Сериозен отказ в двигателя приземи аварийно A380

27 прочитания

Airbus A380 на френската авиокомпания Air France се приземи аварийно на канадското летище Гуус Бей, след като по време на полет получи тежък отказ в един от четирите си двигателя. Няма пострадали при инцидента.

Машината с регистрация F-HPJE е изпълнявала полет AF66 от парижкото летище Шарл дьо Гол до Лос Анджелис. На височина от 11 000 m, докато самолетът е на около 350 km югоизточно от столицата на Гренландия Нуук, двигател номер 4 (най-външният на дясното полукрило) се е разрушил.

Снимките, които са направили пасажерите в полет показват, че от двигателя GP7200 липсва първата степен на ниско налягане, както и голяма част от кожуха на двигателя. Има повреди и по пилона. Имало е и теч на хидравлична течност. Пасажерите разказват за сериозни вибрации, веднага след разрушаването на двигателя.

Два часа по-късно, самолетът успешно се е приземил на летището Гуус Бей в канадската провинция Нюфаундленд. Води се разследване, а пасажерите очакват самолети на Air France, които да ги отведат в Лос Анджелис.

Пострадалият самолет има сериен номер 052 и е доставен на Air France през май 2011 г., а е извършил първия си полет година по-рано. Машината се задвижва от четири GP7200, производство на Engine Alliance (джойнт венчър между General Electric и Pratt & Whitney).

Инцидентът напомня за полет QF32 на Qantas от ноември 2010 г. При излитане от Сингапур се разруши една от степените на двигател номер 2, което предизвика сериозни повреди по машината, която се приземи аварийно без пострадали. Тогава обаче инцидента стана с двигател Rolls-Royce Trent 900.

Свързани теми

Предишна публикация
Британската авиокомпания Monarch обяви фалит
Следваща публикация
ВВС на САЩ се готвят за оперативни изпитания с леки бойни самолети
27 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофа със Суперджет 100 при аварийно кацане в Москва (обновена)

Пътнически самолет Сухой Суперджет 100 катастрофира днес, 5 май 2019 г., по време на аварийно кацане на московското летище Шереметиево. По последни данни, загинали са 41 души от намиращите се на борда 78. Работи се по версия, че самолетът е поразен от мълния.

IAG се оплака от високата цена на A380

Авиационният холдинг International Airlines Group (IAG) се оплака, че цената за придобиване на Airbus A380 е твърде висока и това обезсмисля всякакви планове за придобиването на допълнителни машини от този тип. Това е заявил изпълнителният директор на холдинга Уили Уелш.

Предизвестен инцидент

На 26 април 2012 г. сутринта при излитане за полет в рамките на българско-американското учение „Тракийска звезда 2012” се разби двуместен учебно-тренировъчен изтребител МиГ-29УБ. Какво, как и защо се случи в тази априлска сутрин? На тези въпроси се опитва да отговори Красимир ГРОЗЕВ.

Статията е публикувана оригинално в сп. АЕРО бр. 45 (май 2012 г.)  

E-2 се разби в САЩ

Летящ радар E-2C Hawkeye се е разбил в американския щат Вирджиния. Случката е станала вчера,…

Възобновяват подводното търсене на полет MH370

Правителството на Малайзия е сключило споразумение с компанията Ocean Infinity за ново подводно издирване на останките на полет MH370. Рестартирането на търсенето на изчезналия Boeing 777 бе обявено от австралийския министър на транспорта Дарън Честър.

Меню