Полетя нов Ту-160 и подписаха договора за производството на модернизирани машини

56 прочитания

Новопроизведен стратегически бомбардировач Ту-160 вече изпълнява летателно-изпитателната си програма и в същото време днес, 25 януари 2018 г., бе подписан договор за построяването на 10 нови Ту-160.

Новопостроеният Ту-160 носи името „Петр Дейнекин“ (първият командващ на руските ВВС след краха на СССР) и има серион номер 08-04. Според руската агенция ТАСС самолетът е изпълнил първият си полет през миналата седмица.

Тази машина е заложена по съветско време в самото начало на 90-те години на миналия век, но остава недостроена в самолетостроителния завод КАПО в Казан. Самолетът бе показан сглобен през ноември миналата година.

ТАСС съобщава, че това не е модернизиран Ту-160, а стандартна машина с леки доработки по авиониката. Известно е, че в програмата за дълбока модернизация Ту-160М2 ще бъдат задействани два прототипа, като се смята, че бомбардировачът със сериен номер 08-04 ще е един от тях.

Полети с новия Ту-160 бяха наблюдавани днес, 25 януари 2018 г., от руския президент Владимир Путин, който с правителствена делегация посети заводът в Казан. По време на посещението Путин също е предложил да се помисли за създаването на пътническа версия на стратегическия бомбардировач.

В рамките на посещението заместник-министърът на отбраната на Русия Юрий Борисов подписа договор с президента на ОАК Юрий Слюсар за доставка на 10 новопроизведени Ту-160 от новия стандарт М2.

Стойността на сделката е 160 млрд. рубли (€2,31 млрд.). Според заявления на официалните лица, това ще позволи заводът в Казан да бъде натоварен до 2027 г.

Идеята за рестарт на производството на Ту-160 и дълбока модернизация на машината бе лансирана за първи път в началото на 2015 г. Ту-160М2 (понякога се използва и означението Ту-160М) няма да има промени в конструкцията, но ще се задвижва от двигатели НК-32 от нова модификация, които ще имат по-малък горивен разход. Авиониката на самолетът ще бъде изцяло подменена, ще има нова система за самозащита, ново въоръжение и други промени.

Очаква се първият прототип на Ту-160М2 да полети през тази или следващата година, а серийното производство да стартира към 2022 г. Предполага се, че руското МО ще поръча между 30 и 50 броя Ту-160М2.

Свързани теми

Предишна публикация
Първи полет за новия танкер Ил-78М-90А
Следваща публикация
F-35 продължава да страда от ниска надеждност
56 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Прототипът на Ил-112В е получил двигатели

Прототипът на новия руски военно-транспортен самолет Ил-112В вече е с монтирани двигатели. Това се вижда от фотографии направени във Воронежкия самолетостроителен завод ВАСО, по време на визитата на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин.

От БСП атакуваха ремонта на Су-25 в Беларус

От БСП атакуваха решението на МО да се дадат българските щурмови самолети Су-25 за ремонт в Беларус. Критиката е насочена към начина на провеждане на процедурата, липсата на участие на „Авионамс” в нея и отказа да се сътрудничи с оригиналния руски производител.

Тежък инцидент с Ту-22М3

При тежък инцидент на земята, трима души от екипажа на бомбардировач Ту-22М3 от състава на…

Първият военен Ми-38 изпълни дебютния си полет

Първият Ми-38 предназначен за руските въоръжени сили изпълни своя дебютен полет на 23 ноември 2018 г. Полетът е преминал успешно и е бил проведен от заводското летище на Казанския вертолетен завод в Казан.

Меню