Airbus и Emirates стигнаха до споразумение за допълнителни A380

9 прочитания

Европейският самолетостроител Airbus постигна предварително споразумение с дубайската авиокомпания Emirates за доставка на още 20 броя A380. Това стана днес, 18 януари 2018 г.

Предварителното споразумение покрива общо 36 самолета, като 20 от тях ще са твърда поръчка, а останалите 16 ще са запазени опции. Доставката им трябва да стартира от 2020 г.

Предварителното споразумение, трябва да премине в меморандум за разбирателство и чак тогава да се подпише договора, но все пак това е важна стъпка към бъдещия договор.

Emirates не съобщават какъв двигател ще избере за новите си машини. Първоначално компанията поръчваше самолетите си с Engine Alliance GP7200, но след това премина на Rolls-Royce Trent 900. Според Reuters авиокомпанията ще се опита да извади максимално добри условия от конкуренцията между двата двигателостроителя.

Председателят на борда на Emirates Шейх Ахмад бин Саед ал Мактум е заявил, че сделката, която ще е на каталожна стойност от $16 млрд., ще даде стабилност за производствената линия на A380.

Към момента Emirates имат поръчани 142 броя A380 и до края на 2017 г. са получили 101 от тях. 100-ният за компанията самолет (на снимката горе) бе предаден на специална церемония в началото ан ноември 2017 г. Авиокомпанията е най-големият оператор на типа в света, като почти половината построени A380 летят с ливерията на дубайския авиопревозвач.

В последните месеци около A380 и евентуалните нови поръчки за Emirates се разрази своеобразна драма. Преди авиоизложението в Дубай, което се проведе през ноември 2017 г. се появи информация, че Emirates ще поръчат още 36 – 38 самолета. Изложението мина без сделка, като от дубайската авиокомпания заявиха, че ще поръчат още A380, само ако Airbus им гарантира бъдеще за производствената линия.

От своя страна, Airbus казаха, че ако в скоро време не дойде поръчка от Emirates за сериозно количество A380 ще започнат действия по спиране на производството на типа.

В крайна сметка, двете страни явно са постигнали някакво споразумение, но това все още не значи, че има сделка и още повече не значи, че гигантския A380 си осигурява още живот.

Борсата обаче реагира позитивно на новината и акциите на Airbus се качиха с 3% до €92,56.

Към 31 декември 2017 г. Airbus беше доставил 222 броя A380 на крайните си клиенти и имаше да изпълнява още 95 поръчки за гиганта.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша започва да преговаря за още M-346
Следваща публикация
CN-235 катастрофира в Турция
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus купува мажоритарен дял в програмата CSeries

Airbus ще купи мажоритарен дял в програмата CSeries и ще отвори втора линия за крайно сглобяване на моделите CS100 и CS300 в Мобил, Алабама, която ще обслужва клиенти в САЩ. Това стана ясно от съобщение на Airbus и Bombardier.

Emirates обмислят отказ от още A380, което ще бъде фактически край на програмата

Дубайската авиокомпания Emirates сериозно разсъждава над това да замени поръчката си за A380 с поръчка за по-малкия A350. Ако това стане факт, то е много вероятно Airbus да спре производството на типа. Това съобщават източници на Reuters.

Airbus има близо 100 A320neo за които чака двигатели

До края на юни европейският самолетостроител Airbus ще произведе около 100 броя самолети от семейството A320neo, за които няма двигатели. Това е заявил Гиьом Фури, президент на Airbus Commercial Aircraft, цитиран от Aviation Week.

Меню