Стартираха полетите Баку – София

9 прочитания

Днес, 16 януари 2018 г., стартираха редовните полети по линията свързваща столиците на България и Азербайджан. Полетите се осъществяват от азербайджанската авиокомпания Buta Airways.

Министърът на транспорта Ивайло Московски откри събитието в присъствието на Съвета на директорите на летище София. Сред официалните лица бяха извънредният и пълномощен посланик на Република Азербайджан у нас Наргиз Гурбанова, кметът на София Йорданка Фандъкова, български министри, представители на политическите и бизнес среди на двете страни. Тържествено бе разрязана специално приготвената за събитието торта, която пристигна с първия полет от Баку.

Всички гости и пътници бяха посрещнати по българска традиция с хляб и сол, и получиха традиционни сувенири с розово масло.

Министър Ивайло Московски изрази увереност, че редовните полети между двете страни ще стимулират развитието на двустранните отношения във всички сфери и ще дадат възможност на хората за достъпно и удобно пътуване. По думите му, тази въздушна линия е символ на задълбочаващото се приятелство между двата народа и държави, и ще спомогне за осъществяването на множество проекти.

Полетите София – Баку ще се изпълняват всеки вторник от Терминал 2, като с тях броят на редовните линии от столичното летище стават 62.

Buta Airways е собственост на Azerbaijan Airlines. Тя е основана през декември 2016 г. и започва операциите си на 1 септември 2017 г. В момента оперира с два Embraer E190 и е поръчала още два самолета от същия тип.

Свързани теми

Предишна публикация
Заместник-министър Величков: До две седмици в МС влиза инвестиционния проект за нов изтребител
Следваща публикация
От февруари тръгват полетите София – Одеса
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Летище София отива на концесия през 2018 г.

Процедурата за отдаване на концесия на софийското летище ще бъде подновена през следващата година. Това се разбира от думите на министъра на транспорта Ивайло Московски след заседанието на Министерски съвет днес, 30 октомври 2017 г.

Летище София посреща 6-милионния си пътник

Днес, 30 ноември 2017 г., летище София посрещна своя пасажер номер 6 000 000. С това столичното летище достигна исторически висини в трафика си и по всичко личи, че преминалите през аеропорта до края на годината ще приближат 6,5 млн.

Стартира лятното разписание на летище София

От днес, 25 март 2018 г., влиза в сила лятното разписание на летище София с редовните полети до словенската столица Любляна. Те ще се изпълняват три пъти седмично – в понеделник, четвъртък и неделя, от авиокомпанията Adria Airways.

Удължиха срока за подаване на оферти за концесиониране на летище София

Министърът на транспорта Росен Желязков е подписал решение, с което удължава срока за подаване на оферти за концесионирането на летище София с един месец до 22 ноември 2018 г. Това съобщиха днес, 2 октомври, от Министерство на транспорта.

Правителството предлага нови такси на летище София

Министерски съвет взе решение за леко намаляване на летищните такси на софийското летище, уеднаквяване на таксите при вътрешни и международни полети, увеличава отстъпките за количеството превозени пасажери, но и запазва еднаквите такси между стария и новия терминал. Това решение бе взето на заседанието на Министерски съвет от днес, 13 декември 2017 г.

Меню