Израелски медии обявиха F-16 за победител в Хърватска, но оттам отрекоха

32 прочитания

Няколко водещи израелски медии обявиха, че израелската оферта за употребявани изтребители F-16 е победила в Хърватска, но информацията бе отречена от хърватски официални лица и институции.

Информацията в израелските медии дойде, след като в четвъртък, 25 януари 2018 г., министър-председателите на двете страни Бениамин Натаняху и Андрей Пленкович се срещнаха в рамките на икономическия форум в Давос, Швейцария. Пресофисът на израелския премиер публикува съобщение за срещата, в което се чете и че двамата са обсъждали въпроса за продажбата на изтребители F-16.

Според израелските медии двамата държавни лидери са се споразумели за сделката, като дори е назована нейната стойност – $500 млн., за които ще се купи микс от употребявани F-16 от моделите A/B и C/D.

Хърватският премиер обаче категорично е отрекъл информация, като е посочил, че процесът на избор на нов изтребител продължава и все още се водят различни разговори по темата. Такъв е бил и разговорът с израелския премиер.

В средата на декември 2017 г. комисията по отбрана към хърватския парламент бе уведомена за изводите от оценката на четирите оферти, които хърватското МО получи.

Неофициално е известно, че американската оферта за новопроизведени F-16V значително надхвърля хърватския бюджет. Гръцката оферта за употребявани F-16C/D Block 30 е на ниска цена, но самолетите имат нужда от ремонт и модернизация, което прави цялостната покупка неизгодна.

Реалистични са останалите две оферти – за новопроизведени Gripen C/D и за употребявани израелски F-16. Известно е, че израелската оферта е много изгодна и страната предлага задълбочаване на икономическите и военни връзки между двете страни. В същото време покупката на нов европейски изтребител също има своите поддръжници на хърватската политическа сцена.

Не е ясно кога ще бъде взето окончателното решение за изхода от хърватския конкурс. МО на страната заявява, че военната експертиза е направена, има избран предпочитан вариант, но вече финалното решение е в полето на политическото ръководство на страната.

Хърватска иска да купи 12 многоцелеви изтребители, които да заменят сега използваните МиГ-21бис/УМ.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ няма да налагат наказателно мито срещу CSeries
Следваща публикация
Индонезия се интересува от покупка на западен изтребител
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ако има пари ВВС на САЩ ще поръчат нови F-15

Ако бюджетът позволява, ВВС на САЩ ще поръчат новопроизведени изтребители F-15 от подобрената версия, която е известна, като F-15X. Това е заявил командващият ВВС на САЩ генерал Дейвид Голдфейн пред Defense News.

Договорът за F-16 влиза в Министерски съвет тази сряда

Договорът за покупката на осем изтребителя F-16 от САЩ ще влезе в Министерски съвет тази сряда (10 юли 2019 г.). За това намекна премиера Бойко Борисов, като думите му след това бяха потвърдени от бившата му дясна ръка Цветан Цветанов.

Финансовият министър заяви, че България може да си позволи да плати изтребителите накуп

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че ако не се постигне споразумение за разсрочено плащане България може да си позволи да плати осемте F-16 накуп, като определи цената от 2 млрд. лева, като голяма, но покупката на изтребители била нужна. Това каза той днес, 7 юни 2019 г., пред журналисти.

Меню