Стартираха полетите Баку – София

9 прочитания

Днес, 16 януари 2018 г., стартираха редовните полети по линията свързваща столиците на България и Азербайджан. Полетите се осъществяват от азербайджанската авиокомпания Buta Airways.

Министърът на транспорта Ивайло Московски откри събитието в присъствието на Съвета на директорите на летище София. Сред официалните лица бяха извънредният и пълномощен посланик на Република Азербайджан у нас Наргиз Гурбанова, кметът на София Йорданка Фандъкова, български министри, представители на политическите и бизнес среди на двете страни. Тържествено бе разрязана специално приготвената за събитието торта, която пристигна с първия полет от Баку.

Всички гости и пътници бяха посрещнати по българска традиция с хляб и сол, и получиха традиционни сувенири с розово масло.

Министър Ивайло Московски изрази увереност, че редовните полети между двете страни ще стимулират развитието на двустранните отношения във всички сфери и ще дадат възможност на хората за достъпно и удобно пътуване. По думите му, тази въздушна линия е символ на задълбочаващото се приятелство между двата народа и държави, и ще спомогне за осъществяването на множество проекти.

Полетите София – Баку ще се изпълняват всеки вторник от Терминал 2, като с тях броят на редовните линии от столичното летище стават 62.

Buta Airways е собственост на Azerbaijan Airlines. Тя е основана през декември 2016 г. и започва операциите си на 1 септември 2017 г. В момента оперира с два Embraer E190 и е поръчала още два самолета от същия тип.

Свързани теми

Предишна публикация
Заместник-министър Величков: До две седмици в МС влиза инвестиционния проект за нов изтребител
Следваща публикация
От февруари тръгват полетите София – Одеса
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Правителството се засили да спасява БДЖ с концесия на летище София

Правителството ще ускори даването на концесия на летище София в опит да спаси БДЖ, която се намира във фактически фалит. Това стана ясно след правителственото заседание, което се проведе днес, 6 юни 2018 г.

Удължиха срока за подаване на оферти за концесиониране на летище София

Министърът на транспорта Росен Желязков е подписал решение, с което удължава срока за подаване на оферти за концесионирането на летище София с един месец до 22 ноември 2018 г. Това съобщиха днес, 2 октомври, от Министерство на транспорта.

Консорциумът „Соф Кънект“ изненадващо взе концесията на летище София

Консорциумът „Соф Кънект”, в който водещ член е инвестиционния фонд Meridiam в сътрудничество с оператора на летище Мюнхен Flughafen München GmbH, бе изненадващо обявен днес, 17 юли 2019 г., за победител в процедурата по избор на концесионер на летище София.

Меню