноместни, прелетяха тържествено над атинския Акропол, ескортирани от два гръцки Mirage 2000-5. Машините прелетяха директно от Франция, като полетът отне малко над два часа. Всички те са се намирали преди това на въоръжение във френските ВВС.

По време на церемонията по посрещане на изтребителите гръцкият премиер Мицотакис е подчертал, че тези нови и модерни бойни самолети не само, че засилват гръцката отбрана, но работят и за по-силна и интегрирана европейска система за сигурност. Той персонално благодари на френския президент Макрон, който е спомогнал за максимално бързото реализиране на сделката.

Изтребителите Rafale ще станат част от 332-ра ескадрила базирана в Танагра. Тя в момента е въоръжена с Mirage 2000BG/EG. Основната роля на машините е борба с противникови съдове, като изтребителите, доставени през 1988 г., ще се свалят от въоръжение паралелно с приемането на служба на новите Rafale.

През януари 2021 г. Гърция и Франция подписаха договор, който се разделя на няколко части. Първата покрива покупката на шест новопроизведени и 12 употребявани изтребителя Rafale (в момента летящи във френските ВВС), всички по последният производствен стандарта F3R. Втората част е за голям пакет въоръжение производство на европейската компания MBDA (сериозни количества ракетите за далечен въздушен бой Meteor, крилатите ракети SCALP EG и противокорабните Exocet). Третата част покрива пълната поддръжка на изтребителите за 4,5 години, а последната част осигурява логистика за гръцкия флот от Mirage 2000.

Стойността на цялото споразумение бе €2,5 млрд. Самите изтребители с въоръжението към тях струваха около €2,3 млрд. Всички машини ще бъдат доставени до края на 2023 г.

Първият Rafale бе предаден официално на Гърция през юли 2021 г., но той и следващите изтребители останаха във Франция, където спомагаха в обучението на гръцките пилоти, инженери и техници. Първите шест машини идват с осем обучени пилота и 50 души инженерно-технически състав.

През миналия септември гръцкият министър-председател обяви, че ще бъдат договорени още шест броя Rafale. На днешното събитие той е отбелязал, че договорът за тези самолети ще бъде подписан в скоро време, заедно с договор за строежа на три фрегати от типа FDI, които също са френска изработка. Все още не е кристално ясно, дали тези самолети ще са новопроизведени или употребявани, но е по-вероятно да са чисто нови.

Гърция става петият оператор на Dassault Rafale – след Франция, Египет, Индия и Катар.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Янев: Ще има още F-16, но не е ясно кога
Следваща публикация
Стартира сглобяването на първия Hürjet
466 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша възстанови полетите с МиГ-29

След близо четиримесечно прекъсване полските изтребителки МиГ-29 възстановиха полетите си. Това е станало на 5 ноември 2018 г. с полети от 23-та тактическа авиобаза Минск Мазовецки.

Меню