Полетя нов Ту-160 и подписаха договора за производството на модернизирани машини

51 прочитания

Новопроизведен стратегически бомбардировач Ту-160 вече изпълнява летателно-изпитателната си програма и в същото време днес, 25 януари 2018 г., бе подписан договор за построяването на 10 нови Ту-160.

Новопостроеният Ту-160 носи името „Петр Дейнекин“ (първият командващ на руските ВВС след краха на СССР) и има серион номер 08-04. Според руската агенция ТАСС самолетът е изпълнил първият си полет през миналата седмица.

Тази машина е заложена по съветско време в самото начало на 90-те години на миналия век, но остава недостроена в самолетостроителния завод КАПО в Казан. Самолетът бе показан сглобен през ноември миналата година.

ТАСС съобщава, че това не е модернизиран Ту-160, а стандартна машина с леки доработки по авиониката. Известно е, че в програмата за дълбока модернизация Ту-160М2 ще бъдат задействани два прототипа, като се смята, че бомбардировачът със сериен номер 08-04 ще е един от тях.

Полети с новия Ту-160 бяха наблюдавани днес, 25 януари 2018 г., от руския президент Владимир Путин, който с правителствена делегация посети заводът в Казан. По време на посещението Путин също е предложил да се помисли за създаването на пътническа версия на стратегическия бомбардировач.

В рамките на посещението заместник-министърът на отбраната на Русия Юрий Борисов подписа договор с президента на ОАК Юрий Слюсар за доставка на 10 новопроизведени Ту-160 от новия стандарт М2.

Стойността на сделката е 160 млрд. рубли (€2,31 млрд.). Според заявления на официалните лица, това ще позволи заводът в Казан да бъде натоварен до 2027 г.

Идеята за рестарт на производството на Ту-160 и дълбока модернизация на машината бе лансирана за първи път в началото на 2015 г. Ту-160М2 (понякога се използва и означението Ту-160М) няма да има промени в конструкцията, но ще се задвижва от двигатели НК-32 от нова модификация, които ще имат по-малък горивен разход. Авиониката на самолетът ще бъде изцяло подменена, ще има нова система за самозащита, ново въоръжение и други промени.

Очаква се първият прототип на Ту-160М2 да полети през тази или следващата година, а серийното производство да стартира към 2022 г. Предполага се, че руското МО ще поръча между 30 и 50 броя Ту-160М2.

Свързани теми

Предишна публикация
F-35 продължава да страда от ниска надеждност
Следваща публикация
Първи полет за новия танкер Ил-78М-90А
51 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

98 броя Ми-28НМ за руската армейска авиация

По време на военно-техническия форум „Армия-2019“, провеждан момента във военно-историческия парк „Патриот“ в Кубинка до Москва, руското военно министерство е направило поръчка за 98 щурмови вертолета Ми-28НМ.

Прототипът на Ил-112В е получил двигатели

Прототипът на новия руски военно-транспортен самолет Ил-112В вече е с монтирани двигатели. Това се вижда от фотографии направени във Воронежкия самолетостроителен завод ВАСО, по време на визитата на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин.

Още 114 Ка-52 за ВКС на Русия

Руското военно министерство официално оповести в началото на февруари 2018 г. своите планове за купуване на допълнителна партида от 114 бойни вертолета Ка-52. Според заместник-министъра на отбраната Юрий Борисов (отговарящ за закупуването на нови оръжейни системи), това е залегнало в плановете по новата руска програма за въоръженията в периода 2018 – 2027, очакваща финално одобрение всеки момент от президента Владимир Путин.

Руски разузнавателен самолет свален от сирийската ПВО

По време на заход за кацане около 23,00 ч. на 17 септември 2018 г. руски разузнавателен самолет Ил-20 е бил свален от сирийската противовъздушна отбрана. Това е станало по време на ракетно-бомбови удар, нанесен от израелски военни самолети по сирийски военни цели в района на крайбрежния град Латакия.

От БСП атакуваха ремонта на Су-25 в Беларус

От БСП атакуваха решението на МО да се дадат българските щурмови самолети Су-25 за ремонт в Беларус. Критиката е насочена към начина на провеждане на процедурата, липсата на участие на „Авионамс” в нея и отказа да се сътрудничи с оригиналния руски производител.

Меню