Полетя нов Ту-160 и подписаха договора за производството на модернизирани машини

57 прочитания

Новопроизведен стратегически бомбардировач Ту-160 вече изпълнява летателно-изпитателната си програма и в същото време днес, 25 януари 2018 г., бе подписан договор за построяването на 10 нови Ту-160.

Новопостроеният Ту-160 носи името „Петр Дейнекин“ (първият командващ на руските ВВС след краха на СССР) и има серион номер 08-04. Според руската агенция ТАСС самолетът е изпълнил първият си полет през миналата седмица.

Тази машина е заложена по съветско време в самото начало на 90-те години на миналия век, но остава недостроена в самолетостроителния завод КАПО в Казан. Самолетът бе показан сглобен през ноември миналата година.

ТАСС съобщава, че това не е модернизиран Ту-160, а стандартна машина с леки доработки по авиониката. Известно е, че в програмата за дълбока модернизация Ту-160М2 ще бъдат задействани два прототипа, като се смята, че бомбардировачът със сериен номер 08-04 ще е един от тях.

Полети с новия Ту-160 бяха наблюдавани днес, 25 януари 2018 г., от руския президент Владимир Путин, който с правителствена делегация посети заводът в Казан. По време на посещението Путин също е предложил да се помисли за създаването на пътническа версия на стратегическия бомбардировач.

В рамките на посещението заместник-министърът на отбраната на Русия Юрий Борисов подписа договор с президента на ОАК Юрий Слюсар за доставка на 10 новопроизведени Ту-160 от новия стандарт М2.

Стойността на сделката е 160 млрд. рубли (€2,31 млрд.). Според заявления на официалните лица, това ще позволи заводът в Казан да бъде натоварен до 2027 г.

Идеята за рестарт на производството на Ту-160 и дълбока модернизация на машината бе лансирана за първи път в началото на 2015 г. Ту-160М2 (понякога се използва и означението Ту-160М) няма да има промени в конструкцията, но ще се задвижва от двигатели НК-32 от нова модификация, които ще имат по-малък горивен разход. Авиониката на самолетът ще бъде изцяло подменена, ще има нова система за самозащита, ново въоръжение и други промени.

Очаква се първият прототип на Ту-160М2 да полети през тази или следващата година, а серийното производство да стартира към 2022 г. Предполага се, че руското МО ще поръча между 30 и 50 броя Ту-160М2.

Свързани теми

Предишна публикация
Първи полет за новия танкер Ил-78М-90А
Следваща публикация
F-35 продължава да страда от ниска надеждност
57 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Два Ту-160 ще посетят Южна Африка

Два стратегически бомбардировача Ту-160 от състава на руските ВКС ще посетят Южна Африка утре, 22 октомври 2019 г. Това се казва в съобщение на руското и южноафриканското МО.

B-1B не лети вече трета седмица

Бомбардировачите B-1B от състава на ВВС на САЩ не летят вече трета седмица, след като бяха открити проблеми с катапултната им система. Командирът на Ударното командване на ВВС на САЩ, обаче вече е одобрил план за справяне с проблема. Това съобщава Air Force Magazine.

Авиацията на Армия-2018

Отбранителното изложение или както официално се именува, „международен военно-технически форум“, се проведе от 22 до 26 август 2018 г. в конгресно-изложбения център „Патриот“ до Кубинка, недалеч от Москва, а авиационните демонстрации бяха на военното летище в Кубинка. Заедно с това се провеждаха и редовни демонстрации на сухопътна техника с бойни стрелби на близкия полигон Алабино.

Догодина Русия ще поръча модернизирани Ка-52

Руското МО планира през 2020 г. да сключи договор за доставка на модернизирани вертолети Ка-52. Това е съобщил днес, 28 май 2019 г., руският заместник-министър на отбраната Алексей Криворучко, при посещение в авиостроителния завод „Прогресс“, който сглобява типа.

Официално показаха Ил-22ПП

Русия за първи път официално показа новия си самолет за радиоелектронна борба Ил-22ПП. Това стана…
Меню