Полетя нов Ту-160 и подписаха договора за производството на модернизирани машини

57 прочитания

Новопроизведен стратегически бомбардировач Ту-160 вече изпълнява летателно-изпитателната си програма и в същото време днес, 25 януари 2018 г., бе подписан договор за построяването на 10 нови Ту-160.

Новопостроеният Ту-160 носи името „Петр Дейнекин“ (първият командващ на руските ВВС след краха на СССР) и има серион номер 08-04. Според руската агенция ТАСС самолетът е изпълнил първият си полет през миналата седмица.

Тази машина е заложена по съветско време в самото начало на 90-те години на миналия век, но остава недостроена в самолетостроителния завод КАПО в Казан. Самолетът бе показан сглобен през ноември миналата година.

ТАСС съобщава, че това не е модернизиран Ту-160, а стандартна машина с леки доработки по авиониката. Известно е, че в програмата за дълбока модернизация Ту-160М2 ще бъдат задействани два прототипа, като се смята, че бомбардировачът със сериен номер 08-04 ще е един от тях.

Полети с новия Ту-160 бяха наблюдавани днес, 25 януари 2018 г., от руския президент Владимир Путин, който с правителствена делегация посети заводът в Казан. По време на посещението Путин също е предложил да се помисли за създаването на пътническа версия на стратегическия бомбардировач.

В рамките на посещението заместник-министърът на отбраната на Русия Юрий Борисов подписа договор с президента на ОАК Юрий Слюсар за доставка на 10 новопроизведени Ту-160 от новия стандарт М2.

Стойността на сделката е 160 млрд. рубли (€2,31 млрд.). Според заявления на официалните лица, това ще позволи заводът в Казан да бъде натоварен до 2027 г.

Идеята за рестарт на производството на Ту-160 и дълбока модернизация на машината бе лансирана за първи път в началото на 2015 г. Ту-160М2 (понякога се използва и означението Ту-160М) няма да има промени в конструкцията, но ще се задвижва от двигатели НК-32 от нова модификация, които ще имат по-малък горивен разход. Авиониката на самолетът ще бъде изцяло подменена, ще има нова система за самозащита, ново въоръжение и други промени.

Очаква се първият прототип на Ту-160М2 да полети през тази или следващата година, а серийното производство да стартира към 2022 г. Предполага се, че руското МО ще поръча между 30 и 50 броя Ту-160М2.

Свързани теми

Предишна публикация
Първи полет за новия танкер Ил-78М-90А
Следваща публикация
F-35 продължава да страда от ниска надеждност
57 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Аерофлот поръчва още 100 броя Суперджет 100

Руският национален превозвач Аерофлот е подписал договор за покупка на още 100 регионални пътнически самолета Сухой Суперджет 100. Машините ще започнат да се доставят от догодина.

Работата по Ту-214Р приключва през тази година

Работата по създаването на руския стратегически разузнавателен самолет Ту-214Р ще приключи в рамките на 2018 г. Това е заявил за информационната агенция „Интерфакс” източник от руската авиационна промишленост.

Приключва сглобяването на втория прототип на МС-21

Корпорацията „Иркут” приключва с поставянето на оборудването във втория прототип на МС-21, а други три прототипа в момента се строят. Това е станало ясно от среща на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин с представители на производителя.

Меню