Ан-148 катастрофира край Москва

17 прочитания

Пътнически самолет Ан-148 на руската авиокомпания „Саратовские aвиалинии” катастрофира след излитане от московското летище Домодедово днес, 11 февруари 2018 г. Няма данни за оцелели от намиращите се на борда 71 души.

Самолетът, с регистрация RA-61704, е изпълнявал редовен полет 6W703 от московското летище Домодедово за намиращия се Оренбургската област град Орск. На борда са се намирали 65 пасажери и шестчленен екипаж.

По разписание самолетът е трябвало да излети в 14,00 часа местно време, но реално е излетял в 14,21 часа. Седем минути по-късно машината е изчезнала от радарите, а останките ѝ са открити на земята в района на село Аргуново, което се намира на около 35 km югоизточно от летището.

Данните от сайта flightradar24.com показват, че самолетът се е намирал в изкачване и е успял да достигне височина от 1900 m при скорост от около 615 km/h. След това машината е започнала рязко да губи височина. Няма данни екипажът да е давал сигнал за извънредна ситуация на борда.

По предварителни данни останки от самолета и намиращите се на борда са разпръснати в радиус от около 1 km, което говори за разпадане на машината във въздуха. Спасителните екипи не дават надежда за откриване на оцелели.

По инцидента се води разследване и за сега не се лансират официални версии в публичното пространство. Около 21 часа местно време бе съобщено, че една от двете черни кутии е намерена.

Командирът на полета е бил на 51 години с 5000 часа в гражданската авиация и 2800 часа на Ан-148. Вторият пилот е бил на 35 години и е бил с малко над 800 часа в гражданската авиация, практически всички от които на Ан-148.

Метеорологичната обстановка по време на катастрофата е била относително нормална за сезона и московския регион – температура от -5 градуса и лек снеговалеж.

„Саратовские aвиалинии” е относително малък оператор, който лети единствено по вътрешни линии в Русия. Авиокомпанията разполага с 11 самолета – четири (вече три) Ан-148, пет Як-42Д и два Embraer E-195.

Катастрофиралият Ан-148-100В има сериен номер 40-06 и е произведен през май 2010 г. От юни същата година се оперира от руската авиокомпания „Россия”. През април 2015 г. авиокомпанията спира полетите с типа и праща самолета на съхранение. „Саратовские aвиалинии” взима самолета през февруари 2017 г.

През ноември 2017 г. руската надзорна транспортна агенция Ространснадзор е открила някои нарушения при експлоатацията на самолета, включително нарушаване на регламента за подмяна на маслото в редуктора на двигателите и промивки на въздушните филтри.

Свързани теми

Предишна публикация
Филипините се отказват от покупката на Bell 412
Следваща публикация
Франция обяви амбициозен план за превъоръжаване и модернизация
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Не може да живеем в миналото

Успешният старт на Crew Dragon предизвика сериозни полемики в Русия, където космическата тематика никога не…

Cougar от състава на ВВС претърпя инцидент в Пловдивско (обновена)

Вертолет AS 532AL Cougar от състава на българските ВВС е преминал днес, 21 август 2018 г., през далекопровод с високо напрежение в района на град Стамболийски, Пловдивско. При инцидента няма пострадали, но машината е сериозно повредена.

Ju 52 катастрофира в Швейцария

Ретро самолет Junkers Ju 52 катастрофира в Швейцарските Алпи. При инцидента загинаха всички намиращи се на борда му 20 души.

Катастрофиралият Boeing 737 Max е имал проблеми със сензорите за измерване на скоростта

Катастрофиралият Boeing 737 Max 8 на индонезийската авиокомпания Lion Air е имал проблеми със сензорите за определяне на приборната скорост (популярно известни като „Тръба на Пито”) в последните си четири полета. Това са съобщили от индонезийските разследващи органи, цитирани от Reuters.

Меню