САЩ няма да налагат наказателно мито срещу CSeries

13 прочитания

Комисията по международна търговия на САЩ отказа да налага наказателно мито срещу внасяните в страната пътнически самолети Bombardier CSeries и отхвърли жалбата на американският самолетостроител Bombardier.

Решението на комисията е било взето късно вчера, 26 януари 2018 г., и е било единодушно. То идва на фона на редица търговски спорове между САЩ и Канада, както и при ясно заявеното желание на американския президент Доналд Тръмп за предоговаряне на споразумението за свободна търговия в Северна Америка NAFTA.

Ако Комисията по международна търговия бе уважила жалбата на Boeing на самолетите CSeries, които се внасят в САЩ щеше да се налага наказателно мито в размер на почти 300% за следващите пет години. Жалбата на американския производител бе свързана с твърдението, че американската авиокомпания Delta Air Lines е купила CSeries на дъмпингова цена, която е постигната чрез нерегламентирани субсидии от канадското правителство.

Boeing все още има възможност за обжалва решението, но по всичко личи, че американският самолетостроител вече загуби много от опита си да пресече бъдещите продажби на CSeries в САЩ.

Първо, бе прекратен процеса по покупка на 18 броя F/A-18 Super Hornet за канадските ВВС и вече е ясно, че всички бъдещи бизнесначинания на компанията с канадското правителство ще са почти невъзможно. Второ, Bombardier реши да продаде контролния пакет в проекта CSeries на Airbus, а европейската компания заяви, че ще отвори линия за сглобяване на типа в своя завод в Мобил, Алабама. Така архиконкурентът на Boeing успя да се сдобие с нов тип за продажба при нулев технологичен риск и в същото време разшири портфолиото си със самолети с капацитет 100 – 150 места. Освен това, през декември Delta Air Lines обяви, че купува 100 броя A321neo и си запазва опции за още толкова машини от същия тип

В същото време Boeing започна разговори с бразилския производител Embraer за евентуална покупка на компанията. Тези преговори обаче не се развиват добре.

Пазарите реагираха позитивно на новината и акциите на Bombardier скочиха с над 16%, а тези на Airbus се повишиха с 4%, докато акциите на Boeing практически не отбелязаха промяна.

Свързани теми

Предишна публикация
Ники Лауда взима Niki за малко над €30 млн.
Следваща публикация
Израелски медии обявиха F-16 за победител в Хърватска, но оттам отрекоха
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing тества спасителната система на Starliner

Boeing успешно тества спасителната система на своя космически кораб CST-100 Starliner. Това стана днес, 4 ноември 2019 г. По време на теста, обаче се появи проблем с парашутната система на кораба.

Boeing показа модела 777-9

Boeing показа първия прототип на модела 777-9. Машината трябваше да бъде тържествено демонстрирана на церемония на 13 март 2019 г., но тя бе анулирана след кризата около катастрофата на Boeing 737 Max в Етиопия.

Airbus показа A350-900ULR

Европейският самолетостроител Airbus показа своя нов модел с ултра голяма далечина на полет A350-900ULR. Първият прототип все още няма монтирани двигатели Rolls-Royce Trent XWB, но вече се мести към стоянките за наземни тестове, съобщават от производителя.

Режимът MCAS в управлението на катастрофиралия 737 Max е бил изключен, но се е задействал отново

Режимът MCAS в системата за управление на катастрофиралия етиопски Boeing 737 Max е бил изключен от екипажа, но след това се е задействал отново по неясни причини и е насочил самолетът към земята. Това са заявили за Reuters източници запознати с хода на разследването.

Меню