САЩ показаха снимки на пребазираните в Либия МиГ-29 и Су-24

913 прочитания

Африканското командване на Пентагона (USAFRICOM) публикува снимки, за които твърди, че показват пребазирането на руски бойни самолети в Либия. Това стана днес, 26 май 2020 г.

В съобщението на USAFRICOM се казва, че командването е преценило, че има доказателства за това, че Русия е пребазирала бойни самолети в Либия, които да се използват за непосредствена авиационна поддръжка на руски частни военни компании, които действат на територията на страната.

МиГ-29 (9-13) с два допълнителни резервоара под крилото (сн. USAFRICOM)

Самолетите са прелетели от Русия, след което са се приземили в руската база Хмеймим в Сирия, където са били пребоядисани за да се скрие техния произход, се казва в съобщението на USAFRICOM (тук вероятно се има предвид заличаване на опознавателните знаци).

„Русия определено се опитва да наклони везните в Либия в своя полза. Точно както се видя в Сирия, те разширяват военното си присъствие в Африка, като използват подкрепени от правителството наемнически групи, като „Вагнер”. Твърде дълго Русия отричаше своето участие в конфликта в Либия. Сега няма как да отричат повече. Ние видяхме как Русия пребазира изтребители от четвърто поколение в Либия. Нито Либийската Национална Армия, нито частните военни компании могат да оперират тези изтребители без подкрепа от чужда държава. В случая това е Русия”, твърди командирът на USAFRICOM, генерал Стивън Тоунсенд.

В доказателство на твърденията си, USAFRICOM публикува 15 изображения, но показаното на тях противоречи в известна степен с позицията на Пентагона, а някои от кадрите са с неясна връзка с пребазираните изтребители.

МиГ-29 (9-12) без опознавателни знаци (сн. USAFRICOM)

Така например са показани изображения на изтребители МиГ-29 (Изделия 9-12 и 9-13) без опознавателни знаци, но на друго изображение ясно се вижда звезда на вертикалния стабилизатор на МиГ-29. На друг кадър се показва опашката на Су-24, на която ясно се вижда борден номер, звезда и надпис „ВКС России”. Има и кадър, който показва Су-34 и друг, на който се вижда пътнически самолет, вероятно Ту-154, използван като самолет-лидер за водене на групи бойни самолети, прелитащи от Русия до Сирия и обратно.

Опознавателните знаци ясно личат на този МиГ-29 (сн. USAFRICOM)

Въпреки твърденията на Пентагона, че пребазираните самолети са били със заличени опознавателни знаци, на този кадър ясно се виждат руските знаци на опашката на Су-24 (сн. USAFRICOM)

USAFRICOM разпространи и този кадър, на който се вижда Су-34. Няма индикации, че такива самолети се намират в Либия (сн. USAFRICOM)

На този кадър се вижда Су-35, а всички индикатори по изображението са заличени (сн. USAFRICOM)

Като се изключат три от кадрите, които са от сателит, останалите вероятно са правени от безпилотни летателни апарати или обзорни многоканални системи на изтребители и морски патрулни самолети. На теория, подобни летателни апарати, разположен по маршрута на прелитането над Средиземно море, могат да доставят подобни кадри (извадени от видеокартина). Маркерите, които показват географските координати, датата и часа на заснемане и други подобни, са изтрити от разпространените, което прави независимото им верифициране почти невъзможно.

Историята около пребазирането на бойни самолети в Либия започна на 21 май 2020 г., когато Фатих Башара, вътрешен министър на Правителството на националното съгласие (ПНС), съобщи, че в Либия са се приземили шест МиГ-29, два Су-24, като те са пристигнали от руската база Хмеймим, ескортирани от два Су-35.

По-късно същия ден, в социалната мрежа Twitter се появи сателитна снимка, датирана 19 май, на либийското летище Ал Джуфра, на която се вижда буксирането на един изтребител МиГ-29. Летището е под контрола на Либийската Национална Армия (ЛНА), която воюва с ПНС.

По-рано днес, американското издание The Warzone публикува сателитни снимки на руската авиобаза Хмеймим в Сирия от 18 май, на които се вижда, че в базата е имало шест МиГ-29, които липсват на следващите снимки датирани от 25 май. Изданието уточнява, че на снимката от 18 май се виждат и пет изтребителя-бомбардировача Су-24, които също липсват на фотографията от 25 май, като се прави и уговорката, че в базата има и покрити стоянки, което прави точната преценка за наличните бойни самолети много трудна, а тези типове се оперират и от сирийските ВВС.

The Warzone са поръчали и скорошни сателитни снимки на всички военни летище в Либия, които могат да се използват за операции с МиГ-29 и Су-24, но на тях не е забелязано нищо необичайно. Изданието пише, че ако действително има такива бойни самолети в Либия, то те са вкарани в железобетонните укрития, каквито има на повечето либийски военни летища, тъй като няма да се рискува те да стоят на открито.

