Израелски медии обявиха F-16 за победител в Хърватска, но оттам отрекоха

32 прочитания

Няколко водещи израелски медии обявиха, че израелската оферта за употребявани изтребители F-16 е победила в Хърватска, но информацията бе отречена от хърватски официални лица и институции.

Информацията в израелските медии дойде, след като в четвъртък, 25 януари 2018 г., министър-председателите на двете страни Бениамин Натаняху и Андрей Пленкович се срещнаха в рамките на икономическия форум в Давос, Швейцария. Пресофисът на израелския премиер публикува съобщение за срещата, в което се чете и че двамата са обсъждали въпроса за продажбата на изтребители F-16.

Според израелските медии двамата държавни лидери са се споразумели за сделката, като дори е назована нейната стойност – $500 млн., за които ще се купи микс от употребявани F-16 от моделите A/B и C/D.

Хърватският премиер обаче категорично е отрекъл информация, като е посочил, че процесът на избор на нов изтребител продължава и все още се водят различни разговори по темата. Такъв е бил и разговорът с израелския премиер.

В средата на декември 2017 г. комисията по отбрана към хърватския парламент бе уведомена за изводите от оценката на четирите оферти, които хърватското МО получи.

Неофициално е известно, че американската оферта за новопроизведени F-16V значително надхвърля хърватския бюджет. Гръцката оферта за употребявани F-16C/D Block 30 е на ниска цена, но самолетите имат нужда от ремонт и модернизация, което прави цялостната покупка неизгодна.

Реалистични са останалите две оферти – за новопроизведени Gripen C/D и за употребявани израелски F-16. Известно е, че израелската оферта е много изгодна и страната предлага задълбочаване на икономическите и военни връзки между двете страни. В същото време покупката на нов европейски изтребител също има своите поддръжници на хърватската политическа сцена.

Не е ясно кога ще бъде взето окончателното решение за изхода от хърватския конкурс. МО на страната заявява, че военната експертиза е направена, има избран предпочитан вариант, но вече финалното решение е в полето на политическото ръководство на страната.

Хърватска иска да купи 12 многоцелеви изтребители, които да заменят сега използваните МиГ-21бис/УМ.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ няма да налагат наказателно мито срещу CSeries
Следваща публикация
Индонезия се интересува от покупка на западен изтребител
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофата в Невада вероятно е със съветски боен самолет

Катастрофата от 5 септември 2017 г. в Невада, при която загина американски пилот-изпитател вероятно е станала с боен самолет съветски производство, който е експлоатиран от секретната ескадрила „Red Hat”. Това съобщава Aviation Week.

Мианмар официално показа своите JF-17

Мианмар отбеляза 71-вата годишнина от създаването на военната авиация на страната и в рамките на официалната церемония бяха демонстрирани и първите леки изтребители JF-17, които страната започна да получава през миналата година.

Меню