Първи полет за новия танкер Ил-78М-90А

80 прочитания

Новият руски самолет-танкер Ил-78М-90А изпълни успешно своя първи полет днес, 25 януари 2018 г. Това съобщава ТАСС, цитирайки информационната служба на компанията „Илюшин”.

Полетът е преминал според планирания график и е окачествен като успешен. Продължителността му е била 35 минути и колесникът не е бил прибиран. Машината е била пилотирана от главния пилот на „Илюшин” Николай Куимов.

Работата по Ил-78М-90А е в рамките на договор между МО на Русия и ОАК за опитно-конструкторска дейност по създаване на нова летяща цистерна на основата на транспортния самолет Ил-76МД-90А.

Ил-78М-90А има напълно запазени транспортни възможности, като машината има задна товарна рампа, десантно оборудване и дори възможност за преоборудване в конфигурация за гасене на пожари от въздуха.

За изпълнение на основната си задача, Ил-78М-90А има три агрегата УПАЗ-1М за дозареждане във въздуха по системата „шланг – конус” – два под крилото и един в опашната част. Всеки агрегат може да отдава по 3000 литра керосин в минута. Самолетът може да има два допълнителни горивни резервоара в товарната кабина с обща вместимост от 50 тона керосин.

Както и при Ил-76МД-90 е задвижван от четири реактивни двигателя ПС-90А-76. По танкера има всички модификации и подобрения, както при Ил-76МД-90.

Проектът Ил-78М-90А се движи със сериозно закъснение. Летателните изпитания на типа трябваше да започнат през 2016 г., но първият полет става факт едва сега.

Програмата Ил-76МД-90А също се движи със закъснение. По договора от 2012 г. до края на 2020 г. трябваше да се произведат 39 серийни самолета от този тип, но реално до края на 2017 г. са сглобени едва пет.

Свързани теми

Предишна публикация
Индонезия се интересува от покупка на западен изтребител
Следваща публикация
Полетя нов Ту-160 и подписаха договора за производството на модернизирани машини
80 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Започна строежа на първия прототип на ПАК ДА

Строежът на първия прототип на новия руски стратегически бомбардировач, който се строи в рамките на програмата ПАК ДА е вече започнал. Това съобщава руската държавна информационна агенция ТАСС, цитирайки собствени източници от отбранителната промишленост.

ВВС изпълниха задачи в помощ на населението

Българските военновъздушни сили извършиха вчера и днес, 18 септември 2019 г., донорска задача с военно-транспортен самолет C-27J и гасиха горски пожар с вертолет Ми-17. Това съобщиха от ВВС.

Чехия получи първия си нов C-295MW

Чешките ВВС получиха първия от двата поръчани през декември 2019 г. военно-транспортни самолета C-295MW. Церемонията…

Свалянето на Ил-20 – новите факти

Унищожаването на руския разузнавателен самолет Ил-20 с ракета от зенитно-ракетния комплекс С-200, изстреляна от сирийската противовъздушна отбрана в района на Латакия, по време на нанасяне на удар от четири израелски изтребители F-16 по цели в района, бързо доведе до остра криза в отношенията между Москва и Тел Авив.

Ту-160М полетя с нови двигатели

Стратегическият бомбардировач Ту-160М е полетял с новите мотори НК-32-02. Това е станало днес, 3 ноември…
Меню