Полша започва да преговаря за още M-346

105 прочитания

Полското МО е направило постъпки за стартиране на преговори за доставката на още четири учебно-тренировъчни самолети от висок клас M-346. Машините са опция от предишната сделка за осем броя от същия тип, която бе сключена през февруари 2014 г.

На 10 януари 2018 г. полското МО е изпратило покана до производителя Leonardo за стартиране на преговори за реализация на опцията за четири броя M-346. Ако се стигне до сделка самолетите ще бъдат доставени до 2020 г.

Освен за доставката на четири нови M-346, полската страна ще преговаря и за запазване на опция за още четири машини от същия тип, които евентуално ще се доставят в рамките на 2021 – 2022 г.

В края на февруари 2014 г. Полша подписа договор за доставка на осем самолет M-346 Master. По-рано самолетът бе избран след конкурс в конкуренция с корейския T-50 и британския Hawk.

Осемте полски M-346 бяха доставени в периода 2016 – 2017 г., но тяхното оборудване на отговаря на договорените спецификации, което принуди полската страна да предяви претенции за неустойки в рамките на $28 млн. Въпросът още не е уреден, но въпреки това полското МО започва преговори за още самолети от същия тип. Като цяло полските ВВС има нужда от 16 учебно-тренировъчни самолети от висок клас.

M-346 се експлоатира от Италия, Сингапур, Израел и Полша.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ разреши експорта на F-35A за Белгия
Следваща публикация
Airbus и Emirates стигнаха до споразумение за допълнителни A380
105 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО даде ремонта на L-39 за българска фирма с украински подизпълнител, но Aero Vodochody заявява, че няма да носи отговорност за ремонтите в Украйна

Българската компания „Йотов и син”, която е известна най-вече с това, че експортира оръжие, е спечелила обществената поръчка за осигуряване на летателната годност на учебно-тренировъчните самолети L-39. Тази дейност ще се изпълнява с украински подизпълнители. Това се чете в решение на министъра на отбраната, което бе публикувано днес, 26 октомври 2018 г. В същото време, производителят Aero Vodochody, който е класиран на второ място, заявява, че няма да носи отговорност за самолетите ремонтирани в Украйна.

L-39NG получи типова сертификация

Учебно-тренировъчният самолет L-39NG получи типова сертификация от чешкото МО, което дава зелена светлина за стартиране…
Меню