Министър Каракачанов: Искам тълкуване от парламента дали може да разширим кръга от потенциални доставчици на новия изтребител

17 прочитания

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че ще търси тълкуване от Народното събрания дали в процедурата за покупка на нов боен самолет могат да се включат и нови държави или ще се работи само с подбраните три. Това каза той днес, 15 декември 2017 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

„Аз сега искам от Комисията по отбрана и от Народното събрание тълкуване – дали работим само с трите държави, САЩ, Италия и Швеция или разширяваме обсега. Виждате, че президентът говори за друг боен самолет, нашите военни от авиацията имат предложения и варианти. Това не е спряло процеса, но искам тълкуване”, обяснява Каракачанов.

Министърът на отбраната казва, че имаме оферта за стар F-16, ще поискаме и за нов. Имаме оферта за нов Gripen, ще поискаме и за втора ръка. Същото ще се направи и с Италия.
Каракачанов бе запитан и дали би включил и руски бойни самолети в процеса, на която той отговори така:

„За съжаление, поради санкциите, които са наложени, това е невъзможно. Но, ако бяха нормални отношенията и не съществуваше тази конфронтация и напрежение, защо да не разглеждаме и Русия. Примерно един изтребител МиГ-35 е много добър самолет”, смята Каракачанов.

Военният министър обясни, че според него трябва да се поддържа техниката с която разполагаме максимално дълъг период от време, като паралелно с това да се правят постъпки за покупка на нова техника.

„Поддръжката на тези авиационни средства е скъпа и тук е въпрос на философия – какво да се прави? Да се купуват направо нови или паралелно с купуването на нови да отделяме пари за да поддържаме и съществуващата, която ни дава много добри способности”, обобщи позицията си Каракачанов.

Министър Каракачанов коментира и темата около с поддръжката на военно-транспортните самолети C-27J Spartan.

„Опираме до следния въпрос – как са сключвани договорите преди 10 – 12 години. Сключвани са изключително неизгодно, без никой да помисли за това, че придобивайки ги, ти трябва да ги поддържаш. Никой не е поискал от фирмата производител лиценз за това някои неща поне частично да ги вършим в България. Но те са монополисти. Същият проблем го имат и в Гърция. Ние водим преговори, опитваме се да договаряме условия. В същото време, ако аз утре сключа един договор, такъв какъвто са ми го предложили от фирмата, утре ще ме питате, защо не се опита да ги намалиш тези загуби. И ние това правим. Между другото, това е започнато още от служебния кабинет, да се водят разговори за намаляване на цената на поддръжката. До някъде сме се разбрали, но мисля, че може да се договорим и за по-добри условия, но това не става за три дни. Мисля, че в началото на следващата година трябва да сме приключили с този въпрос”, обяснява Каракачанов.

Каракачанов каза, че няма да обвинява никого за ситуацията и заяви, че ако можел щял да даде два от самолетите Spartan на здравния министър Ананиев да се използват за медицински цели.

Свързани теми

Предишна публикация
Български C-27J превози тежко болен пациент до Германия
Следваща публикация
Президентът Радев припомни, че военно-транспортната ни авиация е ползвана за несвойствени задачи
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: До края на март вкарваме изтребителния проект в Министерски съвет

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че до края на месец март инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет ще влезе за обсъждане в Министерски съвет. Това направи той днес, 20 февруари 2018 г., в сутрешния блок на БНТ.

Словакия получи първия си C-27J

Първият тактически транспортен самолет C-27J предназначен за словашките ВВС пристигна в авиобаза Малацки на 24 октомври 2017 г. Машината пристигна директно от Италия, а официалното ѝ приемане на въоръжение ще стане на церемония на 31 октомври.

Мианмар официално показа своите JF-17

Мианмар отбеляза 71-вата годишнина от създаването на военната авиация на страната и в рамките на официалната церемония бяха демонстрирани и първите леки изтребители JF-17, които страната започна да получава през миналата година.

Меню