Годишен анализ в авиобаза Граф Игнатиево

86 прочитания

Днес, 12 януари 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево се проведе годишният анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината на личния състав от базата в присъствието на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщават от ВВС.

Пред офицерите, главните сержанти и офицерски кандидати, командирът на базата бригаден генерал Иван Лалов представи резултатите от цялостната дейност през изминалата година в условия на множество трудности от различен характер.

„Въпреки голямата динамика и многобройни предизвикателства, които изискваха търсенето на разнообразни решения по всички направления за постигането на заповяданите ни мисии и задачи, личният състав от базата доказа решимостта си да осъществява активната охрана на въздушното пространство на страната, да участва успешно в национални и международни учения и да поддържа непрекъснато бойните си способности“, смята командирът.

Основните усилия бяха насочени приоритетно за дежурството по ер полисинг с фокус върху поддържането на придобитите способности, усъвършенстване на процедурите и актуализация на основните регламентиращи документи, каза бригаден генерал Лалов. Той подчерта, че бойното дежурство се носеше с висока надеждност и гарантирана безопасност, а летателните задачи по бойно използване са били с максимално привличане на млад състав. Положителен е фактът, че въпреки натовареността и несигурността, пораждана от продължаващата с години ресурсна неосигуреност, през 2017 г. не се наблюдава отход на подготвени пилоти, носещи бойно дежурство със самолет МиГ-29. Въпреки това обаче, броят на летателния състав, носещ бойно дежурство е под минимално допустимият, подчерта той.

Въпреки усилията и помощта на командването на ВВС, продължава лошата тенденция за нальот под критичния минимум за годината.

Изминалата година беше белязана и със съвместно дежурство по ер полисинг с гостуващо формирование от страна членка на Алианса, в случая от Военновъздушните сили на Италия. В продължение на близо четири месеца, от юли до октомври, въздушното пространство на Република България беше охранявано от двойка МиГ-29 и двойка италиански Eurofighter. Тази съвместна задача изискваше високо ниво на организация, взаимодействие и съвместяване на всички процедури както на земята, така и във въздуха.

По отношение на инженерно-авиационното осигуряване, анализът на дейността показва, че през годината технологичното време за отстраняване на откази се е увеличил спрямо предходните години, основно поради две причини: едната е свързана с недостиг на изправни ресурсни агрегати като складова наличност, а втората – с амортизацията на оборудването на самолетите.

„През годината, инженерно-техническият състав положи всички усилия за осигуряване изпълнението на план-графика за летателна подготовка и бойното дежурство“, смята командирът и обобщи, че дейността в това направление се характеризираше с мотивация и професионализъм.

Командирът на Военновъздушните сили, генерал-майор Цанко Стойков благодари на командването на базата и личния състав за отговорното отношение и адекватна приоритизация при изпълнението на поставените задачи.

„Затова говорят резултатите от вашата дейност. В условия на силно ресурсно неосигуряване, вие успяхте на първо място да поддържате постоянна бойна готовност, да носите надеждно бойното дежурство и да се включите във всички мероприятия, които бяха планирани за годината“, подчерта той.

Според генерал-майор Стойков настоящата година ще бъде не по-малко напрегната, но командването на Военновъздушните сили се стреми целенасочено да осигури необходимите финансови средства за обезпечаване на основните задачи на базата, в т.ч. и поддръжка на авиационната и обслужваща техника. Важен приоритет за командира са преди всичко живота и здравето на личния състав и високото ниво на безопасност на полетите.

По отношение на интензивната летателна подготовка, той изтъкна значението за финалната част от курса за приучване на пилоти на самолет L-39, която ще продължи в авиобаза Граф Игнатиево. Планирано е курсът да приключи до края на март. Важен акцент през настоящата година ще е организирането и участието ни в множество летателни тренировки с чуждестранно участие, както и планираното участие в международното учение „АНАКОНДА 18“ в Полша.

Свързани теми

Предишна публикация
Wizz Air се похвали с 47% повече превозени пътници у нас за 2017 г.
Следваща публикация
Полша възстанови полетите с МиГ-29
86 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО отхвърля информацията, че Турция ще охранява небето ни

Министерството на отбраната отхвърли внушенията, които се появиха в някои медии, че се водят преговори с Турция за съвместна охрана на въздушното ни пространство. По-рано днес, 29 май 2018 г., в редица медии се появи новината, че страната ни преговаря с Турция за съвместен „ер полисинг“. Тя бе на база погрешно тълкуване на Доклада за състоянието на въоръжените ни сили. 

Подробности за големия открит летателен ден в Граф Игнатиево на 29 юни 2019 г.

С близо тричасова програма ВВС се отбележат годишнините на Bell 206, МиГ-29 и Ми-24, по време на големия открит летателен ден, който ще се проведе на 29 юни 2019 г. (събота) в авиобаза Граф Игнатиево. Това съобщиха от ВВС.

Заместник-министър Запрянов смени версията за случилото се в Граф Игнатиево

Летателният състав в авиобаза Граф Игнатиево не знаел какво се случва с 10-те двигателя, които били доставени от Русия и това породило напрежението в базата. Такава версия изказа днес, 26 октомври 2017 г., заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Меню