Втората гражданска война, която тече в Либия от май 2014 г., се води най-вече между ПНС и ЛНА, които едновременно твърдят, че представляват легитимното либийско правителство. Турция открито поддържа ПНС, като сериозна подкрепа идва и от Катар. Зад ЛНА стои основно Египет и Обединените арабски емирства, но в последната година Русия по-ясно подкрепя тази фракция, а руската частна военна компания „Вагнер” има все по-явно присъствие на бойното поле.

Срещу Либия има оръжейно ембарго на ООН, но, и ЛНА, и ПНС получават подкрепа отвън, както в оръжие, така и с наемнически персонал.

Ако се приеме, че действително в Либия са изпратени МиГ-29, то това би бил доста странен избор. Либийските ВВС по време на Муамар Кадафи не разполагаха с този тип (същото не важи за Су-24, малък брой Су-24МК са доставени в края на 80-те на Кадафи, но те не се експлоатират от Първата гражданска война в страната), което значи, че поддръжката и пилотирането на типа ще зависят изцяло от наемнически персонал. Базовите самолети – изделия 9-12 и 9-13, не са непременно най-подходящите платформи за непосредствена огнева поддръжка, но могат да носят неуправляеми бомби с калибър 100, 250 и 500-kg, както и 80-mm и 240-mm НУРС – евтини и масови боеприпаси, лесни за доставка от различни места. Бордното прицелно оборудване позволява използването на това въоръжение с ефективност, сходна с тази на базовите Су-25.

Су-24 от своя страна, дори в базовите си версии, могат да се използват за бомбардировки с прилична ефективност по предварително известни координати от голяма височина, където самолетът ще е в безопасност от малокалибрени зенитни оръдия и ПЗРК.

Разбира се, остава въпросът с тактическата грамотност на бойното използване на въпросните изтребители, както и уменията на пилотиращите ги. Това предстои да се види в следващите седмици.

Интересен е и въпросът от къде идват тези МиГ-29 и кой реално плаща за подобна операция, чиято стойност вероятно се изчислява на десетина милиона долара (дали става въпрос за акция финансирана от ЛНА или от страните, които я подкрепят). Беларус може да се смята за обичайния заподозрян, като място, от където може да дойде подобна техника и където тя да се приведе в някакъв работещ вид, без това да се набива излишно на очи. Прелитането от Беларус до Либия, което вероятно е станало през Русия, Каспийско море, Иран, Ирак, Сирия и Средиземно море, обаче няма как да се случи без пълната подкрепа на Русия. Друг вариант е МиГ-29 и Су-24 да са от излишъците на ВВС на Русия, по-малко вероятно е самолетите да са дошли от Близкия изток, като са минали през Русия или Беларус за ремонт. Пилоти и инженерно-технически персонал с опит на тези два типа, може да се набере сравнително лесно от страните от бившия СССР, най-вече Беларус и Русия. Такъв персонал може да дойде и от редица близкоизточни страни, които оперират с тези самолети.

Също така днес в интернет-пространството излязоха и спътникови снимки на друго либийско летище, Ал-Хадим (също използвано от ЛНА и военната авиация на ОАЕ, която поддържа техните сили) – там се виждат нови укрития лек тип, от които стърчат части на самолети. За тях се твърди, че са Су-24, най-вероятно същите тези самолети, забелязани в Хмеймим на 18 май.

Драмата около появата на МиГ-29 и Су-24 в Либия идва на фона на ожесточените сражения в западната част на страната. ПНС се базира в Триполи, а в последната година ЛНА се опитва да вземе старата столица на страната със сила. В последните два месеца ПНС води успешна офанзива, успявайки да отхвърли силите на ЛНА от няколко стратегически града в Западна Либия.

Свързани теми

Предишна публикация
Пентагона: Русия е прехвърлила 14 бойни самолета в Либия
Следваща публикация
Египет с голяма поръчка за AW149 и AW189
913 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Още 114 Ка-52 за ВКС на Русия

Руското военно министерство официално оповести в началото на февруари 2018 г. своите планове за купуване на допълнителна партида от 114 бойни вертолета Ка-52. Според заместник-министъра на отбраната Юрий Борисов (отговарящ за закупуването на нови оръжейни системи), това е залегнало в плановете по новата руска програма за въоръженията в периода 2018 – 2027, очакваща финално одобрение всеки момент от президента Владимир Путин.

Австрия загуби делото за Eurofighter

Австрийското правителство е загубило делото за финансови компенсации за покупката на Eurofighter. Това съобщава австрийската…

Унгарски, шведски и чешки изтребители Gripen се срещнаха на учение в Унгария

От 24 септември до 5 октомври 2018 г., държавите, въоръжени с изтребители Gripen, се срещнаха в унгарската военновъздушна база в Кечкемет за учението Lion Effort, което се провежда на всеки три години.

Димитър Стоянов: Инвестирането в старите руски самолети показва политическото клатушкане на България

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник-щаб на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител заяви, че инвестирането в старите руски бойни самолети, докато обявяваме Русия за заплаха за Европа, показва политическото клатушкане на България. Това казa той днес, 8 октомври 2017 г., в ефира на БНР.

Меню