Швейцария забрани на Pilatus да работи с ОАЕ и Саудитска арабия

762 прочитания

Швейцарското правителство е забранило на местната компания Pilatus да работи със Саудитска арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Решението е било взето на 26 юни 2019 г., съобщава Agence France-Presse.

Решението е било оповестено от швейцарското външно министерство, което заявява, че е установено, че Pilatus осигурява логистична поддръжка на самолетите PC-21 от състава на въоръжените сили на Саудитска арабия и ОАЕ, което било несъвместимо с външната политика на Швейцария.

Според външното министерство на страната, действията на Pilatus нарушавали федерален закон, за предоставяне на военни услуги зад граница (Federal Act on Private Security Services Provided Abroad – PSSA). Сигнал за действията на компанията в двете арабски държави е бил подаден и към швейцарската прокуратура.

Швейцарското правителство е дало 90 дни на Pilatus да прекрати дейността си в Саудитска арабия и ОАЕ.

Саудитска арабия и ОАЕ участват в доста кървавата кампания в Йемен, където има стотици обвинения в преднамерена бомбардировка на цивилни цели и умишлено предизвикване на хуманитарна катастрофа там. В резултат на това, множество държави от Европа ограничават или директно спират оръжейния си експорт за страните участници в кампанията. Например, през миналата седмица Великобритания забрани временно износа на оръжие, което може да се използва в операциите в Йемен.

Pilatus е продал 55 броя PC-21 на Саудитска арабия и още 25 самолета от същия тип на ОАЕ. Сделките в двете страни са сред най-крупните за военния отдел на Pilatus в последните години и отказа от поддръжката им може да има негативен ефект за компанията.

Свързани теми

Предишна публикация
Румънският парламент разреши покупката на още пет F-16, мисли се и за F-35
Следваща публикация
98 броя Ми-28НМ за руската армейска авиация
762 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Pilatus предаде първия сериен PC-24

Швейцарският самолетостроител Pilatus Aircraft достави първия сериен бизнесджет PC-24 на стартовия оператор на типа. Церемонията за това се е състояла вчера, 7 февруари 2018 г.

Започна се!

„По самолетите!“, подаде команда бригаден генерал Юлиян Радойски в края на церемонията, посветена на започването…
Меню