2017 г. е най-безопасната година в историята на гражданската авиация

10 прочитания

2017 г. е била най-безопасната в гражданската авиация, като при различни инциденти са загинали 44 човека намиращи се на борда на 10 аварирали самолети. Средната стойност за последните пет години е 17 катастрофи с 495 загинали, според анализ на Aviation Safety Network (ASN).

За отбелязване е, че през 2017 г. няма нито една катастрофа с реактивен пътнически самолет. Всички инциденти са с карго машини или малки витлови самолети. В статистиката е включена и предновогодишната катастрофа в Коста Рика.

Днес, 2 януари 2018 г., се навършват 400 дни от последния сериозен инцидент с реактивен пътнически самолет. На 28 ноември 2016 г. в Колумбия се разби Avro RJ85, като при инцидента загинаха 71 от намиращите се на борда му 77 души. Инцидента стана след неправилен разчет на полета и свършване на горивото малко преди кацане.

От 1992 г. насам средния брой на загинали при авиационни инциденти непрекъснато намалява, което се дължи на непрекъснатите подобрения, както в авиационната техника, така и в процедурите в гражданската авиация.

В същото време броя на пътувалите по въздух непрекъснато се увеличава. През 2016 г. са били превозени около 3,7 млрд. пасажери според ICAO, докато четвърт век по-рано числото е било три пъти по-малко.

Най-тежкият инцидент за миналата година остава този от 16 януари 2017 г., когато при кацане в киргизската столица Бишкек се разби товарен Boeing 747. Загина целия четиричленен екипаж, а на земята загинаха 35 души.

При сегашното ниво на безопасност в гражданската авиация шансът да се загине в авиационен инцидент е 1 на 16 милиона. Шансът средностатистически човек да бъде ударен от светкавица се изчислява на 1 на 12 милиона.

Свързани теми

Предишна публикация
EASA сертифицира AW109 Trekker
Следваща публикация
Grand Caravan катастрофира в Коста Рика
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Лек самолет катастрофира в Пловдивско

Лек самолет катастрофира в района на пловдивското село Оризари. При инцидентът, който стана днес, 20 април 2019 г., са загинали и двамата, които са се намирали на борда на машината.

B-1B се разби при кацане

Стратегически бомбардировач B-1B от състава на ВВС на САЩ се разби при опит за кацане…

Авиокаст: Епизод 24

От контрабандни полети на малка височина през българо-турската граница, през статистиката за 2022 г. и…
Меню